Annonce
Erhverv

Drop flere turister i naturen: Der er ikke plads til 90.000 flere turister i den fynske natur

Destination Fyn har søsat en kampagne, der skal få op til 90.000 flere, især turister, ud i den fynske natur. Men det kan ikke lade sig gøre, uden det vil skade naturen, mener dagens klummeskribent. I forvejen belaster de nuværende gæster naturen mange steder. Endnu flere vil kun gøre ondt værre, påpeger han. Foto: Kasper Andersen

I Danmark har vi en form for allemandsret til at færdes i naturen. Den har jeg selv nydt godt af hele mit liv. Den friske luft og fuglenes fløjten er heldigvis alle danskeres, selv om jorden og skovene i vidt omfang er privat ejendom.

Og det er dejligt at se, hvordan fynboerne her i coronatiden i stort omfang får frisk luft og motion på naturstierne. Ved Langesø, Nørresø og Svanninge Bakker ses parkeringspladserne fyldt op, så man skulle tro, der var tale om koncerter eller andre folkeforlystelser.

Men Danmark er ikke et stort, tyndtbefolket land, som vores nordlige nabolande, og den danske natur er trængt. Mange dyre- og plantearter er truede, så en omfattende hensyntagen til naturen er en forudsætning for, at den åbne adgang kan bevares. Det er også nødvendigt at huske, at markerne og skovene er ejernes levebrød, som de betaler ejendomsskatter og forsikringer for at eje.

Annonce

Freden er i forvejen belastet af, at cyklingen på skovstier i stigende omfang sker på de vandrendes og dyrenes bekostning. Den rolige cyklen igennem skoven på en skovvej er i vidt omfang blevet overtrumfet af sved- og adrenalinproducerende ræs på mountainbikes. Det opmudrer vejene og stierne, så andre ikke kan benytte dem, og jager dyrene bort. Det er sikkert sjovt og sundt for udøverne, men hører ikke hjemme i den sårbare natur.

Jeg blev derfor stærkt foruroliget, da jeg læste, at Erhvervsfremmestyrelsen har bevilget kr. 5,7 mio. til, at Destination Fyn kan markedsføre mere turisme i den fynske natur. 90.000 flere turister skal lokkes til at vandre på stierne i skovene og på markerne.

Markedsføringsindsatsen rettes særligt mod tyskere og hollændere, som i stort tal skal tilkaldes for at nyde vores adgang til frit at færdes i den fynske natur. De vil selvfølgelig tage imod det gratis tilbud med kyshånd, for tilsvarende muligheder findes kun i begrænset omfang i deres hjemlande. Her er privat ejendom privat, og det vogtes der nidkært over med hegn og skiltning. Selv i statsskove er der skrappe regler for færden, og der skal ofte betales for fornøjelsen.

Selvsagt kender udlændinge ikke reglerne for færdsel i den danske natur, hverken de formelle eller uformelle, og 90.000 ekstra naturvandrere vil være en anseelig forøgelse, som vil kunne mærkes og sætte sine spor i landskabet. Det svarer antalsmæssigt til knap en femtedel af alle fynboer, så antagelig vil der blive tale om en fordobling af mennesker i naturen. Men det er der altså ikke ledig plads til, så forøgelsen vil kræve indskrænkning af fynboernes hidtidige adgang til naturen, hvis den skal beskyttes i nødvendigt omfang.

Jeg ved ikke, om de forhåbningsfulde turismeudviklere ved det og tænker over det, men det er altså i vidt omfang andre menneskers private ejendom, der skal lægge ryg til forretningskonceptet.

Det er et groft nasseri og mangel på respekt af den private ejendomsret. Det tilkommer ikke andre end ejerne ligefrem at invitere til større færdsel på deres ejendomme. I forvejen må skovejere og deres nærmeste naboer løbende samle skrald op efter de mange skovgæster, der ikke respekterer betingelserne for at benytte andres ting.

Af hver jægers årlige jagttegnsafgift til staten på kr. 676 bruges størsteparten til vildt- og naturpleje, og jægerne er lovgivningsmæssigt forpligtet til at tage vidtgående hensyn til naturen og dens andre brugere. Det besynderlige er, at det modsatte ikke er tilfældet.

75 procent af skovene er ejet af private, som lever af træhugst og af at leje jagten ud. Til eksempel var den gennemsnitlige indtjening af skovhugsten i 2018 blot 128 kroner pr. hektar, så skovejeren er afhængig af indtægten fra jagtudlejningen. Og det er skattevæsenet da også så enig i, at en skovejer faktisk skal betale skat af jagtleje, selv om vedkommende slet ikke lejer jagten ud.

Så hvis turister fremover skal fortrænge jægerne, må de derfor til at betale for brugen, ligesom jægerne hidtil har gjort. Det er da også almindeligt i mange andre lande, hvor arrangører af rideferier, træklatrere, mountainbikere, svampesamlere, orienteringsløbere, ornitologer, shelterliggere og lignende mod betaling har adgang til at benytte skove og andre naturområder. I Tyskland betales for eksempel ”Kurtaxe” for adgangen til naturen.

