x
Annonce
Middelfart

Duo bag selvforsynende lamper prisbelønnet

Connie Hedegaard overrakte prisen til Ole Bo og Jan Jacobsen. Til højre ses kommunaldirektør Thorbjørn Sørensen. Foto: Jan Bonde
Ole Bo og Jan Jacobsen fra Gran Vedvarende Energi vinder årets Klimastafet for deres arbejde med at udvikle selvforsynende gadelamper.

Nordvestfyn: Konkurrencen var hård mellem de tre nominerede til prisen som Årets Klimastafet i Middelfart Kommune, men det blev iværksætterduoen Ole Bo og Jan Jacobsen fra Grøn Vedvarende Energi, der løb med titlen foran et projekt fra Lillebæltskolen og energiprojektet Sol over Brenderup.

De får stafetten for at have udviklet genanvendelige, CO2-neutrale og selvforsynende gadelamper. Her er selv pælene nytænkende, idet de er lavet af glasfibre, som reducerer vægten, og er produceret lokalt. Lygtepælene er desuden monteret på vippebeslag, som man kender fra flagstænger. Det betyder, at de kan flyttes helt, eller at de kan vippes ned, så man ikke skal have en kranbil ud, hvis man eksempelvis skal skifte en de 1200 dioder i hver lampe.

De første er allerede sat op i Brenderup.

Det var kommunens klima-ambassadør Connie Hedegaard, der overrakte prisen til de to, og hun tøvede ikke med at rose såvel vinderne som de nominerede og hele klimafolkemødet.

- Her står vi klokken lidt over spisetid efter en dag med klimasnak, og der er stadig et telt fyldt af mennesker, der gerne vil være med, sagde hun.

Det er tredje år, Middelfart Kommune uddeler prisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce