Annonce
Debat

Du bliver klogere af at skrue ned for din mobil

Forleden var jeg til SPOT-festival i Aarhus - en enestående festival, hvor alverdens nye bands spiller. Det er en unik måde at få en fornemmelse af, hvad der rører sig på den musikalske scene. Men blandt publikummerne var der nogle, der ikke rigtig var med; de var der kun fysisk. Det fangede mig under et af de store tilløbsstykker, at der stod en rand af mennesker, der var mere var optaget af alverdens former for opdateringer på de sociale medier. De hverken så, eller hørte særlig meget af, hvad der foregik. De bliver en slags gæster i deres eget liv. Vi er ikke til stede. Vi kender det alle sammen, bilister bag rattet, mødre med barnevogne, eller under teaterforestillingen. For at bruge den geniale Jørgen Leths ord: ”Sociale medier – jeg hader de ord - man er ikke på nettet – man er fanget i nettet”.

Vi checker i gennemsnit vores smartphone hvert 12. minut. Undersøgelser viser, at vi bliver dummere af at blive distraheret hele tiden. En engelsk undersøgelse sagde, at ”konstant delt opmærksomhed” kan gøre os ti IQ-point dummere. Men det er svært at lade være, for vores hjerne er en flere hundrede tusinde år gammel konstruktion - et levn fra en fortid, hvor vi var jægere. Derfor er den hele tiden på vagt, og den elsker at blive distraheret. Så det er altså noget, vi skal arbejde med. Det har mange fordele at prøve at skrue ned for bygerne af uimodståelige smartphone-opdateringer. Du bliver klogere af det, beslutningerne bliver bedre. Og du får mere ud af livet – der, hvor du er – direkte live.

Der er en gryende erkendelse af det her, så jeg tror alt det, der foregår på smartphonen, er på vej til at finde en mere afbalanceret plads i vores liv. Mindfullness er et poppet ord, men alligevel ikke helt tosset. Se bare, hvordan det genskabte Svinkløv Badehotel bliver. Flot og nænsomt forbedret, med respekt for stedet. Men en ting laver man ikke om på; der er dårlig mobildækning, og der er ikke WiFi - og sådan er det. Folk må tale med hinanden. Ro. Calm. Udviklingen på den teknologiske front kan faktisk hjælpe os til at komme ud af afhængigheden. En af de største genier i hele computerudviklingen hed Mark Weiser. Han opfandt for mange år siden betegnelsen Calm Computing. Han sagde, at ”technology should create calm”, og definerede det som “that which informs, but doesn't demand our focus or attention.

Freden er ved at indfinde sig på flere måder. For det første er der selve måden at betjene det hele på: I mange år har det været mig, der skulle sætte mig ind i teknologien og omformulere, hvad jeg prøver at få gjort til noget, som en applikation på en smartphone kan forstå, eller noget som et computerprogram på en PC kan udføre. Internet og web har allerede gjort det meget nemmere end med DOS og gamle Windows-programmer. Men det, vi ser nu med SIRI og - især - Google Assistent, er et skifte i måden, vi betjener computere på. Noget, der ultimativt vil føre til, at det er computeren, der tager slæbet, og det er den, der skal forstå mig.

Vi kan lægge et intelligent lag imellem mig og mit teknologi-brug. Facebook og de andre har en stor interesse i at fremme et brugsmønster, hvor jeg hele tiden kigger på min smartphone, for så kan de eksponere mig for reklamer. Men de digitale assistenter kan hjælpe mig; de kan afskærme mig, filtrere informationer, så jeg kun får det nødvendige. Siri, Google Assistant, og de andre digitale assistenter vil gradvis blive i stand til at håndtere den slags. Google Assistant i USA kan i dag afskærme brugeren for alle de, der vil sælge mig dette og hint - fra ”Microsoft Technical Department” fup-opkald til forsikringsselskaber. Alle vil de bare komme til at tale med min digitale assistent, og jeg slipper. I USA kan Google Assistant også foreslå mig det bedste transportalternativ – vælge imellem de forskellige og pege på den bedste lige nu, og i den by jeg befinder mig i. Selv indkøb vil – i det omfang, jeg ønsker det – kunne automatiseres. En undersøgelse, der blev offentliggjort i sidste uge, siger, at 70 procent af brugerne af digitale assistenter i USA regner med, at de om fem år har overladt rutineindkøb til deres digitale assistent.

Og det kan også være en frihed for dimser. Af og til behøver jeg faktisk ikke engang at gå med en smartphone. Kongen af IT-universet er på vej til at blive undværlig. Den vil stadig være der, og jeg vil gå med den det meste af tiden, men der vil være masser af enheder omkring mig, der kan udføre opgaver, og som i virkeligheden er en form for betjeningsmæssig indgang til der, hvor det sner: På nettet. I USA har halvdelen af de amerikanske husstande nu en smart speaker. En Steltonagtig dims på hylden, som jeg taler til, og på den måde kan få til at tænde/slukke lyset, spille musik, skifte kanal på TV, søge for mig på nettet og så videre. Den er bare en af en bred vifte af enheder, jeg bruger i stedet for, at jeg hele tiden skal bruge min smartphone. Calm Computing og øer af teknologi-drevet fred er godt for sjælen.

Annonce
Preben Mejer
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

5 små valgsteder sparet væk

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Annonce