Annonce
Fyn

DSB om drenges hærværk i tog: - Vi retsforfølger dem, hvis vi kan

Bordene mellem stolerækkerne bliver sparket i stykker, mens toget suser af sted mod Odense. Foto: fra videoen
DSB har kun hovedrysten tilovers for de unge mænd, der smadrer inventaret i et tog på vej mod Odense og optager sig selv på video. - Det er helt uacceptabelt, og det er meget ærgerligt, at vi skal bruge penge på det, siger Aske Wieth-Knudsen, der er underdirektør i DSB.

- Aske Wieth-Knudsen, hvad siger du til det, du kan se i videoen?

- Det, synes jeg, er er helt uacceptabelt, og det er noget som vi er rigtig ærgerlige over. Vi bruger i DSB desværre hvert år en del penge på at rydde op efter hærværk, og det er jo penge, vi ellers kunne bruge på lavere priser eller bedre service til vores kunder.

- Er du overrasket over det, du ser i videoen?

- Jeg vil sige, at det er ikke så tit, at jeg ser videoer af den slags overlagte hærværk på vores tog, men jeg er ikke meget overrasket, for jeg ved, at vi bruger et stort tocifret millionbeløb på at rydde op efter hærværk, så på den måde har jeg jo før set, at den slags kan forekomme.

- Kan du sætte sig ind i, at unge synes, at det er sjovt at lave sådan en video og dele den på sociale medier?

- Nej, der kan jeg ikke. Jeg synes, at man må have en dårlig smag i munden, når man ødelægger et gode, der er til for os allesammen, så det kan jeg ikke.

- Kan I forhindre, at der sker sådan noget?

- Helt meningsløse handlinger som det her er svært at gøre noget ved, når det sker. I mange af vores tog, og også på perronerne, har vi video-overvågning, og vi har et godt samarbejde med politiet. Det er også noget, vi retsforfølger, hvis vi kan. Og det er ikke sjovt for et ungt menneske at få på sin straffeattest. Det kan gøre det svært at få et job i fremtiden, så det gode råd er: Lad være med at gøre sådan noget.

- Var der videoovervågning i det her tog, som var et IC4-tog?

- Nej, det har der desværre ikke været. Men det er der på perronen.

- Hvis togets kontrollør havde grebet drengene på fersk gerning, hvis skulle han så have gjort?

- Vores personale kan gribe ind, og de kan tilkalde politiet. Det er selvfølgelig en konkret vurdering i den aktuelle situation.

- Hvad er det for typer af hærværk, I bliver udsat for?

- Der er typisk graffitihærværk, hvor vores tog bliver overmalet. Jeg har ikke de nyeste tal, men for et par år siden brugte vi 40 millioner kroner om året alene på graffitihærværk.

Annonce
Bordene mellem sæderne bliver først knækket, og derefter bliver de sparket i stumper og stykker. Foto fra videoen
Bordene mellem stolerækkerne bliver smadret. Foto fra videoen
- Det er helt uacceptabelt, og det er meget ærgerligt, at vi skal bruge penge på det, siger Aske Wieth-Knudsen, der er underdirektør i DSB. Foto: DSB
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce