Annonce
Assens

DSB: Togstoppet på Vestfyn kan trække ud

Tony Bispeskov, informationschef hos DSB. Foto: Niels Ahlmann Olesen

Ikke alle 77 IC4 tog kommer i drift igen 26. marts, siger informationschef hos DSB Tony Bispeskov. Hvor Vestfyn er på prioriteringslisten i den sammenhæng, har han ingen kommentarer til. Det handler om at genere flest rejsende mindst muligt, når DSB

- Hvorfor er det regionaltrafikken på Vestfyn, det går ud over næsten hver gang, der problemer?

- Det er ikke hver gang. Men når vi eller Banedanmark har problemer, og det går ud over regionalstogstrafikken på Vestfyn, er det fordi, det er en del af centralnervesystemet. Når Banedanmarks besked er, at der skal køres færre tog, er vi nødt til at gøre det bedst muligt for flest mulige kunder. I den aktuelle situation har vi måttet tage 77 togsæt ud af drift, og vi har valgt at gøre det, hvor de naturligt kører. Nogle steder også i Syd- og Sønderjylland har vi erstattet med togbusser. I andre situationer lader vi andre tog standse på stationerne til gene for dem, der sidder i togene, som får længere rejsetid. IC4 står for 10 procent af produktionen. Det kan vi ikke bare erstatte.

- Hvorfor stopper man ikke regionaltogene på Sjælland, som man har gjort på Vestfyn?

- Det gør vi også. Vi aflyser myldretidsafgange mellem Nykøbing og København og Kalundborg-København. Der er aflysninger i hele landet. Hvis vi kigger på, hvor mange det påvirker på Sjælland, er det betragteligt flere. Det kan ikke betale sig for kunderne at tage togbus i stedet.

- Kan det det på Fyn?

- Hvis alternativet er ingen transport, er busser et bedre alternativ. Vi beklager dybt, men er nødt til at løse det på bedste vis.

- Hvorfor har man valgt IC4 til regionalstrækningerne?

- Historien om IC4 er rigtig kedelig. Vi har fået rådgivning fra eksperter, som siger, at der er mere raison i at lade toget køre end tage det ud. Men vi har besluttet ikke at anvende dem i intercity i det omfang, det var meningen. Når de fungerer, er det det nyeste materiel med høj komfort.

- Kunne man erstatte med MR-lokomotiver?

- Det har vi overvejet. Men MR er ved at være kørt ned. Skal de ud igen, skal de til et større eftersyn og lokoførerne, der ikke har kørt med dem i en periode, ville skulle generhverve kompetencerne.

- Det aktuelle problem med IC4 har været kendt siden 2011, kunne I ikke have forberedt jer bedre på situationen?

- Vi har ikke vidst, at det betød, at IC4 skulle i garage. Vi har kørt MR-togsæt efter en plan om udrangering. Havde vi kendt til denne situation, havde vi prioriteret anderledes. Vi har også forsøgt at låne, leje eller lease materiel, men det har ikke været muligt.

- Kører togene på Vestfyn igen 26. marts?

- Det var en dato, vi meldte ud i sidste uge, men det er en foreløbig dato. Vi har ikke sagt, at alle togsæt vil køre 27. marts. Vi arbejder på en indsættelsesplan, som vi vil kommunikere ud og har ikke kommentarer til, hvordan Vestfyn prioriteres.

- Kan de dårligere statistikker for rejsende på Vestfyn, som dette medfører, bruges som argument for at lukke nogle af de små stationer?

- Det er ikke DSB, men Banedanmark, der laver den vurdering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

78-årig bragede ind i Dittes bil og stak af: Så fandt hun tilfældigt bilen på deres fælles værksted

Odense

Beboere kæmper med vanvidskørsel: Påvirket bilist bragede ind i vejtræ ved legeplads

coronavirus

Sådan genåbnes der løbende for rejser: Her er de fire faser

Kerteminde

Røveri mod Circle K: Mand med Netto-pose truede med 20-25 centimeter lang kniv

Annonce