Annonce
Odense

Dyrker det grønne image på Facebook og støtter samtidig fældning af fredskov: Hvor højt elsker Christoffer Lilleholt egentlig Odenses skove?

På sin Facebook-profil uddyber Christoffer Lilleholt sin holdning til Olav de Lindes ønske om at bygge på den grund, han ejer i kanten af Åløkkeskoven. Det sker i samtale med beboer i området, biolog Nina Collatz Christensen. Han kommer dog ikke ind på, hvorfor han og Venstre omvendt støtter en mulig udvidelse af Facebooks datacenter, som vil betyde fældning af fredskov i Tietgenbyen. Det har avisen derfor spurgt rådmanden til i et forsøg på at forstå, hvor grøn han egentlig er. Foto: Fra Christoffer Lilleholts Facebook-profil (Offentliggøres med rådmandens tilladelse).
Rådmand for by- og kultur Christoffer Lilleholt (V) har kastet sig ind i kampen for at redde træer på Olav de Lindes grund ved Åløkkeskoven. Samtidig støtter han en udbygning af Facebooks datacenter, som vil betyde fældning af fredskov. Avisen har søgt svar på, hvor grøn byens nye rådmand egentlig er.

I et nyt opslag på din Facebook-profil fra torsdag aften ses du optræde med et grønt V for Venstre (normalt er det blåt, red.), mens du sammen med biolog og beboer i Åløkkekvarteret Nina Collatz Christensen går en tur i Åløkkeskoven og taler varmt om kærlighed til træer og kommenterer den igangværende sag med Olav de Linde, som ønsker at bygge på sin grund i kanten af skoven. Er det en slags tidligt indslag i valgkampen?

- Nej, bestemt ikke. Det er politik. Jeg bruger løbende forskellige måder at udtrykke Venstres holdninger på, og det her er en af måderne. Jeg forsøgte at få nogle medier med ud at gå den her tur. Det var der ikke interesse for, og derfor valgte vi selv at kommunikere det på den måde.


Annonce

Vi skal passe på vores grønne områder, ikke mindst de bynære skove, og det står meget nært for mig og for det, jeg kommer til at repræsentere i mit virke som rådmand.

Christoffer Lilleholt (V), rådmand for by- og kultur i Odense Kommune


Skal Venstre i Odense under din ledelse være en grønnere udgave af sig selv?

- Med den ledelse, vi har på landsplan, og med den ledelse vi også har i Odense, så tror jeg, at det er meget klart, at vi har en grøn profil. Det er klart, at det nok også handler om det generationsskifte, der er sket i Venstre.

Er du grønnere end din forgænger Jane Jegind?

- Jeg vil ikke måle mig op mod Jane Jegind, men måles på mine egne ambitioner og resultater.

Du er blevet kritiseret for at melde ud, at du er imod Olav de Lindes byggeplaner, som de foreligger, før sagen overhovedet har været forelagt By- og Kulturudvalget. Hvorfor gør du det?

- Fordi sagen er vigtig for mig og for Venstre. Vi skal passe på vores grønne områder, og det står meget nært for mig og for det, jeg kommer til at repræsentere i mit virke som rådmand.

Både Olav de Linde og Åløkkekvarterets Grundejerforening har foretræde ved udvalgsmødet tirsdag. Hvorfor ikke høre deres argumenter først, for ellers er der vel ingen grund til, at de har foretræde?

- Jeg har efterhånden holdt en del møder med folkene fra Olav de Linde og Åløkkekvarterets Grundejerforening, og hvis der skulle komme noget nyt frem på tirsdag, så vil det overraske mig. Vi har haft en meget intens dialog med Olav de Linde. På et tidspunkt må man også gøre sin holdning op.

Olav de Linde er kendt for at istandsætte gamle industribygninger nænsomt. Hvis man skal tro hans egen udmelding fra torsdag, så er han klar til at droppe alle fremtidige investeringer i Odense, hvis det her byggeri bliver afvist. Hvad får du ud af at skræmme Olav de Linde ud af byen?

- Jeg har ingen intention om at skræmme Olav de Linde ud af byen. Modsat vil jeg ikke være med til at sælge ud af Odenses værdier, det gælder eksempelvis Åløkkeskoven og Fruens Bøge.

Det kan jo ende der, at han siger farvel og tak...

- Olav de Linde er fantastisk dygtig og gør rigtig mange gode ting. Det sætter vi stor pris på og bifalder, men lige netop det her med at bygge i skoven kan vi ikke se og selv i.

Olav de Linde lover at bygge respektfuldt og med ”betydeligt fokus på bæredygtighed”, som selskabet selv formulerer det. Tror du ikke på, at det er sandt?

- Helt bestemt.

Hvorfor er du så imod planerne?

- Jeg er ikke i tvivl om, at hvis Olav (de Linde, red.) fik lov at bygge, så skulle han nok bygge noget, der ville være flot. Men jeg mener bare slet ikke, der skal bygges i skoven, for vi skal passe på vores træer. Der skal heller ikke bygges i Munke Mose eller i Fruens Bøge.

Hvis denne sag ender med, at nogle træer på Olav de Lindes egen grund bliver reddet fra fældning, og Odense så bagefter går glip af fremtidige investeringer, som kunne have skabt vækst og medført istandsættelse af gamle industribygninger rundt omkring i byen, har det så været det hele værd?

- Det er værd at stå fast på sine principper, og det er værd at passe på Odenses værdier. Jeg har nogle principper om, at jeg gerne vil passe på de grønne områder ikke mindst de bynære, som er en kæmpe kvalitet for Odense.

