Annonce
Fyn

DSB sætter ind mod folk uden mundbind på banegård og perroner

Fynbusambassadør Henriette Meissner stod mandag morgen klar ved en af indgangene til Odense Banegård Center for at dele gratis mundbind ud til glemsomme kunder. På en time nåede hun at dele 75 af de påkrævede masker ud. Foto: Michael Bager
DSB har lagt mærke til, at for mange ikke bruger mundbind på perroner og banegårde. Det skal ekstra servicepersonale løse.
Annonce

Odense: Rejsende er generelt enormt gode til at bruge mundbind, når de sidder i toget. Knap så godt går det dog, når de venter på perronen eller bevæger sig gennem banegårde og stationer.

- Vi oplever, at der på banegårde og perroner er en vigende brug af mundbind. Det er ikke alle, der benytter sig af det, siger Tony Bispeskov, informationschef hos DSB.

Det problem vil DSB nu til livs. Tony Bispeskov har ikke tal på, hvor mange det drejer sig om, men det er nok til, at DSB nu sætter ind mod de manglende mundbind.

- Vi vil gøre lidt ekstra ud af at informere kunderne, der står på de steder, om, at de skal huske også at have mundbind på der - ikke kun i togene. Vi har også tydeliggjort over for vores personale, at de skal påtale det, når de støder på kunder uden mundbind, fortæller Tony Bispeskov.

Derfor sætter DSB ekstra servicepersonale ind på stationerne for at minde folk at om at have mundbind på. Ifølge Tony Bispeskov er man allerede gået i gang med tiltaget per fredag 11. september.

Annonce

Gå til DSB eller vagterne

En rejsende har fortalt om en situation til avisen, hvor han følte sig utryg ved, at folkene omkring ham ikke brugte mundbind. I en sådan situation skal man tage fat i en af transportørens ansatte - en togfører, hvis man rejser med DSB. Det slog Fyns Politis politichef Arne Gram fast ved et digitalt læsermøde osndag på fyens.dk. Det vigtigste er, at man tager vare på sin egen - og derved også andres - sikkerhed og sørger for at holde afstand.


Vi har også tydeliggjort over for vores personale, at de skal påtale det, når de støder på kunder uden mundbind.

Tony Bispeskov, informatioinschef DSB


På perronerne er der normalvis ikke DSB-personale at gå til, men det skulle altså gerne ændre sig.

- I og med at vi nu har skruet op for antallet af servicepersonale på stationerne, kan man henvende sig til dem, siger Tony Bispeskov.

På Odense Banegård Center kan man også tage kontakt til en af centrets vagter, som går rundt i centret i ydertimerne af døgnet. Ligesom DSB's personale har myndighed til at bede folk tage mundbind på og om at forlade området, hvis de nægter. Tony Bispeskov understreger dog, at det kun i meget få tilfælde eskalerer. Oftest har folk blot glemt at tage mundbindet på.

Kan man ikke finde personale, er Tony Bispeskovs råd at følge de gængse retningslinjer for corona ved at flytte sig fra området.

Hvem håndhæver hvor:

I toge og busser skal du bære mundbind eller visir. Det er transportørerne, der har ansvaret for at håndhæve det. Det er altså togførere, buskontrollører og buschauffører, der har myndigheden til at bede folk tage mundbind på.

perronerne skal du også bære mundbind, og det håndhæver DSB. Påbuddet gælder også banegårdens busstoppesteder, men der er tvivl om, hvem der rent faktisk håndhæver det. Fynbus melder ud, at det er ATP Ejendomme, der ejer arealet og derfor har ansvaret. Det mener ATP Ejendomme dog ikke. Heller ikke DSB mener, de har ansvaret for at håndhæve påbuddet ved busstoppestederne.

Det har DSB til gengæld på Odense Banegård Centers fællesarealer. Her er det også et krav at have mundbind eller visir på. Fællesarealerne er områderne mellem butikkerne, og man befinder sig på det, så snart man træder ind ad indgangen. Trapperne hører også under dette. Centrets vagter håndhæver påbuddet, og fra lørdag 12. september indsætter DSB ekstra servicepersonale til at minde folk om at bruge mundbind.

Virksomhederne i centret – caféer, spisesteder, biografen og så videre – bestemmer selv, om folk skal bære mundbind eller visir på deres arealer. I det du træder væk fra fællesarealerne, må du altså gerne fjerne mundbindet eller visiret, medmindre virksomheden har bestemt andet.

Undtagelser: Følgende personer er undtaget fra vores anbefalinger om at bruge mundbind i det offentlige rum, som fx i den kollektive trafik:

- Børn op til 12 år behøver ikke bære mundbind.

- Personer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke selv kan fjerne mundbindet, skal ikke bære mundbind.

- Mundbind skal fjernes, hvis bæreren får svære gener og ubehag, som f.eks. vejrtrækningsbesvær, kvælningsfornemmelser m.v.

- Mundbind kan fjernes, hvis man har brug for at spise eller drikke, indtage medicin, ved samtale med personer der mundaflæser osv.

- Mundbind kan fjernes, hvis politiet skal foretage identifikation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bevar Nyborgs volde

Annonce