Annonce
Erhverv

Droppede ud af gymnasiet: 23-årig jagter millioner til sit firma

Quickorder havde sidste år 200 betalinger igennem systemet i de restauranter i Danmark og Norge, som abonnerer på systemet fra Odense. Foto: Quickorder
I januar hentede han 10 millioner kroner til den startup, han var med til at lancere på sin 18-års fødselsdag for fem år siden. I løbet af de næste 12 måneder skal Mads Wedderkopp finde 10 millioner mere til firmaet Quickorder, som efter planen skal sælges i løbet af de kommende fem til syv år.

- Jeg har lært mig selv investeringsgamet, og jeg kan godt være en hård hund, når vi forhandler. Når jeg først lugter blod, så går jeg til stålet.

23-årige Mads Wedderkopp smiler, men blikket er ikke til at tage fejl af. Hvis en investor vil med ombord i den virksomhed, han var med til at stifte på sin 18-års fødselsdag, så skal man stå tidligt op - og have penge med til bordet.

Inden for de seneste år er den 23-årige fynbo blevet hård i begreber som kapitalforhøjelser, konvertible lånenoter, startlån og vækstlån i jagten på de nødvendige investeringer.

Millioninvesteringer faktisk. I januar hentede Wedderkopp 10 millioner kroner til firmaet Quickorder og i løbet af de næste 12 måneder, skal han finde yderligere 10 millioner kroner.

Han sidder i sofaen i et ydmygt mødelokale i firmaets lokaler i bunden af Coworking Plus i Kochsgade i Odense. Lyden fra en håndfuld udviklere på den anden side af glasset trænger let igennem til mødelokalet, mens medstifteren af firmaet fortæller, hvad millionerne skal bruges til.

Quickorder er født ud af tanken om et digitalt menukort til restauranter på en tablet. Den opstod, fordi Wedderkopp og kammeraten Lucas Sørensen ikke kunne fange tjenerens opmærksomhed på en restaurant i Odense tilbage i 2014. I dag er der tale om et helt system med menukort, bordbookning, vagtplanlægning, lager og kassestyring samlet i et system, som ved hjælp af kunstig intelligens også fortæller restauratøren om han skal have flere tjenere på job i aften eller snart løber tør for sodavand.

- Det har udviklet sig meget fra den oprindelige tanke, og nu er ambitionen at stå for en digital transformation af den branche i Europa, som beskæftiger flest ansatte, men samtidigt har været dårligst til at udnytte ny teknologi. Indtil vi kom til, siger Mads Wedderkopp.

I denne uge strømmer investorer til Odense for at deltage i den fjerde udgave af Investor Summit onsdag, men man finder ikke Quickorder på listen over de 33 firmaer, der skal pitche i håbet om at trække nye investeringer til sig.

- Nej, vi bruger vores netværk til det, og så skal vi deltage i en stor konference for 250 udvalgte startups i Irland i oktober, hvor der kommer 2000 investorer, siger han.

Annonce
Mads Wedderkopp og resten af holdet af stiftere bag Quickorder registrerede firmaet på Wedderkopps 18-års fødselsdag tilbage i 2014. Foto: Quickorder

Droppede ud af gymnasiet

De to venner droppede ud af gymnasiet - Wedderkopp gik i 2.g, mens 16-årige Lucas Sørensen var 1.g'er - da de startede Quickorder tilbage i 2014. De havde følgeskab af yderligere tre stiftere, og i dag har de oprindelige fem stiftere flere erfarne investorer, Vækstfonden og Innovationsfonden i ryggen.

Investorerne har lagt de millioner, som i første omgang er med til at sikre udviklingen af systemet i samspil med de mange første kunder, men i næste investeringsbølge skal der hentes flere millioner til at få systemet fra Quickorder ud i mange flere restauranter - også uden for Danmark.

Det er Mads Wedderkopp, der står i spidsen for jagten på de millioner, som er nødvendige, når virksomheden skal lave de spring, som Quickorder allerede laver nu - og skal lave endnu flere af i de næste 5-7 år. Sidste år var der 200 millioner transaktioner igennem Quickorders system, som bliver brugt på restauranter i både Danmark og Norge. Allerede i løbet af de første tre måneder i år har firmaet fordoblet det antal, fortæller han.

- I kroner og ører har vi lavet det samme som hele sidste år, og vi har trukket lige så mange nye abonnenter af vores system til, som vi fik hele sidste år, siger en stolt Wedderkopp.

Det er præcis den form for vækst og udvikling, han skal have med til forhandlingsbordet, hvis han vil gøre sig forhåbninger om at få investorer som Stefan Rosenlund og Thomas Eg til at investere. Skanderborg-investoren Rosenlund er medstifter af virksomheden Zitcom A/S, Danmarks største hosting-firma, som blandt andet har været kåret til landets bedste it-virksomhed. Rosenlund stiftede firmaet i sin kælder i 2000, og droppede i øvrigt, ligesom stifterne af Quickorder, ud af gymnasiet for at forfølge sin plan.

- Du får kun investorer som dem med, hvis du har en klar plan om at vokse meget hurtigt og samtidigt har en exit-strategi. Vi tjener ikke penge, og vi kommer måske heller ikke til at skabe et overskud, før vi efter planen skal sælge virksomheden om 5-7 år. De er ikke med for at få dividende de næste 30-40 år, siger Mads Wedderkopp.

Samtidigt er det helt afgørende for en teknologivirksomhed som Quickorder, at man kommer så hurtigt ud over rampen, at ingen andre kan nå at indhente fynboerne teknologisk, hvis de skal nå at sætte sig på markedet, understreger han.

I stedet for at skabe plus på bundlinjen er ambitionen da også at udvikle systemet og samtidigt vokse på antallet af abonnenter til systemet med tocifrede vækstrater - hver måned. Den slags kræver, at firmaet går uden for landets grænser, og det er der, de mange millioner fra investorerne kommer ind.

- Det koster mange penge at ekspandere på den måde, så vi får brug for yderligere 10 millioner de næste 12 måneder, hvor vi skal ud i et eller to lande mere, og senere venter så endnu større investeringsrunder, siger Wedderkopp.

Få de kloge penge med

Han har lært lektien hurtigt og har nogle gode råd til de virksomheder, som skal pitche på onsdagens Investor Summit i OCC i Odense. Quickorders første finansiering kom fra Wedderkopps tidligere chef, men han blev købt ud igen af stifterne, da de ville have investorer med i Quickorder, som kunne bibringe mere end blot pengene.

- Det handler om at finde de kloge penge, og så må man ikke udvande stifternes andel af virksomheden ved at sælge for meget af den. Man får brug for at hente flere investorer og flere penge ind igen senere, og de kommer kun med, hvis de kan se, at stifterne har en stor nok ejerandel til, at man kan bevare gejsten og energien, siger han.

Den har både Wedderkopp og resten af holdet, og Mads Wedderkopp har for længst vænnet sig til tanken om, at hans "barn" bliver solgt fra som del strategien.

- Det er også noget af det, der driver mig. Men man skal også se på det på den måde, at hvis ikke "baby" bliver stærk nok hurtig til at stå på egne ben, så dør "baby", og for os handler det om at skabe noget, der er så fedt, at det kan stå på egne ben, og så er vi i øvrigt heller ikke de rigtige til at drive det videre på det tidspunkt, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce