Annonce
Erhverv

Dyrt opkøb på Island: Overskuddet rasler ned hos fynsk entreprenørgigant

Munck Gruppen har kraftigt vokseværk. 1500 medarbejdere styres nu her fra hovedkvarteret ved motorvejen vest for Nyborg. Arkivfoto: John Fredy

De 1500 ansatte i Munck Gruppen i Nyborg har travlt med at lægge fjernvarmerør og asfalt, men en stor del af udbyttet af deres anstrengelser forsvandt sidste år i problemer med et nyopkøbt islandsk firma. Men nu er der ryddet op, og ledelsen regner med, at det atlantiske opkøb vil give penge i år.

Opkøbet af det store islandske entreprenørselskab LNS Saga for et år siden er ikke gået så smertefrit, som Munck Gruppen i Nyborg havde håbet. Store nedskrivninger på vulkanøen bærer den største del af ansvaret for, at den store koncerns overskud faldt dramatisk i 2016/17. Det fremgår af virksomhedens regnskab, der netop er offentliggjort.

- Vi vidste godt, at der skulle bruges penge efter købet, men det har været værre, end vi havde frygtet, siger Hans Christian Munck, der ejer og leder koncernen.

- Der kan være forskellige vurderinger af, hvordan man for eksempel værdisætter igangværende opgaver. Vi har lagt vores måde at gøre det på ind, og det har kostet nedskrivninger af værdien i Island, siger han.

Munck Gruppen A/S

Hjemby: NyborgCVR-nummer: 16 49 96 09

Direktion: Hans Christian Munck

Bestyrelse: Søren Greve (formand), Carl Alfred Munck (næstformand), Hans Gormsen, Ole Friis, Anna Madsen

Regnskabstal 2016/17:

Omsætning: 2,1 milliarder kroner (2015/16: 1,5)

Bruttoresultat: 141 millioner kroner (2015/16: 147)

Overskud af drift (EBIT): 44 millioner kroner (2015/16: 84)

Overskud før skat: 38 millioner kroner (2015/16: 92)

Overskud efter skat: 27 millioner kroner (2015/16: 71)

Egenkapital: 641 millioner kroner (2015/16: 635)

Antal ansatte: 1377 (2015/16: 1037)

Dårligste resultat i 14 år

Overskuddet før skat er faldet med 54 millioner kroner til 38 millioner kroner, hvilket kun er 40 procent af resultatet året før - som i forvejen var det dårligste i fem år. Koncernen har ikke haft så lavt overskud siden 2003. Hans Christian Munck vil ikke oplyse, hvor stor en del af nedgangen, der skyldes den islandske oprydning, men siger, at det er langt den væsentligste årsag.

- Vi betragter det som engangsudgifter, og vi har ikke fortrudt købet. Der ventes stor aktivitet i Island i de kommende år, blandt andet fordi de ikke har investeret meget i infrastruktur i de seneste ti år. Så vi ser købet som en langsigtet, strategisk investering, siger ejeren, der desuden vil bruge kompetencerne på Island til at løse opgaver på Grønland, som Munck Gruppen også satser på.

Koncernen har også købt sydfynske Ollerup Entreprenørforretning og er nu oppe på en omsætning på et stykke over to milliarder kroner og cirka 1500 ansatte lige nu.

Annonce

Mindre at arbejde med i år

Munck har også kæmpet med nedskrivninger tætter på hjemmebanen. Det store selskab Munck Forsyningsledninger har afviklet projekter med tab og har hensat til tab på endnu ikke færdiggjorte opgaver. Selskabet har også haft mindre at lave.

- Det har også været engangsudgifter, men samtidig må vi se i øjnene, at selskabets marked er blevet mere presset. Der er ikke så mange og store opgaver på vej som tidligere. Det samme gælder for Munck Asfalt. Vi har hidtil været så heldige, at der har været sat mange infrastrukturprojekter i gang. Men de er ved at løbe ud, og nu er der flest opgaver inden for byggeri, som vi ikke deltager i, siger Hans Christian Munck.

Derfor ser han ikke meget optimistisk på det regnskabsår, der er i gang nu. Ordrebeholdningen er dog god, og han forventer en fremgang i overskuddet men vil ikke give en mere præcis vurdering.

Annonce

Er gået i gang med letbanen

På lidt længere sigt får virksomheden glæde af det store letbanebyggeri i Odense, hvor den er underleverandør til spanske Comsa, som har vundet opgaven. På Munck Forsyningsledningers kontor i Odense sidder der allerede 25 medarbejdere, som er i gang med at planlægge arbejdet, der går i gang til sommer.

- Det er en spændende opgave, men da vi kun er underleverandør, kan jeg ikke udtale mig så meget om, hvilken betydning det får for vores ansatte og økonomi, siger direktøren, der selv stiftede Munck Gruppen som 20-årig i 1988.

Annonce
Assens For abonnenter

Det lille dyr stoppede byggeriet på Amager Fælled: Nu har Ulrik fundet fredet vandsalamander ved nyt boligområde på Fyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Marcel blev slået og sparket efter bytur: Nedlukning har gjort ham mere tryg i nattelivet - Det er tid til at forebygge volden

Hvem skal passe farmor For abonnenter

Tina blev sygemeldt efter at have passet sin gamle mor: - Det vigtigste er, jeg kunne stå med god samvittighed ved begravelsen

Middelfart

Klarer Bimse skærene? Se billederne fra besøgshundenes optagelsesprøve her

Nyborg For abonnenter

Nye skraldespande gør det umuligt for blinde at sortere: - Hvis jeg ikke havde min kone, ville alt ryge i den samme spand

Kultur

Radioveteraner på 73 og 85 år: Vil streame lokale nyheder og gammel musik

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Erhverv

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Kerteminde

Mystisk skib set ud for Kerteminde: - Hvad filan laver de derude?

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Odense For abonnenter

Pizzeria er skjult bag skraldespande, og rotter graver gange under fortovet: - Ville du selv spise her?

Odense

Et pletskud i Odense: Fugleøen i det kunstige naturparadis

Annonce