Destination Fyns markedsføringstiltag kaldes ”Hike Fyn – bæredygtig vandreturisme på Fyn og øerne”. Men den tror jeg altså ikke på. Vandringen vil nok være bæredygtig for turisterne, der får frisk luft og motion, men ikke for den fynske flora og fauna. Så det lyder som en ”greenwashing” af forretningsmodellen.

Selvfølgelig skal vi have turisme på Fyn, og den skal både være bæredygtig og give smør på brødet for de virksomheder, der lever af den. Men for mange turister er som bekendt turismens værste fjende.

Spanien er et turistland, og det er spanierne kede af, for det har smadret både den spanske natur og kultur. Men det var en nødvendighed for at bringe spanierne ud af dyb fattigdom efter Francos diktatur.

Det behøver vi ikke i Danmark, så der er ingen grund til at lade landskabet ødelægge af overdreven turisme.

Jeg husker en spørgeskema-undersøgelse af grunden til, at turisterne besøgte Fyn. Førstepladsen på listen var faktisk fynboerne selv. Og sådan skulle det gerne blive ved med at være. Men det kræver altså, at vi føler, at der også er plads til os selv, og at vi ikke har rollen som ”Dumme Dänen”.

På andenpladsen var det fynske landskab med de snoede veje og stråtækte gårde og bindingsværkshuse. Så turistindsatsen skulle hellere rettes mod at bevare landskabet og bygningskulturen.

Jeg vil derfor opfordre til, at der investeres midler i at undersøge, hvordan det fynske bygnings- og landskabsudtryk kan sikres og forbedres i stedet for den nuværende ligegyldighed med almindelige, historiske bygninger. Pengene kunne findes ved at spare alle de mange millioner, som i øjeblikket spildes på at undersøge de helt utidssvarende planer om at føre en ny, støjende motorvej tværs igennem den mest bevaringsværdige midt- og sydfynske natur.

Min forældregenerations socialdemokratiske misundelse over, at erhvervsdrivende kunne få en fordel ved, at regningen blev trukket fra, fik fjernet livsgrundlaget for de fleste af de kroer, der i dag kunne have været centrale for en fynsk turisme, som også landsbyerne havde gavn af. Men at få genskabt sådanne faciliteter til velbetalende turister kræver imidlertid noget helt andet end blot at ”sælge” den gratis benyttelse af den fynske natur.


Selvfølgelig skal vi have turisme på Fyn, og den skal både være bæredygtig og give smør på brødet for de virksomheder, der lever af den. Men for mange turister er som bekendt turismens værste fjende.


Det er vigtigt, at turisme forbliver et plusord, så fri os fra denne kommercialisering af allemandsretten til at færdes i den danske natur. Det kan koste den almindelige fynbo den frie og gratis adgang til at nyde frisk luft, grønne skove og fuglefløjt.

Blå bog

Niels Jørgen Hansen er 66 år og bor i Ringe, har sommerhus på Avernakø i Det Sydfynske Øhav.

Direktør og bestyrelsesmedlem, i sommerhalvåret langturssejler med en særlig passion for Frankrig.

Baggrund: Vekselerer, HD (A).

Flere stillinger i bankverdenen, inden han stiftede og blev direktør for Hansen & Nøttrup A/S 1989-2011.

Direktør i sit eget selskab NJ Hansen Holding ApS samt en række investeringsselskaber.

Boligdommer ved Retten i Odense, eksterne bestyrelsesposter i erhvervsvirksomheder og medforfatter af Coasterudvalgets rapport "En fremtid for coasteren".

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Nordfyn For abonnenter

Svømmehal og spillested midt i skoven: Det gamle mejeri i Rue tager form

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Otte ud af ti overvejer at forlade jobbet: Hårde arbejdsvilkår presser ambulancereddere - Odense er særligt ramt

Odense For abonnenter

Nomineret til Danmarks bedste bager: Fødevarekontrollen fandt ekskrementer og gnavemærker i marengs

Erhverv

Nikotinposer kan spare samfundet for milliarder, mener fabrikant: Men... skal en afhængighed erstatte en anden?

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med Elvis som fan, ABBA, giftige nordfynske overhåndsserver og ildløs i madvognen

Faaborg-Midtfyn

Én faktor betyder 'alverden', konkluderer valgforsker: Se kortet her - sådan stemte du og dine naboer sidste gang

Sport For abonnenter

Denmark Open slår flot med halen i Odense Idrætshal - alle drømte om en finale mellem Momota og Axelsen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Kerteminde

Dragefestival - Drageoptog fra Fjord&Bælt og masser af aktiviteter

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kultur For abonnenter

Skilsmisse førte til lammende sorg: Trine fik et øksehug i hjertet, der aldrig forsvinder

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Nyborg For abonnenter

Helt til grin: Komiker tager gas på Nyborg Slot

Annonce