Skæbnedag nærmer sig i højspændt sag

Tirsdag skal By- og Kulturudvalget stemme om et byggeprojekt i kanten af Åløkkeskoven, hvor Olav de Linde, der de seneste 20 år har investeret cirka 1,5 mia. kroner i Odense, ønsker at opføre fire punkthuse med cirka 80 boliger. Udvalget kan vælge at sende projektet i forhøring - eller forkaste planerne.

Byggeriet er planlagt på en grund ejet af Olav de Linde, men projektet er stærkt omdiskuteret, fordi det indebærer fældning af træer i Åløkkeskovens kant.

Radikale Venstres rådmand Susanne Crawley Larsen meldte som den første i byrådet ud, at hun er imod planerne. Samme melding lød 22. oktober fra by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V), efter han havde været på besøg hos Åløkkekvarterets Grundejerforening, som har kæmpet imod byggeplanerne. Også rådmand Brian Dybro (SF) har meldt ud, at han ikke kan støtte planerne.

Hvordan flertallet vil se ud efter tirsdag, er dog stadig uklart, da hverken Socialdemokratiet eller Konservative, som tilsammen udgør et flertal, endnu har meldt ud.

Olav de Linde har torsdag offentligt meldt ud, at han trækker sig fra fremtidige investeringer i Odense, hvis By- og Kulturudvalget siger nej til planerne.

Torsdag - efter meldingen fra Olav de Linde - valgte Christoffer Lilleholt at offentliggøre en video på sin Facebook-profil, hvor han erklærer sin kærlighed til byens skove og sammen med den lokale beboer fra området, biolog Nina Collatz Christensen, kommentere skovens betydning og den verserende byggesag.

Sender du med denne sag et signal til andre, der ønsker at investere i byen?

- Jeg vil gerne sende et signal til alle borgere i Odense om, at bynær skov er vigtig for Venstre.

Facebook har henvendt sig til Odense Kommune med interesse i at udvide sit datacenter. Det kræver fældning af fredskov. I den sag har du stemt for at sende projektet i høring. Hvor grønt er det?

- I forhold til Olav de Linde har vi lagt stor vægt på, at det er bynær skov, som bruges af en meget stor del af Odenses befolkning. Som udgangspunkt har et enigt By- og Kulturudvalg sendt Facebooks udvidelse videre.

Så hvad er svaret på spørgsmålet?

- At vi kigger videre på den sag (Facebook, red.) og prøver at finde gode løsninger.

Men hvad er den røde tråd i, at du og Venstre er med på at lade Facebook fælde fredskov, mens Olav de Linde ikke må fælde nogle træer, der står inde på hans egen grund?

- Den røde tråd er, at bynær skov betyder utroligt meget for os og rigtig mange odenseanere, og Tiegtenbyen er et ikke bynært område, men derimod indrettet til tungt erhverv.

Så fredskov i Tietgenbyen betyder ikke så meget for Venstre?

- Vi skal passe på de grønne områder, ikke mindst de bynære skove, og det er jo også derfor, jeg bliver ved med at pointere, at der skal tages stilling fra sag til sag.

Men igen, du kan godt leve med, at der godt kan fældes fredskov for at gøre plads til Facebook?

- Vi bliver ved med at tage sagerne fra sag til sag, og i første omgang har vi valgt at sige, at når der skal fældes skov midt i byen i Åløkkeskoven, så kan vi ikke se os selv støtte det.

Men Venstre støtter, at der fældes noget fredskov, så Facebook kan udvide?

- Vi har jo stemt for. Venstre støtter, at vi placerer tungt erhverv i de områder langt væk fra byen, hvor vi har gjort plads til det, eksempelvis i Tiegtenbyen.

Hvis nogen synes, at det kan virke lidt påtaget eller valgskampsagtigt, at du i den ene sag går så markant ind for det grønne og i den anden sag gør det modsatte, hvad siger du så til det?

- Jeg vil konstatere, at vi er en del partier, der står vagt om Åløkkeskoven, og at de selvsamme partier stemmer det samme som Venstre til Facebook-sagen. Om det er påtaget eller ej, synes jeg er et mærkeligt spørgsmål. Sagen fra Åløkkeskoven er vigtig for os, fordi vi ikke synes, at der skal bygges seks etager i en skov, der bliver brugt af rigtig mange borgere.

Du anerkender overhovedet ikke paradokset i, at du pudser den grønne profil på Facebook og går så hårdt ind i én sag, der handler om at fælde nogle træer på Olav de Lindes egen grund, mens du samtidig er klar til at lade Facebook fælde træer i en deklareret fredskov?

- Nej. Det anerkender jeg ikke.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Letbanens åbning vaklede i ugerne før valget: Comsa havde meldt ud, at tidsplanen ikke holdt

Assens For abonnenter

Der er i 2021 søsat planer, der kan skabe over 200 nye boliger i området: - Det er lidt vanvittigt

Erhverv

Pakkerne hober sig op: Kom nu og hent dem

Nordfyn For abonnenter

Udvalgsformand om kæmpe udvidelse: - Landbruget har altså bare en særstatus i den slags sager

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Kerteminde For abonnenter

Mystisk støj kan være skadelig: Nu skal brummende lyd undersøges

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Kerteminde

Øv, øv, øv: Søren var i god tro, men vinduer er ulovlige og skal skiftes

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Livsstil

Prisvindende kok taler af erfaring: - Alle kan lære at spise østers

Navne For abonnenter

Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

Erhverv

Claus klar til at sætte sin jord under vand for at redde klimaet: Men vi skal jo lige være enige om prisen først

Annonce