Annonce
Indland

DSF og uddannelsesforsker: Uddannelsesloft bremser unges studievalg

Andelen af unge under 21 år på de videregårnede uddannelser bliver stadig mindre. Genrefoto: Andreas Bang Kirkegaard

Færre unge under 21 år bliver optaget på en videregående uddannelse. Uddannelsesloft og fremdriftsreform får de unge til at bremse deres beslutning om studievalg, lyder det fra Danske Studerendes Fællesråd og en forsker.

Færre unge under 21 år blev i år optaget på en videregående uddannelse. I 2013 blev 24.432 unge under 21 år optaget på en videregående uddannelser, men i år er tallet nu røget ned på 19.636. Det svarer til et fald på 19,5 procent, som er kommet på trods af, at der i år er optaget flere studerende end i 2013.

Faldet er en konsekvens af fremdriftsreformen, som blev vedtaget i sommeren 2013 og uddannelsesloftet, som blev vedtaget i julen 2016, mener DSF, Danske Studerendes Fællesråd.

- Vi hører fra studievejledningerne, at de unge er meget bevidste om uddannelsesloftet, og hvad det kan have af konsekvenser. Der er lavet politikker for at skynde de unge i gang, men det er opsigtsvækkende, at de unge selv sætter bremsen i. De er bange og frygter fælden klapper, hvis de ikke vælger rigtigt i første hug. De tiltag, der er lavet fra politisk side, arbejder imod hinanden, siger formanden for DSF, Sana Mahin Doost.

Annonce

Foreningen mener heller ikke, fremdriftsreformen har virket efter hensigten.

- De unge kender til den og ved, der ikke længere er samme muligheder for fleksibilitet som for eksempel at tage tid ud af studiet til rejse og udlandsophold. Mange unge tænker, at det er den ene chance til at være sig selv, og tager derfor sabbatår, siger formanden.

Palle Rasmussen, der er professor på Institut for Læring og filosofi på Aalborg Universitet, vurderer også, at uddannelsesloftet er medvirkende til, at andelen af unge under 21 år fortsætter med at falde.

- Jeg har lige været censor på et speciale, hvor de interviewede unge sagde, at uddannelsesloftet bekymrede dem meget. De unge er forsigtige med at vælge uddannelse både på grund af fremdriftsreformen, men også på grund af uddannelsesloftet, siger han.

- Det er synd for de unge

Ifølge Palle Rasmussen kan det blive problematisk, hvis den nedadgående kurve fortsætter.

- Der skal ikke meget til, før forsigtigheden bliver for stor. Jeg kan godt være bange for, vi kommer til at stå i en situation med for få langvarigt uddannede. Det her er udtryk for, at de politiske signaler over de seneste år slår igennem. Det vil de sikkert også gøre til næste år, siger han.

Formanden fra DSF mener, det er synd, hvis fremdriftsreformen og især uddannelsesloftet får færre unge til at søge de videregående uddannelser.

- Det er kunstigt. Man kan ikke være 100 procent sikker. Det er synd, at de unge er så nervøse for at træffe et meget afgørende valg. Den der mulige tvivl, som ligger og nager i deres bevidsthed om, hvad nu hvis de om tre år har lyst til noget helt andet, er negativ. De unge er meget bevidste om, at de kan falde og ikke har mulighed for at rejse sig op igen, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce