Annonce
Sydfyn

Dykkere tog en tørn på havnens bund

Cykler og indkøbsvogne var der mest af, da dykkere satte sig for at rydde op på bunden af havnen. Et skilt, hvorpå der stod "Pendlerpladser for togrejsende", blev det dog også til. Foto: Andreas Wraae Nielsen
Den stod på oprydning søndag på havnens bund. 25 dykkere fra tre sydfynske dykkerklubber stod for det. Og der var rigeligt med skrammel at finde dernede i mørket. Mest cykler og indkøbsvogne.

Svendborg: For de fleste er det en sur pligt, og formentlig slet ikke noget, man har lyst til at bruge en søndag formiddag på. Oprydning, altså.

Men det var, hvad dykkere fra tre sydfynske dykkerklubber havde valgt at bruge søndag formiddag på; at rydde op på havnens bund.

Når man står på kanten og ser dykkerne arbejde, har man fornemmelsen af, at bunden af havnen er dækket af cykler og indkøbsvogne, for inden for en times tid havde de fundet så mange, at en container stillet frem til lejligheden allerede var fyldt, og de måtte lægge deres fund ved siden af.

Jo, der var rigeligt at komme efter.

Annonce

Dykkeroprydning

Tre sydfynske dykkerklubber hoppede søndag i havnen i Svendborg for at rydde op på havnebunden.

Det var dykkerklubberne Delfinen og Dråben fra Svendborg og Langelands Dykkerklub, og cirka 25 dykkere dukkede op for at give et nap med.

Dyk for miljøet, hed arrangementet, og faktisk er det mange år siden, der sidst har været dykket for miljøet i Svendborg Havn. Årsagen er en stramning af Dykkerloven i 1995. Loven forbyder sportsdykkere at udføre de opgaver, som erhvervsdykkere normalt udfører mod betaling. Som noget nyt har Søfartsstyrelsen dog givet dispensation til, at sportsdykkere må udføre denne samfundsnyttige opgave.

Hvalrossen

Alle mødtes de midt på formiddagen og fik lidt at spise og kaffe, inden det gik løs med at rydde op langs kajen fra Bendixens fiskehandel op til Helge.

- Hvis man skal dø, så er det bedst at gøre det på fuld mave, lød det fra Kim Lauersen fra dykkerklubben Dråben efterfulgt af et grin. Og så puttede han resten af ostemaden i munden.

Han stod for det praktiske. Han noterede hvem, der sprang i vandet og hvornår, så man var sikker på, at alle kom op igen.

- Det er meget rart at have styr på, konstaterede han, mens dykkerne omkring ham iførte sig våddragter og en efter en væltede sig ned i vandet med et plask.

Bevægelsesfrihed er der ikke meget af i sådan en tørdragt med 30 kilo udstyr på ryggen. Mest af alt ligner sådan en dykker på kajkanten en hvalros på en strand. Tung og kluntet.

- Ja, det er sådan set en meget dækkende beskrivelse, grinede Kim Lauersen, da jeres udsendte delte sin observation med ham.

- Men det hjælper, når de kommer i vandet og bliver vægtløse. Så er det en helt anden fornemmelse, lod han forstå.

Fulderikkernes værk

- Kan vi få et reb herover?

En af dykkerne har fundet noget. Igen. Og nu skal det altså trækkes op af folk på kajkanten.

- Pruhh, stønner manden med tovenden på land, da han lægger kræfterne i og trækker endnu en cykel op.

Den har ligget der længe, ser det ud til at dømme efter udseendet. Den er dækket af alger, tang, muslinger, og hvad der ellers kan finde på at sætte sig på sådan en i løbet af et par år under vand.

- Jo længere op mod Frederiksgade, vi kommer, jo flere cykler er der. De bliver jo skubbet i af fulderikker om natten, der synes det lige er sjovt, siger Kim Lauersen og skuer ud over vandet for at holde øje med dykkerne.

Kim Lauersen fra dykkerklubben Dråben holdt øje med alle dykkerne i vandet og sørgede for at notere, når dykkere hoppede i baljen og når de kom op igen. Foto: Andreas Wraae Nielsen

- Er du okay? lyder det pludselig fra en af dykkerne til en anden.

En mand ligger på knæ på kajkanten og har krænget maske og dragt halvt af og trækker vejret med besvær.

Han vifter med hånden som for at give tegn til, at han er okay, selvom han tydeligvis er skidt.

Det viser sig, at han i oktober havde lungebetændelse, og helt sluppet sit tag havde den åbenbart ikke, for turen i vandet gav ham så meget slim i lungerne, at han måtte op og sunde sig og få vejret. Hurtigt gik det dog bedre og kammeraterne var flinke til at slæbe hans udstyr op af vandet for ham, så han kunne finde sig til rette med vejrtrækningen igen.

Imens fortsatte oprydningen. Og dykkerne fik gjort et stort indhuk i alt det skrammel, der gemmer sig dernede.

- Men helt tom for cykler og andet ragelse bliver havnebunden nok aldrig, konstaterede Kim Lauersen.

På ganske kort tid fik dykkerne fyldt containeren, der var sat op til lejligheden, med skrammel. Foto: Andreas Wraae Nielsen
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce