Annonce
forside

Dyr KMD-sag: It-forsinkelse koster Svendborg seks millioner kroner

Flere kommuner landet over står til at miste penge på grund af it-virksomheden KMD. I Svendborg lyder regningen foreløbig på seks millioner kroner over de kommende år, oplyser økonomidirektør John Jensen. Foto: Katrine Becher Damkjær

Der kommer til at mangle samlet set seks millioner kroner i de kommende års kommunale budgetter i Svendborg. Årsagen er, at it-giganten KMD er halvandet år forsinket med en it-løsning, der i samspil med it-systemer fra andre udbydere skulle udgøre en besparelse for såvel Svendborg som landets øvrige kommuner.

Svendborg Kommune står over for en millionregning, fordi it-giganten KMD er godt 15 måneder forsinket med et efterhånden længe ventet it-system.

Kommunen har nemlig budgetteret med en besparelse på it-området, men på grund af forsinkelsen fra KMD, må Svendborg Kommune nu erkende, at de budgetlagte besparelser i størrelsesordenen seks millioner kroner over de kommende år ikke kan realiseres.

- Det betyder, at vi må ud og finde pengene et andet sted, lyder det fra økonomidirektør, John Jensen.

Og Svendborg Kommune står ikke alene. KMD's forsinkelse står til at koste landets skatteydere 340 millioner kroner, fordi landets øvrige kommuner ligesom Svendborg er kommet i klemme i KMD's forsinkelse.

Annonce

Monopolbrud

KMD hed tidligere Kommunedata, var kommunalt ejet og stod for at levere it-løsninger til landets kommuner. Men i 2008 blev KMD solgt til private investorer, hvormed selskabets monopolstatus blev et problem, og i Kommunernes Landsforening begyndte man at arbejde på at bryde KMD's monopol på at levere it-systemer til landets kommuner.

I den forbindelse har kommunernes it-fællesskab, Kombit, arbejdet på at få it-løsninger fra en række andre leverandører for at bryde monopolet. Det er lykkedes, men dét system, der skal binde it-delsystemerne fra andre leverandører sammen skal komme fra KMD, og det er altså forsinket, mens det også er KMD, der leverer det nuværende, dyrere it-system.

Bundlinjen er, at Svendborg Kommune skal ud at finde seks millioner kroner, som man ellers havde budgetteret med at kunne spare med de nye it-systemer, fortæller økonomidirektør, John Jensen.

- Man kan sige, at det gør, at vi allerede nu i begyndelsen af 2017 er lidt bagud på point, hvor vi skal ud at finde 2,1 millioner kroner for at skabe balance og cirka det samme beløb i 2018, siger han.

Håber på overskud

I øjeblikket er John Jensen og hans medarbejdere i gang med at gøre regnskaberne for 2016 op, og hvis de er heldige, viser det sig, at 2016 gav større overskud end forventet, og så kan man jo dække hullet i budgettet med de penge.

- Det er et håb, vi har, siger han men fatslår samtidig, at det er spinkelt, hvorfor det nemt kan ende med, at pengene må findes i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2018 som enten effektiviseringer, besparelser eller på anden vis, oplyser han.

Politikerne orienteret

Den uventede udgift blev politikerne i økonomiudvalget orienteret om på udvalgsmødet onsdag eftermiddag, uden at de endnu skal tage stilling til, hvordan man løser udfordringen.

- Vi har gjort dem opmærksom på, at sagen med KMD også har en konsekvens hos os i Svendborg, og at det giver et pres på vores budget både i indeværende år og fremadrettet. Vi har givet vores mest ædruelige bud på, hvad det betyder for kommunens økonomi. Løsningen kommer, når vi har et mere samlet overblik over regnskabet for 2016, forbrugsudviklingen i 2017 og budgettet for 2018, forklarer John Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Annonce