Annonce
Kultur

Du tror måske, du har set det hele, men mon ikke, du tager fejl ?

Så er der forslag til nye vandreruter, udflugtsmål og tip til at lære mere om det udendørs Danmark, mange af os igen skal holde sommerferie i.

Mange har vandret og cyklet og i det hele taget været udenfor under nedlukningerne. Og for dem, der ikke er blevet trætte af det, men tværtimod bidt af den friske luft, er her syv tip til nye bøger, der kan hjælpe os med at hitte rundt derude, inspirere os, sætte tanker i gang og i det hele taget berige os med viden om noget af alt det, vi oplever under åben himmel.

God sommer og god læsning.

Sommerens smukkeste naturbog

Lille Vildmose i Østhimmerland er slet ikke så lille. Det er Danmarks største fredede landområde med både vildsvin, krondyr, elge, grævlinge, ræve, småfugle og kongeørne og fjerkræet midt imellem, krybdyr og nu også europæiske bisoner og ulve. 

Derfor er det heller ikke så sært, at bogen “Lille Vildmose - vildmosen, der blev vildere” er så tung en sag på over 500 sider, at den ikke egner sig til sengelæsning.

Den er skrevet og fotograferet af journalist og naturfotograf Jan Skriver, der har boet i området siden 2008, og udover at være smuk og velskrevet er bogen stemningsskabende, oplysende og en fin fortalt historie om, hvordan dansk natur igen kan blive vild.

Jan Skriver: “Lille Vildmose”, Gads Forlag. Netop udkommet.

Et poetisk eksperiment mod vest

Hvad får man, hvis man sætter en internationalt anerkendt dansk forfatter sammen med en af Danmarks bedste fotografer og lader dem fortælle historier hele vejen fra Skagen til Vadehavets begyndelse i Holland?

Man får et værk. Ikke en guidebog med kort og ruteforklaringer eller en historisk kronologi. Men et kunstnerisk værk.

“En linje i verden” er skrevet af forfatter Dorthe Nors og fotograferet af Henrik Saxgren.

Det er en smuk bog uden at være et skønmaleri. Der er noget ligefremt, dramatisk og autentisk, men også finurligt og drømmende over både ord og billeder.

Siderne i bogen er øjebliksbilleder, men med snor til fortid, nutid og fremtid. Det er hjerneguf, og det er en stemme, der kalder til tanke, men også til at komme ud. Ud, ud, ud og mærk det hele selv.

Dorthe Nors og Henrik Saxgren: “En linje i verden”, Gads Forlag. Udkom i foråret.

Turen går til vandreland

Det er blevet moderne at vandre, og nu er Politikens Forlag klar med “Danmarks smukkeste vandreruter” - i både sofabordsformat og som den lille velkendte “Turen går til …” 

Begge bøger indeholder de samme 33 ruter fordelt på 29 lokationer og er skrevet af antropolog og journalist Gunhild Riske. Og begge - selv den store - er desværre sat med ekstremt lille og læse-uvenlig skrift.

Ellers er de gode og overskuelige udgivelser med så detaljerede forslag til ruter, at man ikke bør kunne gå forkert. De fleste er på omkring 10 kilometer, og som sædvanlig er der masser af bonusinfo og henvisninger til, hvor man kan finde mere inspiration.

Gunhild Riske: “Turen går til Danmarks smukkeste vandreruter”, Politikens Forlag. Netop udkommet.

I soldaternes fodspor

Lidt i stil med “Turen går til… -bøgerne” har Hovedland udgivet “Gendarmstien - 84 kilometer vandring langs den dansk-tyske grænse”. 

Det er en fremragende lille guidebog med kort, fotos, tips til overnatning fra shelter til hoteller, spisning, oplevelser m.m. I bogen gengives også interessante historier om de steder, den vandrende passerer, og den fortællende jeg-form føles naturlig - som at holde i hånd med forfatteren.

Lille og fiks bog med logisk opbygning og læsevenlig skriftstørrelse - lige til lommen.

Ulla Conrad: “Gendarmstien - 84 km vandring langs den dansk-tyske grænse”, Hovedland. Udkom i 2020.

