Annonce
Kultur

Drukmonolog: Humoren og tragedien er ligeværdige dansepartnere

- Som spiller er jeg tiltrukket af at portrættere det ekstreme og spejle det i det såkaldt normale, siger Olaf Højgaard, der har skrevet og også selv er eneste medvirkende i "Det der drikker", som er produceret af Sort/Hvid og Teater Momentum Vol. 14. Foto: Emilia Therese
Skuespilleren Olaf Højgaard insisterer på, at der skal være elektricitet i det, han spiller. Det skal betyde noget, uanset om han optræder som Anders Behring Breivik eller som alkoholiker.

"Det almindelige ædru liv, som mange jo holder af, føltes for mig som en kontinuerlig kælkeulykke, hvor man i bar røv glider ned ad Holmenkollen beklædt med sandpapir".

Citater ser fra monologen "Det der drikker", som indgår i Teater Momentum Vol. 14. Ordene bliver sagt af skuespilleren Olaf Højgaard, der har skabt forestillingen med instruktørbistand fra Christian Lollike og Sigrid Johannesen.

I 2012 arbejdede Lollike og Højgaard sammen om "Manifest 2083", der var en debatskabende og kontroversiel sceneudgave af det 1500 sider lange dokument, Anders Behring Breivik lagde på nettet, før han begik terrorangrebene i Oslo og på Utøya.

Annonce

I "Det der drikker" er hovedpersonen fiktiv, men inspirationen har Olaf Højgaard til dels fundet i sig selv:

- "Det der drikker" handler om et menneske, der mister sig selv og sit liv i et eskalerende misbrug. Det er ikke en misbrugsmonolog, for det eksistentielle aspekt er mindst lige så vigtigt som misbrugsfortællingen. Monologen beskriver et menneske, der har malet sig op i et hjørne og ender med at bliver presset til at vælge, om han vil være i det her liv eller ej.

Du har selv skrevet manuskriptet til ”Det der drikker”. Hvad er baggrunden for, at du tog fat på netop det emne?

- Som spiller er jeg tiltrukket af at portrættere det ekstreme og spejle det i det såkaldt normale. At komme bag facaden og se, hvad der sker, når hverdagskontrollen forsvinder, og et menneskes liv står nøgent til skue. Jeg vil gerne vise, hvad afhængighed er. Her er det alkohol, men det kunne lige så godt have været stoffer, shopping eller lotto. Al afhængighed handler om, at man på tværs af al sund fornuft mister kontrollen. Misbruget er i første omgang en overlevelsesstrategi for at holde ud at være i et liv, det er svært at være i, men paradoksalt nok ender overlevelsesstrategien med at tage livet af mennesket.


Det almindelige ædru liv, som mange jo holder af, føltes for mig som en kontinuerlig kælkeulykke, hvor man i bar røv glider ned ad Holmenkollen beklædt med sandpapir

Fra monologen "Det der drikker"


Titlen er ”Det der drikker”, ikke ”Den der drikker” - hvad skal man lægge i det?

- Monologen udforsker, hvad det er i personen, der drikker. Den udløsende faktor kan være psykisk eller socialt betinget, sygdomsrelateret eller alt muligt andet, men den dokumentariske eller videnskabelige udredning interesserer mig ikke. Mit greb er den kunstneriske afdækning.

For mange mennesker er druk og alkoholisme forbundet med stor smerte og noget, ”man” ikke taler om. Du behandler emnet både seriøst og med humor. Er humoren en lynafleder, der skal få budskabet til at glide lettere ned?

- Humoren og tragedien er ligeværdige dansepartnere i livet, så ved at kombinere de to, får man det sandeste udtryk. Alle kender den dobbelthed, man oplever, når man ser et andet menneske hamre tåen mod en kantsten. Vi kan ikke lade være med at grine, men samtidig gør det ondt i os, fordi vi kender følelsen, så vi får også lyst til at hjælpe personen. Jo tættere man har misbrug inde på livet, jo mindre griner man - måske. Jeg kan huske en scene fra en dokumentar om en datter og hendes alkoholiserede far, hvor de står ved en overpisset madras og bryder sammen af grin, men samtidig har tårer i øjnene. Det er sådan virkeligheden er. Man har brug for pusterum, hvis man ikke skal gå til grunde.

Om Olaf Højgaard

Skuespiller, født 1972.

Uddannet fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 2002.

Udvalgte forestillinger: "Dom over skrig", "Romeo og Julie", "Prins H. Univers Vol. 1-3" og "Manifest 2083".

Modtog en talentpris ved Årets Reumert 2005 med begrundelsen: "Der er fuld knald på hans kropssprog, og på scenen nærmest suger han opmærksomheden til sig. Med de rette instruktører til at styre ham, kan dansk teater bare vente sig!”

Spillede Anders Bering Breivik i "Manifest 2083", der vandt Særprisen ved Årets Reumert 2013.

- Du har premiere på ”Det der drikker”, og filmen ”Druk” vinder priser i ét væk. Hvad er det ved emnet, der fænger netop nu? Er det et sidste tabu, der bliver brudt?

- Jeg tror, druk er et lige så stort tabu, som det plejer at være. Når det i perioder er mere synligt end ellers, skyldes det tilfældigheder. En roman, en film eller et indslag i Go' morgen Danmark retter fokus mod druk, men om et øjeblik fortoner det fokus sig igen. Forhåbentlig får monologen en meget længere levetid, for teatrets styrke er, at vi er sammen om oplevelsen, at vi er i samme rum og deler en erfaring. I hele mit voksenliv på teatret har jeg haft lyst til at investere mig selv i noget, der betyder noget. Jeg kan lide, at der er noget på spil - at der er elektricitet i det, der sker. Det passer til mit temperament.

"Det der drikker" opføres på Teater Momentum fra 9. til 12. juni og skal på turné i sæson 2021-22.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nu får bilisterne en ny smutvej gennem Odense: S og DF skød forslag om bilfri plads ned

Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Speedway

Endelig publikum til speedway i Fjelsted igen: Men festen blev spoleret af store tekniske problemer og et sløjt fynsk hjemmehold

Navne For abonnenter

50 år: Han er en af OB's største og nyder at hjælpe unge talenter på vej

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Odense

Søren gav penge til de små i lokalsamfundet: - Tusind tak - det betyder virkelig noget

Erhverv

Stort byggefirma sender 65 ansatte hjem efter smitteudbrud: - Det er ikke ovre endnu

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Odense

Se video: Sankthans og D-A-D rykkede ind på havnen

Middelfart For abonnenter

Kæmpe interesse for luksusbiler: Middelfart-milliardærs leasingfirma vokser med rekordfart

Odense For abonnenter

Kommentar: S og DFs nej til at lukke for smutvej i Odense er helt sort i en tid, hvor politikerne skal tænke grønt

Annonce