Annonce
Indland

Dyrenes Beskyttelse vil lette hundeejere for bevisbyrde

Bevisbyrden for at hunde er ulovlige skal ligge hos politiet og ikke ejerne, mener Dyrenes Beskyttelse.

Det er et problem, mener Dyrenes Beskyttelse, når Østre Landsret kan beslutte, at to hunde på Fyn skal aflives, fordi deres ejere ikke kan bevise, om de er lovlige.

Foreningen, som ikke har noget med den aktuelle sag at gøre, kritiserer den omvendte bevisbyrde i den slags sager.

- Bevisbyrden skal ikke ligge hos ejeren. Den skal ligge hos politiet, siger chefkonsulent for familiedyr, Jens Jokumsen, hos Dyrenes Beskyttelse.

Østre Landsret besluttede tirsdag i en principiel dom, at de to hunde Frigg og Marley skal aflives.

Hundeloven er ikke god, mener Dyrenes Beskyttelse, som samtidig kritiserer listen over ulovlige hunde.

- Vi mener, at den liste ikke har gang på jord. Den giver ikke mening, og den skal afskaffes, siger chefkonsulenten.

Man kan ifølge Jens Jokumsen ikke dømme en bestemt race som farlig. Alle hunde kan være farlige, og politiet har mulighed for at give påbud, når det er nødvendigt, uddyber han.

Sagen om de fynske hunde tog sin begyndelse i sommeren 2014, da Fyns Politi havde fået en anonym henvendelse om, at der befandt sig to "ulovlige hunde" på en adresse i Odense.

I efteråret samme år fjernede politiet de to hunde og besluttede, at de skulle aflives.

Ejerne klagede over afgørelsen til Rigspolitiet, der dog kom frem til samme beslutning som Fyns Politi.

Rigspolitiet mente som Fyns Politi, at hundene tilhører racen Amerikansk Staffordshire Terrier eller en krydsning af racen.

Det afviser hundenes ejere, som med hjælp fra foreningen Fair Dog lagde sag an mod Rigspolitiet for at få beslutningen omgjort.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce