Annonce
Odense

Dyb uenighed i retssag om advarsel til lærer

Erik Schmidt var i 34 år skolelærer på Agedrup Skole, men fik i foråret 2014 en tjenstlig advarsel for gentagne gange at have udtrykt negative holdninger. Det fik ham til at sige op. Efterfølgende forsøgte han at få sagen prøvet ved en tjenstlig undersøgelse, men det afslog Odense Kommune, der også i flere omgange har forsøgt at afværge den retssag, der nu er i gang. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Var det berettiget, at lærer Erik Schmidt fik en advarsel for sin opførsel på et internt lærermøde 7. maj 2014? Første dag af den retssag forsøgte at give et overblik, men ledelsens og lærernes oplevelser er langt fra hinanden.

Hvad skete der egentlig på et internt lærermøde på Agedrup Skole den 7. maj 2014?

Det er essentielt for at fastslå, om den tjenstlige advarsel, lærer Erik Schmidt modtog kort efter mødet, var i orden eller ej. Derfor var hele otte personer, der deltog i mødet, indkaldt som vidner på førstedagen af det civile søgsmål, som Danmarks Lærerforening har anlagt mod Odense Kommune.

Vidneudsagnene viste dog, at erindringerne om mødet langt fra er i overensstemmelse med hinanden.

Slagsmål om retssagen

2. juni 2014 modtager Erik Schmidt en tjenstlig advarsel:"Baggrunden for den tjenstlige samtale er, at ledelsen oplever, at du er meget negativ over for de forandringer, Agedrup Skole er i lige nu. Dette kommer ofte til udtryk på fællesmøder, hvor du har negative holdninger og synspunkter. Det opleves, at du også er med til at piske en negativ stemning op i personalegruppen".

15. januar 2015 stævner Danmarks Lærerforening og Erik Schmidt Odense Kommune for at få dem til at trække advarslen tilbage. Odense Kommune vil have sagen afvist, fordi Erik Schmidt ikke længere er ansat i kommunen.

26. april 2016 afsiger Byretten i Odense med dommerstemmerne to mod en deres kendelse, hvoraf det fremgår, at Erik Schmidt kan få lov til at prøve sin sag.

23. februar 2017 giver Landsretten med stemmerne 3-0 Erik Schmidt medhold i, at han har en retlig interesse i at afprøve advarslen.

Spændt stemning

Odense Kommune har i flere forsøg prøvet at afværge retssagen, men nu finder den altså sted.

Hvad er så kommet frem på retssagens første dag? Blandt andet at mødet den 7. maj 2014 fandt sted på et tidspunkt, hvor der var en anspændt stemning på skolen.

Den landsdækkende lærerlockout sluttede i 2013 men havde skabt frustrationer blandt lærerne, hvor nogle måtte optage lån for at klare sig under lockouten. Derudover betød en ny skolereform og arbejdstidslov store ændringer i lærernes frihed og muligheder, blandt andet fordi de nu skulle være på skolen i hele deres arbejdstid.

Derfor var stemningen ikke den bedste.

Agedrup Skoles hidtidige skoleleder var stoppet i efteråret 2013, og i begyndelsen af marts 2014 kom en ny, Mohammed Bibi, til. Han fremlagde sin vision for, hvor skolen skulle hen på et møde med lærerne en lille måned efter sin ansættelse - uden at de var blevet taget med på råd.

Det faldt blandt andet Erik Schmidt for brystet, som ifølge Mohammed Bibi, havde sagt:

- Hvem var givet dig kompetence til at formulere skolens vision?

Senere fulgte to andre møder, og her tegnede Mohammed Bibi et billede af en lærergruppe, der lod fire personer snakke 90 procent af tiden - blandt dem Erik Schmidt - typisk med kritik af ledelsens udspil. Viceskolelederen mente, at flere lærere havde forsøgt at sabotere dagsordenen og forvandle mødet til en spørgetime - blandt andre også Erik Schmidt.

- Og du kan ikke blive ved med at spørge til noget, der er vedtaget i en lov, som han forklarede.

Erik Schmidt forklarede omvendt, at han var bekymret for det faglige niveau i det nyoprettede lærerteam, fordi han kunne se, at der manglede faglærere til nogle timer - en bekymring ledelsen også havde, fremgik det senere.

Annonce

Råbte han eller ej?

Mohammed Bibi, med barberet isse og et let fuldskæg, var til lejligheden i mørkegråt jakkesæt og hvid skjorte. Og i følge ham var Erik Schmidt - der sad over for med ovale, mørke briller, grå hårmanke og sort skjorte og pullover - gået langt ud over grænsen for det tilladelige på det fjerde møde i rækken, den 7. maj 2014.

Her kom sindene i kog, da ledelsen ved en fejltagelse kom til at trykke et skema op på projektoren, der viste lærernes timeantal og andre personlige forhold. Da ledelsen forsøgte at tage skemaet af, udviklede diskussionen sig.

En af lærerne mente at kunne se, at lærerne blev tildelt forskellig forberedelsestid, selv om de havde de samme antal timer. Det var nu ikke tilfældet, forklarede viceskolelederen, der havde lavet skemaet, men i den efterfølgende diskussion blev Erik Schmidt vred over, at lærerne ikke kunne se, hvilke kriterier der lå til grund for udregningerne.

Mohammed Bibi blev i følge sit eget udsagn provokeret til at sige, at det var et ledelsesredskab, som han ikke behøvede at indvie nogen i.

- Så tænder Erik helt af. Han slår i bordet, skubber stolen ud og rejser sig op i samme bevægelse og råber af mig, forklarede Mohammed Bibi.

- Erik var i affekt og pegede direkte på mig. Nu må det her vanvid fandeme stoppe, siger han. Det kan du ikke gøre imod os, Mohammed. Og så vender han sig om mod viceskolelederen og siger: Jeg er godt nok skuffet over dig. For mig var det grænseoverskridende.

Viceskolelederen havde samme oplevelse af forløbet - han fandt udtalelsen rettet mod ham for "lidt intimiderende" - men flere af de lærere, der var med til mødet, havde en noget anden opfattelse.

Erik Schmidt var følelsesmæssig påvirket, vred og løftede højst usædvanligt stemmen, men havde hverken banket hårdt i bordet eller rejst sig op. Flere mente, at han skulle have sagt, "nu stopper det her", og betonede, at Erik Schmidt langt fra var den eneste, der var kritisk. Tværtimod var der en tradition for at være kritisk indstillet og have livlige diskussioner mellem lærere og ledelse, fortalte flere - også en tidligere skoleleder.

- Skulle Erik have en advarsel, var vi fire-fem andre, der også skulle have en advarsel, mente et af vidnerne, en nu pensioneret lærer.

Det virkede til gengæld som om, de heftige diskussioner var et kulturchok for Mohammed Bibi, der kom fra H.C. Andersen Skolen i Vollsmose:

- Jeg har siddet med bandemedlemmer på mit kontor og indsamlet våben, men jeg er aldrig blevet råbt ad af en lærer på den måde, forklarede han.

Retssagen fortsætter onsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Dorte er en af de få læger, der udskriver medicinsk cannabis - hun gør det til helt særlige patienter

Fyn For abonnenter

Rasmus har altid smerter - medicinsk cannabis giver ham et liv: - Jeg troede ikke for fem flade ører på det - jeg bad lægen rende og hoppe

Annonce