Annonce
Middelfart

Du kan komme i kontakt med dem: Mødre til unge eks-misbrugere deler ud af gode råd

Mødrene til Nanna Lehmann (t.v.), Sebastian Schneider (t.v.), Nikolaj Nielsen (i midten) og Izabella Granhøj (t.h.) står frem i avisens læserpanel og er klar til at hjælpe forældre i samme situation. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.

Nordvestfyn: Fyens Stiftstidende har samlet et panel af mødre, der de seneste år har været tæt på et ungt menneske, der er havnet i et stofmisbrug.

Det er mødrene til de unge, der de seneste uger har stået frem i avisens serie "De unge og stofferne", der her kommer med nogle af deres bedste råd til andre forældre i samme situation.

Du kan komme i kontakt med mødrene og stille uddybende spørgsmål og få flere gode råd ved at sende en mail til journalist Daniel Kofoed på dako@fyens.dk, så formidler vi kontakten.

Du kan henvende dig anonymt. Henvendelserne bliver ikke offentliggjort.

Ann-Mari Viedal, mor til Sebastian Schneider:

- Der kommer ikke nogen og banker på og hjælper dig. Jeg søgte på nettet efter hjælp til, hvis man har et ung menneske, som er selvmordstruet. Her fandt jeg Psykinfo (under Region Syddanmark, red.), hvor jeg fik nogle samtaler for at få gode råd til at håndtere Sebastians situation, og hvordan jeg passer på mig selv.

- Man lukker øjnene for, at ens barn har et problem. Man prøver at glatte ud og skjule det for omverdenen. Hvis man pakker problemerne ned i rygsækken, så vælter man til sidst.

- Vi ved godt, at vores teenagere er nogle rodehoveder, men man skal virkelig holde øje med, om rodet bliver til svineri. Det er måske det, der afspejler, hvad der er gang i i deres krop.

Lisbeth Lehmann Hansen, mor til Nanna Lehmann:

- Man skal huske at samle familien omkring det, der sker, hvis man har en krise i hjemmet. De unge kan godt stå lidt ved siden af.

- Efter Nanna (datteren, red) har åbnet op, har vi fundet ud af, at vi på et tidspunkt har været ekstremt fokuseret omkring sygdom i familien, hvor hun ikke har haft nogen at gå til og har stået alene. Det er ekstremt svært at se, når man selv står i det, men hvis vi havde fanget hende dengang, havde vi måske undgået, at hun var komme så langt ud. Hun søgte de forkerte venners opmærksomhed i stedet for at få opmærksomhed hjemme og få styr på følelserne.

Charlotte Kjær, mor til Nikolaj Nielsen:

- Man skal overøse børnene med kærlighed og være ærlig. Jeg har reageret ved at blive vred, for jeg har været smadderbange for, at han (sønnen Nikolaj, red) skulle dø fra mig. Selv om man kan blive rigtig forskrækket og synes, det er ganske forfærdeligt, er man nødt til at holde lidt på de følelser, da det kan gøre, at de (unge, red) ikke fortæller en noget.

- Samtidig skal man være realistisk og sige, at man er bekymret for at miste dem. Man skal ikke være fordømmende - de forstår ikke, hvor farligt det er. Man reagerer ved at blive flov og tænke, hvad man har gjort forkert, men man kan ikke gøre andet end at se fremad med sit barn. Hvis man er det mindste i tvivl, så skal man søge hjælp.

Jeanette Granhøj, mor til Izabella Granhøj:

- Det må aldrig være et tabu at tale om. Jeg tror, den bedste støtte er at kunne tale åbent om det uden at dømme. Og samtidig skal man væbne sig med tålmodighed og ikke presse på, men lade sit barn/de unge vide, at man er der til enhver tid, når de er parate. Det ord, parat, har al betydning, for vi kan ikke tvinge nogen til noget, men vi kan forsøge at vise vejen til et bedre liv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Gense live-læsermøde: Minister besvarede fynboernes spørgsmål inden trafik-forhandlinger for milliarder

Coronavirus

Live: Selvtest kan åbne for at sende flere elever tilbage i skole

Annonce