Alt, der er værd at vide om køer

Jeg kommer aldrig mere til at se på en ko i det danske kulturlandskab uden at tænke på bogen “Ko - næsten alt om verdens vigtigste dyr”.

Bogens undertitel er noget så kedeligt som “Bind 1: Racer i Danmark”, men det her er en underholdende bog og så spækket med viden som et yver er med mælk op til malketid.

Ja, der er en grundig racegennemgang, men der er også historie - herunder danmarkshistorie og kunsthistorie (køer har været et yndet objekt for malere). Der er ko-tatoveringer, mælkekartoner, frimærker, nethenvisninger, faktabokse, kort og et utal af billeder med køer og nogle gange også mennesker på.

Bogen er ikke nogen skønhedsåbenbaring udi layout, men en en guldgrube for fagfolk og en øjenåbner for os andre.

En ko er så meget mere end et dyr med fire hjørner ...

Anton Raundahl: “Ko”, Forlaget Kahrius. Udkom i vinter.

Var det stenalderfolket eller vikingerne?

Den danske oldtid rager op overalt, når man er på tur rundt i Danmark. Hver by har sine volde og hvert sogn sine gravhøje - sådan forenklet og midsommervise-agtigt sagt.

En dag står man måske ved en af dem med sved i cykelbukserne og leder efter små skilte eller på mobilen for at blive klogere på, hvad man er stoppet ud for.

For et par år siden udkom bogen “Danmarks oldtid i landskabet”, som er god at blive klogere af og gør en til en lidt mere kompetent beskuer af oldtidsresterne.

Gennem eksemplernes magt fra 72 steder i Danmark fortæller arkæolog Marianne Rasmussen Lindegaard kronologisk og i letfattelig tekst og fine fotos den tidlige danmarkshistorie fra ældre stenalder til vikingetiden. 

Marianne Rasmussen Lindegaard, fotos af Morten Rasmussen: “Danmarks oldtid i landskabet”, Lindhardt og Ringhof. Udkom i 2019.

Ture til det vilde Danmark

“Vilde vidunderlige Danmark” er ikke nogen smuk coffee-tablebog på trods af flotte naturfotos. Den virker en anelse hurtigt bundet sammen med rigelig og lidt undervisningsagtig tekst, som man uden tvivl kan blive klogere af, hvis man fordyber sig. 

Bogen er udgivet i forlængelse af DR's tv-serie af samme navn, og grunden til at den kommer med på denne liste er især, at den indeholder en stor stak faktabokse med tips til, hvor vi kan opleve vores vilde natur. Det kan for eksempel være “10 vilde oplevelser ved hav og kyst”, “10 havhistoriske udflugter” eller “10 spændende vandløb og kilder”.

“Vilde vidunderlige Danmark” har flere forfattere og er udgivet af DR og Gads Forlag. Netop udkommet.

Annonce
Assens For abonnenter

Gammelt hus var netop solgt til nedrivning, da det brændte: - Jeg kan da godt se, det kan se lusket ud

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Pasningsproblemer i Bellinge: Lange ventetider og pladstilbud i Vollsmose

Erhverv For abonnenter

Elitestuderende får smag for den danske robotdrøm: - Her kan man starte noget stort

Sport

Bolbro bød Esbjerg op til dans i pokalen: Hyballas onde ånd spøgte over Odense Atletikstadion

Faaborg-Midtfyn

Bodegaejer vil betale din taxa: - Man skal gøre lidt mere for at lokke kunderne til

Faaborg-Midtfyn

Varebil og personbil kørt sammen: To personer sendt på skadestuen

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Nyborg

Træfuglen stod igen i år for skud: Skydebrødre glæder sig over en fugleskydning uden restriktioner

Odense

Politiet med foreløbig konklusion på alvorlig brandulykke: Syvårig har formentligt leget med ilden

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Kerteminde

Hos mekanikeren fik Bolette et opkald fra politiet: - Det betyder mere, hvis de også gør noget ved sagen

Nyborg For abonnenter

Protestpartiet satte en stopper for det 'uoplyste enevælde': - Jeg fik et chok, da jeg så, hvordan byrådet fungerede

Faaborg-Midtfyn

Farmcamp slår computerspil med alle længder: - Det fedeste er at styre maskinerne

Annonce