Annonce
Indland

DSF og uddannelsesforsker: Uddannelsesloft bremser unges studievalg

Andelen af unge under 21 år på de videregårnede uddannelser bliver stadig mindre. Genrefoto: Andreas Bang Kirkegaard

Færre unge under 21 år bliver optaget på en videregående uddannelse. Uddannelsesloft og fremdriftsreform får de unge til at bremse deres beslutning om studievalg, lyder det fra Danske Studerendes Fællesråd og en forsker.

Annonce

Færre unge under 21 år blev i år optaget på en videregående uddannelse. I 2013 blev 24.432 unge under 21 år optaget på en videregående uddannelser, men i år er tallet nu røget ned på 19.636. Det svarer til et fald på 19,5 procent, som er kommet på trods af, at der i år er optaget flere studerende end i 2013.

Faldet er en konsekvens af fremdriftsreformen, som blev vedtaget i sommeren 2013 og uddannelsesloftet, som blev vedtaget i julen 2016, mener DSF, Danske Studerendes Fællesråd.

- Vi hører fra studievejledningerne, at de unge er meget bevidste om uddannelsesloftet, og hvad det kan have af konsekvenser. Der er lavet politikker for at skynde de unge i gang, men det er opsigtsvækkende, at de unge selv sætter bremsen i. De er bange og frygter fælden klapper, hvis de ikke vælger rigtigt i første hug. De tiltag, der er lavet fra politisk side, arbejder imod hinanden, siger formanden for DSF, Sana Mahin Doost.

Foreningen mener heller ikke, fremdriftsreformen har virket efter hensigten.

- De unge kender til den og ved, der ikke længere er samme muligheder for fleksibilitet som for eksempel at tage tid ud af studiet til rejse og udlandsophold. Mange unge tænker, at det er den ene chance til at være sig selv, og tager derfor sabbatår, siger formanden.

Palle Rasmussen, der er professor på Institut for Læring og filosofi på Aalborg Universitet, vurderer også, at uddannelsesloftet er medvirkende til, at andelen af unge under 21 år fortsætter med at falde.

- Jeg har lige været censor på et speciale, hvor de interviewede unge sagde, at uddannelsesloftet bekymrede dem meget. De unge er forsigtige med at vælge uddannelse både på grund af fremdriftsreformen, men også på grund af uddannelsesloftet, siger han.

Annonce

- Det er synd for de unge

Ifølge Palle Rasmussen kan det blive problematisk, hvis den nedadgående kurve fortsætter.

- Der skal ikke meget til, før forsigtigheden bliver for stor. Jeg kan godt være bange for, vi kommer til at stå i en situation med for få langvarigt uddannede. Det her er udtryk for, at de politiske signaler over de seneste år slår igennem. Det vil de sikkert også gøre til næste år, siger han.

Formanden fra DSF mener, det er synd, hvis fremdriftsreformen og især uddannelsesloftet får færre unge til at søge de videregående uddannelser.

- Det er kunstigt. Man kan ikke være 100 procent sikker. Det er synd, at de unge er så nervøse for at træffe et meget afgørende valg. Den der mulige tvivl, som ligger og nager i deres bevidsthed om, hvad nu hvis de om tre år har lyst til noget helt andet, er negativ. De unge er meget bevidste om, at de kan falde og ikke har mulighed for at rejse sig op igen, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Dødsulykke: Tredje person fra forulykket bil er stadig i kritisk tilstand

Kerteminde

Mårhund løs på Hindsholm

Sport

Fyens Væddeløbsbane: Tre jyske doubler

Kultur

Grum fremtidsvision indhentet af corona

Annonce