Annonce
Assens

Dyreliv og skøn natur: Her kan du opleve smukke vådområder

Vådområdet ved Haarby Å er et af de områder, hvor man nyde smuk natur og få ro i sindet undervejs. Foto: Amalie Hermansen
Assens Kommune har flere vådområder, hvor man kan bevæge sig ud på en rask gåtur.

Der er rig mulighed for at opleve kommunens vandområder på gåben. Projektleder i Natur og Miljø i Assens Kommune, Jannik Seslef, fortæller, at der er nogle enkelte ting, man skal være opmærksom på, hvis man bevæger sig ud på gåtur i områderne.

- Vi har anvist nogle ruter, og det er hensigtsmæssigt, at man bliver på de ruter, både af respekt for de dyr, der kan gå der, men også af respekt for den aftale, der er med lodsejerne.

- Hvis man går ind i en indhegning, skal man være opmærksom på at holde sin hund i snor og holde afstand til de dyr, der går der. Det er vilde dyr, og de er nysgerrige og interesserede, hvis man kommer ind. Så man skal være lidt påpasselig med, at de ikke kommer for tæt på, siger han.

1 Høsletbækken

Sydvest for Aarup ligger vådområdeprojektet Høsletbækken, hvor i alt 33,2 hektar dyrkede arealer og arealer med græs er omdannet til våde og fugtige enge.

De tre vandløb Høsletbækken, Sogneskellet og Afløb fra Skydebjerg er med i projektet. Høsletbækken er et tilløb til Brænde Å, der løber ud i Bredningen og videre ud i Lillebælt. Begge steder er sårbare kystområder.

Anlægsarbejdet blev afsluttet i november 2017, og i alt har seks lodsejere afgivet jord til projektet. Den årlige kvælstofomsætning er 3,4 ton.

2 Verninge Mose

I alt er projektet ved Verninge Mose på 13,8 hektar, og vådområdet er blevet etableret ved at omlægge og afskære eksisterende dræn. Drænvandet vil derfor nu løbe frit ud på engarealerne, og om vinteren vil vandløbene i området gå over sine breder.

I alt har fem lodsejere afgivet jord til projektet, og den årlige kvælstofomsætning ligger på 0,8 ton.

3 Haarby Å

I 2014 blev et 32 hektar stort vådområde nord for Haarby etableret. Projektet er gået i arv fra det tidligere Fyns Amt til Assens Kommune i forbindelse med kommunalreformen.

Formålet med projektet er at mindske kvælstofudledningen til Helnæs Bugt, og som en sidegevinst er vådområdet også med til at forebygge oversvømmelse af kældre i Haarby, når det regner meget.

I alt har 16 lodsejere afgivet jord til projektet, og den årlige kvælstofomsætning er på cirka fire ton.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce