Annonce
Odense

Drop skummadrasser og affald på bålet: Sådan får du en brandsikker sankthans

Timerne omkring sankthansaften er blandt de travleste på hele året for de danske beredskaber, fordi der ofte går ild i mere end bare selve bålet. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
De danske beredskaber rykkede omkring sankthansaften i 2018 ud 84 gange. På en normal aften og nat resten af året rykker de kun ud 25 gange. Danske Beredskaber giver gode råd til, hvordan din sankthans kan blive brandsikker.

Lad være med at rydde op i garagen for derpå at smide byggematerialer, skummadrasser og andet affald på bålet, når vi på søndag fejrer sankthansaften.

Sådan lyder rådet blandt andet fra Danske Beredskaber, som nogle dage før midsommerfesten kommer med gode råd, fordi netop døgnet omkring sankthansaften er en af de travleste på året for de danske beredskaber - på Fyn er det Beredskab Fyn og i Middelfart er det TrekantBrand.

- Det er vigtigt, at man kun afbrænder rent træ. Trykimprægneret træ og andet overfladebehandlet træ kan give voldsomme røg- og lugtgener, som gør det ubehageligt at opholde sig omkring bålet, siger Daniel Weinreich, afdelingsleder hos Vestsjællands Brandvæsen.

Og netop en advarsel til os alle sker ifølge Danske Beredskaber ud fra det faktum, at der er ekstra travlt. I 2018 rykkede de danske beredskaber ud 84 gange mellem den 23. juni klokken 18 og den 24. juni klokken 06, altså præcis mens bålene brænder ned.

Tallene stammer fra Redningsberedskabets Statistikbank, som administreres af Beredskabsstyrelsen og primært består af data, der er registeret og indrapporteret af de kommunale redningsberedskaber i Danmark.

Annonce

Sikkerhedsafstande

Har man arrangeret sit eget bål er der nogle afstande, man skal overholde.

30 meter fra bygninger med hårdt tag.

60 meter fra marker.

200 meter fra stråtækte huse eller andet letantændeligt materiale.

I vindens retning bør afstandene være det dobbelte.

Hvis uheldet er ude, og bål bliver til brand, er det væsentligt at få folk på sikker afstand og herefter alarmere brandvæsnet ved at ringe 1-1-2.

Kilde: Danske Beredskaber

Tørt rent træ

De utilsigtede brande på sankthansaften kan ifølge Danske Beredskaber dog ofte undgås, hvis man bruger tørt og rent træ. Det må gerne være kraftige grene suppleret med haveaffald som kvas og tyndere grene som fundament for et flot bål.

- Tørt træ giver det bedste bål. Det er let at antænde, nemt at holde i live og har en høj brændværdi, som gør, at bålet brænder længe. Når man bygger bålet op af primært kraftige grene, er det ligeledes med til at sikre et stabilt bål, som ikke vælter under afbrænding, siger Daniel Weinreich.

Mange kender formentligt til problemet med at få gang i bålet, men her kan man med fordel bruge en fakkel eller en ukrudtsbrænder til at sætte ild til noget af den tørre halm eller kvas. Til gengæld skal man aldrig bruge benzin, sprit eller andre former for optændingsvæsker.

- Når folk kommer til skade til sankthans er det oftest i forbindelse med optændingen af bålet. Man vil så gerne have gang i bålet, og hvis det er lidt svært at tænde, tyer man måske til optændingsvæsker. Men problemet er, at man risikerer, at der sker en eksplosion, når man tænder bålet, fordi væsker som eksempelvis benzin afgiver brændbare dampe. Det kan gå rigtig galt og være direkte livsfarligt, lyder det videre fra Danske Beredskaber.

Sluk bålet helt

Når midsommervisen er sunget færdig og mange begynder at gå hjem skal man dog huske, at bålet er helt slukket.

- Mange forlader bålet, inden det er brændt ud. Reglerne er sådan, at man skal føre passende opsyn med bålet, og det vil sige, at enten venter man tålmodigt på stedet, til bålet er brændt ud, eller også har man nogle slukningsmidler med. Det kan for eksempel være en vandkande eller spand med vand i. Bred gerne bålet lidt ud med en skovl, så det afkøler hurtigere, siger Daniel Weinreich.

Det er normalt ikke tilladt at afbrænde bål i hård vind, så det gælder om at orientere sig i vejrudsigten inden sankthansaften.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce