Annonce
Nyborg

Dronningen kender kongevejen til Nyborg

Dronning Margrethe angiver selv togterne rundt i Danmark med kongeskibet Dannebrog som noget af det bedste ved jobbet som regent. Her er dronningen på officielt besøg i Nyborg i maj 2019. Foto: Nils Svalebøg
Rigets gamle hovedstad har en særlig plads i dronning Margrethes liv. Og det gælder både det officielle og det private.

NYBORG: Margrethe 2. er hele Danmarks dronning.

Men der synes alligevel at være nogle byer, der har en særlig plads i regentens hjerte. Og Nyborg er den af dem.

Kongevejen til Nyborg er i bogstavelig forstand endda nærmest barnelærdom for dronningen. Hendes forældre, kong Frederik 9. og dronning Ingrid, havde nære venner på Juelsberg Gods lige uden for Nyborgs vestlige bygrænse, og kongefamilien kom jævnligt på privat besøg i byen, hvor hendes navnesøster dronning Margrethe 1. tilbage i middelalderen holdt Danehof.

Annonce

Det var i øvrigt i forbindelse med et Danehof i 1377, Margrethe 1. fik valgt sin sønnen Oluf til konge - en historisk begivenhed, som Margrethe 1. takkede Gud for med opførelsen af Nyborg Vor Frue Kirke.

Vores nuværende dronning er i øvrigt den dag i dag meget nær veninde med Birgitta Hillingsø - godsejeren på Juelsberg, Erik Juels, søster.

Helt så nært et forhold til Nyborg, som Margrethe 1. havde, har Margrethe 2. dog trods alt alligevel ikke.

Hun har for eksempel aldrig resideret eller underskrevet historiske love og forordninger på Nyborg Slot.

I 1957 var kongefamilien igen på besøg i Nyborg - på sommertogt med kongeskibet Dannebrog. Foto: Fynskebilleder.dk

Til gengæld har majestæten her, hvor hun runder sit 50 års jubilæum som regent, med sine ikke så få officielle besøg alligevel vist sin interesse for byen og dens historie.

Kronprinsesse

Allerede i 1954 - året efter, hun med en ændring af Grundloven var blevet kronprinsesse - var dronning Magrethe 2. i Nyborg med sine forældre og søsteren prinsesse Benedikte. De var æresgæster til premieren på Nyborg Voldspils "Valdemar Atterdag" på en scene ved slottet.

Og kun tre år senere var Margrethe også med, da kong Frederik 9. og dronning Ingrid havde plottet Nyborg ind på søkortet til årets sommertogt med kongeskibet Dannebrog.

Der gik heller ikke ret meget mere end et år efter udråbelsen af Margrethe 2. som Danmarks dronning den 15. januar 1972, før hun igen kom til Nyborg - på officielt besøg i selskab med sin mand, prins Henrik.

Det gentog sig i øvrigt både i 1993 og 2009, hvor Nyborg også var med som stop på dronning Margrethes og prins Henriks sommertogter.

I 1973 var Nyborg igen en af de byer, dronning Margrethe og prins Henrik besøgte på deres blot andet sommertogt med kongeskibet Dannebrog. Dronningen og prinsen fik blandt en rundvisning på den store, lokale plastikfabrik. Foto: Fyens Stiftstidendes pressefotosamling
Annonce

Folkefest på havnen

Sidst, dronningen var på officielt besøg i Nyborg, var den 31. maj 2019. Her besøgte hun blandt andet rådhuset, Nyborg Slot og Nyborgværkstederne, før hun rundede dagen af med deltagelse i en folkefest på havnen og reception på Dannebrog.

Og selv om dronning Margrethe 2. aldrig har resideret på Nyborg Slot, bør ingen være i tvivl om, at majestætens hjerte banker for nationalklenodiet i Danehoffernes by.

Dronningen er således protektor for det store projekt, hvor en rekonstruktion og genfortolkning af den gamle kongeborg skal danne rammen om et formidlingsprojekt på internationalt niveau.

Hvis alt flasker sig, bliver det i øvrigt i 2026, dronning Margrethe igen skal til Nyborg for at indvie kongeborgen Nyborg Slot.

Til den tid vil hun have siddet på tronen i 54 år. Det er en præstation, der kun overgås af Storbrittaniens dronning Elisabeth. Hun kan i år fejre sit 70 års jubilæum som regent.


Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Byen stod sammen om at finde gerningsmænd bag betonklodsepisode: - Det mest ulækre er, at nogle stod og filmede os, mens vi kørte galt

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Bør miste jobbet og er fritaget for tjeneste: Økonomiudvalg mener, at kommunaldirektør skal ud af vagten

Nyborg For abonnenter

To teenagere sigtet for groft hærværk på kommunens toiletter: Kan se frem til stort erstatningskrav

OB

OB' nye assistentræner Søren Krogh fik debut i Silkeborg efter et par dage med sygdom under kasketten

Assens

Indsats mod social dumping på Vestfyn: Skattestyrelsen besøgte seks virksomheder - fem får besøg igen

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Kerteminde

En stribe spisesteder sætter priserne op: Maden hos kendt grillcafé er allerede blevet dyrere

Nordfyn For abonnenter

Udlejer til skimmelsvamp-lejlighed får håndsrækning: - Det er et meget lille plaster på såret

Husker du Daniel fra Løvens Hule: Juiceeventyret Bardjus begyndte med en joke - nu er målet en trecifret million-omsætning

Faaborg-Midtfyn

Fra Kværndrup mod Ringe: Tre galloway-køer løs på Svendborgmotorvejen

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Erhverv

Odenses to robotkæmper vokser voldsomt: Universal Robots solgte for over to milliarder sidste år

Erhverv For abonnenter

Den ene er oprindeligt opfundet på Lindø, den anden i Skibshuskvarteret - nu mødes de i Give

Kerteminde

Værtshus uddeler gratis shots og øl på mærkedag: Nu skal den have fuld gas efter en hård tid

Annonce