Annonce
Mad og drikke

Dufter dejligt: En fortsat jagt på gudemåltidet

Dagens bud på en færdigret leveres af Løgismose, som også står bag vinen. Begge sælges i Netto og koster samlet 95 kroner.
Lasagne fås i et utal af variationer, og det kræver gode råvarer at ramme smagen i den klassiske udgave. Dagens bud på en færdigret er hentet i Nettos køledisk, og den gør det godt til en lav pris. Men den er stadig langt fra den bedste lasagne.

Lasagne er en populær dansk ret, især blandt unge og i børnefamilier.

Øh, dansk ret? Lasagne har da sin oprindelse syd for Alperne, men den er blevet en så integreret del af mange danskernes idékatalog, når der skal købes ind til aftensmad, at retten af en del opfattes som dansk mad. Det afslørede de svar, som et udvalg af danskere gav, da Madkulturen i 2015 bad dem om at fortælle, hvad de spiste til aftensmad.

63 procent betegnede lasagne som en italiensk ret - resten betragtede aftenens ret af bagte pastaplader med kødsovs, bechamel og smeltet ost som dansk mad.

Uanset hvordan danskerne opfatter retten, er de fleste glade for den. På en almindelig dag spiser knap tre procent af os lasagne til aftensmad, og hvis du bor på Fyn og i Jylland, er tallet højere. Ifølge Coop Analyse er nordjyderne dem, der oftest sætter en lasagne i ovnen.

Men selvom en pæn del af danskerne opfatter lasagne som en dansk ret, er der en tydelig forskel i, hvilke dele af befolkningen der spiser lasagne. De 18-34-årige er storforbrugere af lasagne, mens de, der har rundet 35 år, muligvis har fået nok af retten. Med mindre der er børn i husstanden, for så er lasagne stadig en forholdsvis jævnlig gæst på middagsbordet, viser tallene fra Coops Mad-O-Meter.

Annonce
Pastaen er mør efter 35 minutter i ovnen, og bolognese-sovsen er rigelig.

Så mange udgaver af samme ret

Ligesom frikadeller kommer i alle afskygninger fra de tarveligste, industrielt fremstillede kødklumper i frostpose til bedstemors gyldent skinnende stykker af gastronomisk lykkefølelse, har lasagne en vid spændvidde fra Knorrs pulver-hjulpne udgave til din egen, som du har udviklet og forfinet gennem årene.

Referencepunktet for denne skribent var i mange år den rygende varme lasagne, som blev serveret på en undselig restaurant i Sorrento under en Interrail-tur for snart 30 år siden. Men så, for halvandet år siden, fejede Mamma Miracoli benene væk under mig og resten af familien med en lasagne, som hun selv havde lavet og solgte i sin og mandens takeaway-butik i en mindre by ved Lago d’Iseo. Overraskende havde hun ikke brugt bechamel, og den var overhovedet ikke savnet. Kødsmagen var intens; der var muligvis tilsat ekstra fond for at gøre smagen kraftigere.

Lasagnen var ikke billig, men den var et gudemåltid.

Dejlig duft af lasagne

Er Løgismoses bud på en ”tag med hjem og varm i ovnen-lasagne” også det? Den er lavet med kød fra fritgående, dansk kødkvæg, som er brugt til en bolognese, der er lagt sammen med pastaplader og “cremet sauce” (måske er det her, fløden, som er nævnt blandt ingredienserne, kommer ind?) og toppet med mozzarella.

Duften, da lasagnen kommer ud af ovnen, vækker appetitten, og selvom smagen ikke når samme niveau, gør den det helt o.k., og der er rigeligt i pakken, som koster 35 kroner, til at mætte en sulten mand. Suppleret med brød og en salat går det måske også lige an til to knap så sultne.

Et gudemåltid er det ikke, men der er heller ingen ubehagelige overraskelser i sammensætningen, og jeg kan heldigvis stadig sige, at min egen lasagne smager bedre ...

Det skulle gerne være muligt at anbefale både en færdigret og en vin, som kan købes i samme butik, men her byder Nettos udvalg på benspænd. Forretningerne har indimellem interessante flasker på spotvare-hylderne, men der kan være stor forskel på, hvilke vine der er tilbage i de enkelte butikker, og da vi ikke ønsker at lokke læsere forgæves ind i en forretning, har vi holdt os væk fra spot-hylderne.

Det førte frem til Løgismoses rødvin fra Frankrig, som blot hedder Rødvin no. 01 og er en blanding af merlot og syrah. Inspirationen fra varme og frugttætte sydfranske rødvine er tydelig i både duft og smag, og selvom et stykke kød med krydderurter ville være et mere klassisk match, giver vinen, når den er kølig, med sin søde bærfrugt og veldoserede syre et godt modspil til den fyldige lasagne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH i corona-beredskab: - Vi bruger flest ressourcer på frygt og bekymring

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Danmark

Endnu en dansker er coronasmittet efter tur til Norditalien

Annonce