Annonce
Nordfyn

Dyrt anlæg kasseret: Bogense Vandværk får alligevel ikke lov at fjerne kalk

Forsyningschef Peter Lind var klar til at trykke på knappen til det nye kalkknuseranlæg i midten af oktober, men nu kommer anlægget måske aldrig i drift. Arkivfoto: Thomas Gregersen
Helt nyt kalkknuseranlæg til 460.000 kroner bliver måske aldrig sat i drift på Bogense Vandværk.
Annonce

Bogense: Allerede i midten af oktober var Bogense Forsyningsselskab klar til at trykke på kontakten til et helt nyt anlæg, der skulle knuse kalken i drikkevandet. Anlægget til godt 460.000 kroner er installeret af virksomheden AMTech Aquamiljø og skal med lydbølger kunne påvirke kalkmolekylerne, så de ikke kan krystalisere.

Nu har Nordfyns Kommunes teknik- og miljøudvalg imidlertid sat en stopper for projektet og sendt sagen tilbage til forsyningsselskabet for yderligere dokumentation.

Det fortæller udvalgsformand Anders Thingholm (K).

- Vi synes ikke, det er tilstrækkeligt dokumenteret i det materiale, vi har modtaget, at anlægget overhovedet har en effekt og heller ikke hvilken effekt, det i givet fald har på diverse tekniske installationer. Udvalget føler ikke, vi kan tage stilling ud fra de oplysninger, der er sendt med i ansøgningen, siger Anders Thingholm.

Samtidig har udvalget rådspurgt sig hos Miljøstyrelsen, og styrelsens vurdering er, at lavfrekvent lydbehandling går ind under kategorien videregående vandbehandling.

Dermed skal Bogense Forsyning nu ud og finde bedre dokumentation for anlæggets effekt, inden udvalget kan sende sagen til endelig behandling i kommunalbestyrelsen.

Ifølge vandforsyningsplanen er det nemlig kun politikerne, der kan give tilladelse til videregående vandbehandling.

Jeg er voldsomt uforstående overfor den afgørelse, og jeg tror det bliver svært at finde bedre dokumentation end den, vi allerede har lagt frem.

Forsyningschef Peter Lind, Bogense Forsyningsselskab

Annonce

Ingen betaling før godkendelse

Forsyningschefen slår dog fast, at det i hans øjne er firmaet bag kalkknuser-anlægget, der eventuelt vil komme til at hænge på udgifterne.

- Da jeg blev opmærksom på, at det krævede en kommunal godkendelse at sætte anlægget i drift, holdt vi betalingen tilbage indtil en eventuel godkendelse ligger klar. I materialet fra AMTech Aquamiljø fremgår det ikke, at der er tale om videregående vandbehandling, fortæller Peter Lind.

Bogense Forsyningsselskab har selv i en periode testet ti små husstandsanlæg, hvor resultaterne har været gode.

- Vi har selv testet systemet og vi har været i kontakt med blandt andet Haarby Vandværk, der har brugt kalkknuseren i to år. Så jeg mener, vi har gjort, hvad vi kunne, siger Peter Lind.

Annonce

Tvivlsomt om det kommer i gang

- Jeg er voldsomt uforstående overfor den afgørelse, og jeg tror det bliver svært at finde bedre dokumentation end den, vi allerede har lagt frem, siger Peter Lind, der er forsyningschef i Bogense Forsyningsselskab.

Han forholder sig til, at lignende anlæg allerede er installeret på 100 vandværker i Danmark, og at erfaringerne her tydeligt viser, at det har en effekt på kalkens evne til at krystallisere.

I stedet for belægninger bliver kalken fra vandet til en slags støv, der kan tørres af med vand og lidt knofedt - men uden kemikalier. Samtidig vil forbrugerne blandt andet kunne bruge mindre sæbe i tøjvasken og spare afkalkningen af kaffemaskinen.

- Jeg kan ikke forstå, hvordan der kan være så stor forskel i kommunernes vurdering af sådan et anlæg, siger han.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Annonce