Annonce
Middelfart

Duften af popcorn vender tilbage: Biografen genåbner torsdag

Det har været hårdt, trist og meget, meget dyrt for Panorama biografen at holde lukket. Men nu er der udsigt til lysere tider. Filmfremviseren kører igen fra på torsdag.

Fredericia/Middelfart: - Nogle gange har vi tændt for popcorn-maskinen. Bare for at få det hele til at dufte lidt af biograf, siger Helle Broen og smiler lidt vemodigt.

Hun og hendes mand, Lars Broen, driver Panorama Biograferne i Fredericia og Middelfart. Og de har ikke haft det godt med de seneste måneders nedlukning. Nu er der udsigt til endelig at kunne byde publikum indenfor igen. Fra torsdag 6. maj klokken 16 er der igen liv i salene. Og parret glæder sig.

- Her har været alt, alt for stille, siger Lars.

Annonce
Lars Broen har rengjort sæder i alle Panoramas sale. Mere end én gang. Foto: Søren Gylling

En del af hylderne i biografens kiosk i Fredericia er tomme. Slikket blev for gammelt og måtte smides ud. Sodavandssystemet er tørlagt og skal gøres klar til brug igen.

Der har været stille så længe, at det næsten ikke har været til at bære for de to.

- Nogle har sagt "det må være dejligt for jer at holde lidt fri". Men det har ikke været ferie, og det har været meget svært at nyde stilheden. Det har ikke været let at holde humøret højt, siger Helle.


Vi er hårdt ramt. Vi lukker ikke. Men hvis det her fortsætter et år eller et halvt år mere, så bliver det kritisk.

Lars Broen


- Det er skidetræls ikke at kunne drive sin virksomhed, siger Lars.

Hvad har det kostet jer at holde lukket?

- Vi mistede 50 procent i 2020. Der er røde tal - det har hjælpepakkerne ikke forhindret, siger Helle.

- Vi er omkring 100.000 solgte billetter bagud. Så vi er hårdt ramt. Vi lukker ikke, men hvis det her fortsætter et år eller et halvt mere, så bliver det kritisk. I hvert fald, hvis vores udgifter ikke samtidig falder, siger Lars.

Alt er gjort klar, klar, klar

Broen-parret elsker at se film i biografen - næsten lige så højt, som de elsker at se mennesker i biografen.

Nu har de i flere måneder manglet begge dele. Men heldigvis har de haft en undskyldning for selv at se en film i ny og næ.

- Moderne filmmaskiner skal tændes og køre en gang i mellem. Så vi har været nødt til at køre en film i ny og næ, siger Helle og smiler. I de tilfælde har det også været fint med lidt popcorn.

Men ellers er biografen blevet gjort klar, klar, klar.

Sådan bliver genåbningen i biografen

Ikke alt er, som det plejer at være, når Panorama Biografen torsdag 6. maj slår dørene op igen. Helle og Lars Broen har været nødt til at indføre en række midlertidige ændringer af hensyn til restriktioner og tryghed.

  • For at undgå kø ved billetsalget skal billetter købes på forhånd via nettet. Med en lukket billetstation er der til gengæld plads til ekstra ekspedition i kiosken, så der ikke bliver kø der.
  • Alle gæster skal kunne fremvise et coronapas, når de ankommer. Derfor er kun den ene af biografens indgange åben. For at give alle lige adgang har Panorama valgt at holde indgangen ved elevatoren åben. Fordøren med den lange, røde trappe er altså ikke åben.
  • For at holde styr på afspritning og rengøring mellem forestillingerne skal publikum placere sig på de sæder, der svarer til deres billet. Man må altså ikke flytte plads, hvis man får lyst.
  • Der er krav om tomme afstands-sæder mellen selskaber og grupper. det betyder også, at der ikke er plads til så mange som normalt.
  • Biografen har lagt ekstra god tid ind mellem forestillingerne. Dels for at sikre tid til afspritning, dels for at give tid og plads til, at publikum kan bevæge sig ind og ud af salene uden at klumpe sammen.
  • Når gæsterne sidder i biografsædet, kan de tage mundbindet af. Ellers skal det forblive på.

- Vi har ryddet op og ryddet ud. Vi har fundet ting, som, vi ellers troede, var røget ud. Vi har finjusteret lydsystemet. Vi har givet gulvet polish. Og vi har renset sæderne mere end én gang, siger Lars.

Der er også blevet malet og udført små reparationer hist og her.

Annonce

Oscar-vinder vises igen

Det hele går løs på torsdag 6. maj. Første film starter klokken 16. Det er familiefilmen "Operation Nordpolen - Tjep på sneeventyr". Derefter går det løs med et program, der i høj grad ligner programmet inden seneste nedlukning.

Det er båret af flere danske film, fordi mange af de udenlandske blockbustere har udskudt deres premiere eller satset på streaming i stedet.

Som så mange andre biografer har Panorama valgt kun at vise film, der ikke også kan streames. Derfor kan den oscar-vindende danske klipning i "Sound of Metal" ikke opleves på det lærredet. Men "Druk" vender tilbage, så alle kan se eller gense Thomas Vinterbergs oscar-belønnede film.

Man må tage det oppefra og ned, når man pludselig tvinges til at holde lukket i flere måneder. Og det har biograf-parret gjort. I den stille tid har hunden Rollo fået lov at komme med far og mor på arbejde. Foto: Søren Gylling

Parret håber, at gæsterne kommer, når de nu åbner dørrene.

- Da vi sidste år genåbnede første gang, gik der et stykke tid, inden folk rigtig begyndte at gå i biografen. Denne gang håber og tror vi, at de kommer hurtigere. Vi kan i hvert fald fornemme, at folk savner film og kultur i det hele taget. Og vi gør alt for at være klar og byde på en tryg oplevelse, siger Lars Broen.

Kun én ting kommer parret til at savne, når biografen kommer til at ligne sig selv igen: Mens de har haft biografen for sig selv, har deres lille hund, Rollo, fået lov at komme med på arbejde. Dén går ikke, når huset er fuld af gæster.

Under forrige nedlukning installerede Panorama nye og større lærreder. Og under anden nedlukning er også lyd-systemerne blevet justeret og optimeret, fortæller Lars Broen. Foto: Søren Gylling
I operatørrummet står de digitale fremvisere klar. Teknikken må ikke stå stille for længe ad gangen. Så selvom der ikke har været publikum i salen, har Lars og Helle Broen måtte vise en film i ny og næ. Foto: Søren Gylling
Sprit i alle afskygninger og store mængder er pludselig blevet en del af biografens budget. Og der er købt stort ind, så alle flader kan holdes bakteriefri  hele tiden, lover Helle og Lars Broen. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce