Annonce
Danmark

Dyrevelfærd driver værket

På 25 år har Linette og Torben Pedersen forvandlet et traditionelt familielandbrud ved Holsted til en virksomhed med 23 medarbejdere.

Torben Pedersen driver i dag et landbrug med ikke færre end 23 medarbejdere. 1.600 malkekøer tæller besætningen. Foto: Steen Rasmussen

Da Linette og Torben Pedersen overtog hans fødegård, Mosevang på Hejrskovvej ved Holsted, var der 70 køer i stalden. Antallet voksede i årene derefter til 500, og det, mente gårdejeren, var en passende størrelse til en fremtidig drift.

Medarbejderne derimod syntes, der manglede udfordringer, og den konstatering provokerede Torben Pedersen. Han tog opfordringen op og lavede en forretningsmodel, der i løbet af nogle år skulle ende med en helt ny gård, Hejrskov Mælk, med 2.000 køer.

Nu er Linette og Torben Pedersen tæt på at være i mål. I dag er der 1600 malkekøer, og snart står den fjerde og sidste stald klar, og dermed en projektet fuldført.

1

Først og fremmest skulle vi finde et sted at bygge en helt ny gård - et sted med langt til naboer, så ingen bliver generet af støj og lugt og de nødvendige transporter. Det fandt vi på Ribevej syd for Holsted St. Her er der også langt til vandløb og søer, som kunne give nogle restriktioner.

2

Derefter lavede vi vores forretningsplan, som tager udgangspunkt i den højest mulige dyrevelfærd. Jeg tror på, at hvis køerne har det godt, så får vi det bedste resultat. Dyrene bliver tilset hver eneste dag, og vi har døgnvagt på gården, så der hele tiden holdes øje med, om alt er, som det skal være. Vi kan takke vores dygtige og ansvarsbevidste folk for, at det går godt.

3

Inspirationen har jeg fra besøg på store landbrug i USA. Amerikanske landmænd er fantastisk dygtige, og så har de - tro det eller ej - meget stor fokus på dyrevelfærd. Hvis koen ikke har det godt, så går det galt. Det første spørgsmål var derfor, hvordan kan vi gøre det godt for køerne. Derefter fandt vi svaret på, hvordan vi kunne blive en god arbejdsplads for medarbejderne.

4

Arbejdet foregår i toholdsskift hver eneste dag året rundt. F.eks. malker vi 16 timer i døgnet. Der skal fire mand til at passe malkekarussellen til 60 køer, så der er brug for mange ansatte til malkningen. Nogle af folkene kan godt lide at koncentrere sig om én opgave med faste arbejdstider, mens andre gerne vil være med til flere ting.

5

Den næste store opgave bliver generationsskiftet. Jeg forestiller mig, at det fremover skal ejes af et aktieselskab. En af vores mangeårige medarbejdere har købt sig ind i ejerkredsen, og i princippet har alle mulighed for at komme med.

Annonce
Annonce
Middelfart

Bolsjekogeri i ekstase over kæmpeordre: - Jeg synes, det var helt naturligt at støtte en ny butik

Nordfyn For abonnenter

Byggeplaner på grøn plet splitter landsbyen: - De er vist allerede i gang med at fælde træer – Det er da de vel ikke?

Faaborg-Midtfyn

Gylle endte i have efter læk fra tankbil: - Vi kan ikke gøre andet end at begrænse skaden

Kerteminde For abonnenter

Allan mister nattesøvn over endnu et tyveri: - Det påvirker mig indeni

Nyborg

Smugkig i den nye Superbrugsen: Måske Fyns største slagter og en afdeling med tøj gemmer sig i den gamle Kvickly

Assens For abonnenter

Niclas sad fast i et stort mørkt hul, men viser nu vejen for andre: - Jeg vidste ikke, hvor livet skulle føre mig hen

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Odense

Skal du til eller fra det centrale Odense i weekenden? Kloakarbejde spærrer hovedvej for gennemkørsel

Fyn

Følg med her: Landevej spærret

Erhverv

Slut med fedtede fingre: Her er de først på Fyn med ny pantmaskine, der kan tage 100 dåser og flasker på én gang

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Fyn

Stor mangel på ambulancereddere: Odense er hårdest ramt

Odense For abonnenter

Odense-forstæder frygter gigantisk strøm-anlæg midt i idyllen: En flok rigtige svin kan spænde ben for projektet

Faaborg-Midtfyn

Danmarks hotteste sportsgren - nu også i Faaborg: Så er der padel!

Annonce