Annonce
Middelfart

Du kan hjælpe biodiversiteten derhjemme: Her er fire gode råd

Bor huller i en træstamme. Så kommer insekterne. Foto: Jonathan Møller Nielsen
Annonce

Nordvestfyn: Nogle forskere kalder den tid, vi lever i, for den sjette masseuddøen. Simpelthen fordi der forsvinder arter i et tårnhøjt tempo.

Det er dystre scenarier, men vi kan heldigvis selv gøre noget for at hjælpe arterne på vej.

På Naturcenter Hindsgavl har man lavet et biodiversitetsområde, hvor planterne vokser vildt, og hvor man kan blive inspireret til selv at hjælpe biodiversiteten hjemme i haven.

Her giver projektleder på Naturcenter Hindsgavl Merete Nørgaard fire gode råd til, hvordan vi kan holde hånden under de insekter, der er en vigtig fødekilde i dyrelivets kredsløb.

Rådene er utroligt simple, men de er effektive.

1 Lav et insekthotel

Bor huller i en træstamme. Så kommer insekterne. Foto: Jonathan Møller Nielsen

Det første råd er at lave et insekthotel. Du kan lave et ved at gå ud i skoven og finde en død, væltet træstamme. Tag den med hjem, og bor huller i stammen. Gerne i forskellige størrelser. Efter kort tid vil små insekter flytte ind. En anderledes form for insekthotel er en god gammeldags kompostbunke med kviste og blade. Her kan eksempelvis biller og sommerfugle bygge reder.

2 Plant bærbuske

Buske, der blomstrer og får bær, kan hjælpe både fugle og insekter. Foto: Jonathan Møller Nielsen

Det kan også være en god ide at plante nogle planter, der blomstrer og får bær. Blomsterne er guf for mange insekter, og fuglene spiser bærrene. Plant gerne buske, der blomstrer på forskellige tidspunkter, så der er føde til dyrene over en længere periode. Forslag til planter kan være slåen, hvidtjørn og vildæble.

3 Lav en stenbunke

En stenbunke kan være en perfekt bolig for flere arter. Foto: Jonathan Møller Nielsen

At skabe større biodiversitet handler i vid udstrækning om at lade naturen være vild. En måde at gøre det på kan være så simpelt som at lave en stenbunke. Insekter og andre dyr som mus elsker hulrummene og den varme, stenene giver, og de vil begynde at grave gange i jorden under stenene.

4 Slå mindre græs

Lad græsset stå. Foto: Jonathan Møller Nielsen

Jo længere tid din græsplæne får lov til at vokse, jo bedre en fødekilde er den for dyrelivet. Så at holde lidt igen med græsslåmaskinen er et nemt greb til at gøre vilkårene bedre for fuglene og insekterne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

OB

Sport Fyn: Michelsen ryster posen

Annonce