Annonce
Kerteminde

Dyrlægen om de nye EU-regler: Jeg forstår ikke logikken

Når dyrene har gået og hygget sig hele livet ude på engen, så skal de ikke afslutte deres liv med at tvinges ind i lastbiler og køres til slagteri. Men slagtning på marken er pludselig blevet meget mere kompliceret og så kostbart, at Lene og Peter Gommesen overveje at stoppe som naturplejere. Arkivfoto: Kim Rune
Sybergkvægs faste dyrlæge, Sisse Holm Thomsen, deler kvægavler Lene Gommesens frustrationer over Fødevarestyrelsens meget stramme fortolkning af nye EU-regler, når det gælder slagtning på marken.
Annonce

Tårup: - Jeg kan ikke forklare dig logikken i det her, for jeg forstår det simpelthen ikke, siger Sisse Holm Thomsen, Dræby, der i årevis har været dyrlæge for Lene og Peter Gommesens Sybergkvæg.

Det, hun efterlyser logik i, er de nye krav fra EU og Fødevarestyrelsen, som gør det både mere besværligt og bureaukratisk at slagte dyrene nede på engen, hvor de går. Det er den slagtemetode, Sybergkvæg altid har benyttet, fordi det er mest skånsom for dyrene, at de ikke skal jages ind i en vogn og transporteres til slagteriet.

- Med de gamle regler tog jeg som praktiserende dyrlæge ud forud for en slagtning og besigtigede dyrene for at se, at de var sunde og raske, inden de blev skudt. Nu kræver de, at det er en embedslæge, der foretager det syn. Fødevarestyrelsen understreger, at det er for at sikre sig, at saniteten er god nok, og at dyrlægen er uvildig, fortæller hun.

-  Det er for det første at mistænkeliggøre os, der nu udfører arbejdet. For det andet så giver det ikke mening i forhold til, at de vil lade os praktiserende ansætte som embedsdyrlæger.

Annonce

Administativt bøvl

Sisse Holm Thomsen kunne med andre ord vælge at lade sig registrere som embedsdyrlæge (uden nogen krav om ekstra uddannelse eller kurser) og så tage ud og lave præcist det samme arbejde, som hun hele tiden har gjort, nu blot med et andet stempel. Og til næsten den dobbelte pris, uden at det dog er hende, der får alle de ekstra penge.

- Det giver ikke mening for mig: Enten er jeg god nok eller også er jeg ikke. Jeg bliver ikke god nok bare af at få en anden kasket på.


Det giver ikke mening for mig: Enten er jeg god nok eller også er jeg ikke. Jeg bliver ikke god nok bare af at få en anden kasket på.

Sisse Hilm Thomsen, dyrlægeSisse Holm Thomsen har imidlertid ikke tænkt sig at blive embedsdyrlæge.

-Nej ellers tak. Alt det administrative bøvl vil jeg ikke være med til. Så skal jeg køre ud til Sybergkvæg og skrive en faktura til Lene for kørslen, for den betaler Fødevarestyrelsen ikke. Og så sende en anden faktura til styrelsen for at få min løn. Og tilsvarende skal Lene betale til to forskellige steder, forklarer hun.

- Jeg tror simpelthen at det her bunder i, at Fødevarestyrelsen ikke aner, hvad der foregår i en naturpleje-bedrift.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Rahbæk Juel efter statsminister-kritik af coronasmitten i Vollsmose: - Nu er der hul på bylden med testene

Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Annonce