Annonce
Odense

Droppet forbehold for mindesten vækker glæde

Tilbage i juni mødtes Enhedslisten og Konservative med Snublestensgruppe Fyns formand Martin Jensen Overby (tv.) på Hjallesevej 98 for at slå et sidste slag for snublestenene, inden byrådet skulle træffe en afgørelse. Arkivfoto: Nina Pedersen
Efter S og V har meddelt, at de vil fjerne et forbehold, der gør det muligt for grundejere at søge om at få fjernet mindesten for nazismens ofre, er glæden stor hos politiske modstandere og lokal snublestensgruppe.

Odense: - Jeg er skideglad.

Sådan lyder første reaktion fra Søren Freiesleben (EL), efter Socialdemokratiet og Venstre søndag meddelte, at de vil fjerne det forbehold, der gør det muligt for fremtidige grundejere at søge om at få fjernet en snublesten, der er et mindesmærke for nazismens ofre, foran deres bopæl.

S og V var ellers i første omgang enige om, at fremtidige grundejere skulle kunne kræve at få en snublesten fjernet. Siden forsøgte de at imødekomme kritikken ved at ændre forbeholdet, så grundejere kunne søge om at få en sten fjernet, men at beslutningen i sidste ende var politikernes. Det mødte fortsat modstand, men blev vedtaget af et S- og V-flertal på det sidste byrådsmøde inden sommerferien.

Annonce

Debatten og ikke mindst kritikken fortsatte i blandt andet Fyens Stiftstidende, Politiken og TV 2 – og det er det, der nu har fået de to partier til helt at droppe forbeholdet.

Bedre sent end aldrig

- Der har lige fra start været noget helt galt med deres forbehold – og det er derfor, jeg har kæmpet sådan imod, siger Søren Freiesleben, som var den eneste, der stemte imod beslutningen om at give grundejere vetoret, da sagen første gang blev behandlet i By- og Kulturudvalget.

Siden sluttede Konservative sig til Enhedslisten – og derfor er glæden da også stor ved udsigten til at kunne få fjernet forbeholdet, fortæller Kristian Guldfeldt (K).

- Det er helt fantastisk og rigtig positivt. Det har virkelig virket at tage debatten og den politiske kamp, siger han.


Det er en fantastisk nyhed, som jeg ikke havde turde håbe på efter deres seneste beslutning.

Martin Jensen Overby, formand for Snublestensgruppe Fyn


Udover tilslutningen fra Konservative fik Enhedslisten også opbakning fra byrådets øvrige partier (SF, R og DF), som alle rettede hård kritik mod en fastholdelse af forbeholdet.

- Det viser bare, at det nytter at kæmpe, siger Søren Freiesleben, som dog sætter spørgsmålstegn ved, at S og V først ændrer holdning nu.

- Jeg undrer mig da over, at der har taget så lang tid. Men presset er vel blevet for stort, siger han og bliver bakket op af Kristian Guldfeldt:

- At det har skullet tage så lang tid, kan man jo undre sig over. Men bedre sent end aldrig.

Annonce

Mere end én snublesten

Et andet sted, hvor glæden også er stor, er hos Snublestensgruppe Fyn, der arbejder for at få lagt snublesten på hele Fyn.

- Det er en fantastisk nyhed, som jeg ikke havde turde håbe på efter deres seneste beslutning, siger gruppens formand, Martin Jensen Overby, mens gruppemedlem Dorte Schmidt-Nielsen også er både glad og overrasket over den nye udvikling i sagen.

- Jeg havde slet ikke forestillet mig, at de ville ombestemme sig. Og jeg var da også lige ved at gå ud af mit gode skind, da jeg fik nyheden, siger hun.

Nu håber snublestensgruppen, at en fjernelse af forbeholdet betyder, at der kan blive lagt flere sten i Odense, foruden den der allerede er blevet godkendt til at blive lagt for jøden Axel Metz på Hjallesevej 98.

- Jeg glæder mig over, at det her er sket, så vi kan lægge mange sten i Odense og på resten af Fyn, siger Martin Jensen Overby.

Det ventes, at forslaget om at fjerne forbeholdet bliver fremlagt på det første møde i By- og Kulturudvalget efter sommerferien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce