Annonce
Fødselsdag

Dronningen holder 75-års fødselsdagsfest for sin søster

Prinsesse Benedikte fylder 75 år 29. april. Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

Et kig i kongehusets kalender vidner om prinsesse Benediktes hyppige besøg i Danmark.

I de flere end 50 år, hun har boet i Berleburg i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen, er hun jævnligt rejst til Danmark for at passe sine opgaver. Ikke færre end 31 danske foreninger og fonde har prinsesse Benedikte som protektor.

Mandag den 29. april fylder hun 75 år, og det fejres i Danmark. På selve dagen er dronningen vært for sin lillesøster ved et middagsselskab i Christian VII's palæ på Amalienborg.

Også Koldinghus sætter alle sejl til for at markere den runde dag. Slottet, som har prinsesse Benedikte som protektor, åbner 28. april udstillingen "Prinsesse af tiden. H.K.H. Prinsesse Benedikte og 75 års danmarkshistorie".

Her udstilles prinsessens gallakjoler, smykker og ordner. Som ung var prinsesse Benedikte elev på designskolen Margrethe-Skolen, og hendes sikre tøjstil roses ofte.

Særligt brudekjolen, designet af datidens store modeskaber Jørgen Bender, fremhæves på slottets hjemmeside. For den repræsenterer ikke bare ægteskabet med den tyske prins Richard.

- Den er også et stærkt symbol på en afspænding i det dansk-tyske forhold, som dengang stadig var præget af besættelsestiden, hedder det.

Benedikte Astrid Ingeborg Ingrid traf prins Richard i 1966 ved et kongeligt bryllup i Holland. I 1968 blev de gift i Fredensborg Slotskirke.

Inden blev han spurgt, om han ville være dansk prins, men han ønskede at fortsætte sit arbejde i de store skove omkring Berleburg, og her voksede parrets tre børn op.

Prins Richard døde i 2017. Inden da havde han overdraget driften af slottet og de 13.000 hektar skov til parrets førstefødte, prins Gustav.

Samme sted driver prinsesse Nathalie et hestecenter. Hun har vundet flere mesterskaber i ridning og er i dag landstræner for det danske dressurlandshold.

Den anden datter, Alexandra, er kunsthistoriker og arbejdede i en årrække for Unesco i Paris. Efter skilsmissen fra bankmanden, greve Jefferson von Pfeil und Klein-Ellguth, mødte hun i 2017 Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille fra Egeskov Slot på Fyn. Her bor hun i dag.

Spejderliv har gennem alle år haft en særlig plads hos prinsesse Benedikte. Som protektor for De grønne pigespejdere og Det Danske Spejderkorps er hun utallige gange trukket i uniformen for at besøge spejderlejre rundt om i sommerlandet.

Og mon ikke det sker igen, når De grønne pigespejdere i år fejrer 100-års jubilæum.

Prinsesse Benedikte blev født i 1944. På grund af den tyske besættelse måtte hun undvære de obligatoriske 21 salutskud fra Batteriet Sixtus på Holmen.

Til gengæld kunne hendes forældre, det daværende kronprinspar Frederik og Ingrid, glæde sig over, at modstandsgruppen Holger Danske fejrede den nye prinsessen ved at lade 21 bomber sprænge i Ørstedsparken. /ritzau

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce