Annonce
Odense

Dunkel undergrund festede i Odense

Ras Bolding (i midten) er med i Klub Golem og en af drivkrafterne i Goth-miljøet i Odense. Her taler han med The Frozen Autumn, som er den italienske duo, der spillede på Kulturmaskinen fredag aften.

Fyens.dk sendte reporter og fotograf forbi, da Klub Golem fredag aften åbnede dørene til goth-fest på Kulturmaskinen. For hvad er det der "goth" egentlig for noget?

To unge kvinder i mørkt tøj tungekysser intenst hinanden på dansegulvet. En yngre mand med påmalede blodpletter i ansigtet og på sin lyse skjorte danser i mekaniske rytmer, mens synthesizer-punkmusik buldrer ud af højtalerne.

Det er fredag aften på Kulturmaskinen i Odense, og byens dunkle underverden er samlet til Goth-fest arrangeret af Klub Golem.

Denne aften i mørkets univers samler både det lokale goth-miljø og lokker deltagere til udenbys fra. Den italienske synth-duo The Frozen Autumn spiller på scenen, og de er så stort et navn i det univers, at det for en aften har gjort Odense til stedet at være, hvis man er til goth og den musik og kultur, der omgiver fænomenet.

Som debutant i goth-sammehæng er det ikke helt let at blive klog på, hvad det hele egentlig går ud på.

- Jeg er ikke goth, jeg er alternativ, og jeg vil ikke sættes i bås, lyder det lidt overraskende fra kvinden i garderoben, der præsenterer sig som Lonely Skeleton Girl.

Hun har sort hår, flere ringe i ansigtet, sort sminke omkring øjnene, rød løbestift og talrige tatoveringer både på arme, fingre og på den øverste del af det ene lår. Det ser man, fordi hun er iført en meget kort og kropsnær sort kjole. Og lange sorte strømper og høje sorte plateau-laksko med 10 centimeter sål. Stilen har hun ikke kun til fest, men også til hverdag.

- Jeg ser ud, som jeg gør, fordi det er mit behov. Det er ikke for at provokere, forklarer Lonely Skeleton Girl, der viser sig at være 25 år og have det borgerlige navn Quri Fox. Hun er vokset op på Christiania og er kommet i Goth-miljøet gennem de sidste cirka 10 år.

- Hvor er dit tøj fedt, lyder det fra et par teenage-piger, der kommer for at hente deres jakker.

- Tak, siger Quri Fox og forklarer videre om sin beklædningsstil.

- Jeg vil ikke opfattes som et sex-objekt. Men jeg har ret til at gå i det tøj, jeg føler er det rigtige for mig, siger hun.

Det er ret svært at putte de folk, der er til stede denne aften, i en bestemt kasse, forklarer hun. Overskriften er, alt er tilladt og alle er velkomne. Uanset alder, beklædning, religion eller seksuel orientering.

- Jeg dømmer ikke dig for, hvordan du ser ud. Og du dømmer ikke mig, siger hun.

- Folk her tror på alt muligt forskelligt og har alle mulige forskellige årsager til at være her og se ud, som de gør. Og som du kan se, er der også en del, der kommer i jeans og t-shirt.

The Frozen Autumn er en duo fra Italien, som spiller synth-musik. Duoen er et stort navn i goth-miljøet.

Et miljø, flere sub-kulturer

Udenfor i aftenkulden står rygerne.

En mand på 30 år, der er kommet til Odense fra København for at være med til festen, fortæller, at han spiller som dj til punk-fester i hovedstaden. Han er klædt i det, man kunne kalde "helt almindeligt tøj" - jeans, bluse og jakke. Ifølge ham har goth-miljøet har sit udspring i punkmusikken i slutningen af 70'erne og især i 80'erne.

I det årti begyndte goth- og punkkulturen for alvor at vokse frem især i Storbritanniens større byer.

Man kan ikke sige, om musikken har skabt miljøet eller miljøet har skabt musikken, mener han.

- Det hænger sammen, forklarer han.

Paw Bosach på 28 år har sort sminke omkring øjnene og tykt mørkt hår. Han viser sig at være en del af Klub Golem, der står for at arrangere festen.

Ifølge ham er goth-miljøet fyldt med indre sub-kulturer, og det er ikke let at give en kortfattet beskrivelse af, hvem deltagerne i festen er. F.eks. er der nogle, der er satanister, mens andre er kristne, og der også muslimer, som deltager i festerne. De fleste er i virkeligheden nok ateister, mener han.

- Religion har ikke nogen stor betydning, siger Paw Bosach, der har følgende bud på, hvad der får folk ind i goth-miljøet.

- For mange, tror jeg, handler det om rummeligheden. Hvis man føler, man ikke rigtig passer ind på de almindelige "smarte diskoteker", så passer man ind her. For der er plads til alle.

Lonely Skeleton Girl i garderoben fik sin første piercing som 16-årig, og det var på det tidspunkt, hun begyndte at eksperimentere med sin stil og finde frem til den, hun er i dag. Det giver visse problemer at se så anderledes ud, fortæller hun. F.eks. har hun svært ved at finde et job.

- Jeg er uddannet make up-artist, men jeg arbejder gerne som kassedame i Netto. Jeg vil bare gerne have et eller andet job, siger hun.

- Men jeg leder stadig efter den chef, der kan acceptere mig som den, jeg er.

Christoffer Bagge er 23 år og en af flere dj's til festen. Han studerer sociologi til hverdag, og så er han med til at arrangere Totentanz i Kbh som er et arrangement i stil med Klub Golem.
Eva Dobranova, 32 år, er fra Bulgarien. Hun studerer multimediedesign, men har en BA i kostumedesign. Hun har selv lavet dragten med guldbryster, men vil gerne fotograferes, så man kan se hendes vinger.
Annonce
Odense For abonnenter

Åbnede for seks år siden: Nu skal indfaldsvej i Odense bygges om for millioner

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Butiksejere raser over betalingsparkering: - Kommunen har trådt på os i årevis

Odense For abonnenter

Letbanedirektør langer hårdt ud efter spansk hovedentreprenør: - For mig er det soleklart, hvem der har ansvaret

OB

Bashkim Kadrii: Det er det, jeg har efterlyst

Kerteminde For abonnenter

'Grønnely-metoden' får hug fra flere sider: De løber en 'vanvittig' risiko, der kræver 'røv i bukserne' hos kommunen

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

Nyborg For abonnenter

Friskole ansætter tredje leder på tre år: - Der er ingen tvivl om, at det at skifte leder skaber en eller anden usikkerhed

Bagsiden

Sprogdoktoren: Bogstavet ”jod” – eller ”joj”

Faaborg-Midtfyn

Bentes brunsvigere blev et stort hit: Men nu er det slut - bageri lukker ned efter 26 år

DF: Danmarks Radio skal skæres voldsomt og blive meget bedre

Odense

Politikere beklager uskønt forløb i autisme-byggeri: - Ja, kommunen har fejlet - det er bare ikke godt nok

Fyn For abonnenter

Jim Lyngvild: - Hvis jeg stopper med at være et legesygt legebarn som 50-årig, vil jeg hellere stille træskoene

Fyn

Der var rå, brutal filmpremiere og kostumelegeplads, da Cafe Stiften inviterede 100 læsere på Boltinggaard Gods

Annonce