Annonce
Indland

Minder om krigstid og genforening prægede nytårstale

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Dronningen brugte sin nytårstale til at fremhæve flere højdepunkter i 2020 - både i Danmark og i sin familie.

I det nye år er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Det lagde dronning Margrethe vægt på i sin tale nytårsaften.

- Den 10. juli er det 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Genforeningsdagen blev en mærkedag, ikke blot for sønderjyderne, men en dag, som inddrog hele Danmarks befolkning.

- Det kan vi godt være bekendt at fejre, når årsdagen kommer, og det vil vi fejre, forsikrede dronningen.

I sin tale bemærkede dronning Margrethe, at både det danske mindretal og det tyske mindretal i grænselandet siden Genforeningen i 1920 har bidraget til en harmonisk og fredelig sameksistens.

- Det er blevet et forbillede for hele verden, sagde hun.

Genforeningen, der markeres 10. juli, har også fyldt i året, som går på hæld, hvor dronningen tilbragte flere dage i Slesvig-Holsten.

I sin tale bemærkede hun, at der i 2020 venter flere historiske årsdage.

Den 9. april er det 80 år siden, at Danmark blev besat af Tyskland, og den 5. maj er det 75 år siden, at Befrielsen fandt sted.

- En begivenhed, der kom til at præge alle, der oplevede det, og som har sat sig dybe spor i Danmarks bevidsthed, sagde dronningen om Besættelsen.

- Der gik fem år, men så kom Befrielsen den 4. og 5. maj 1945. Den fyldte alle med en berusende glæde, der kunne mærkes, også af en, der, som jeg, kun var fem år gammel, sagde dronning Margrethe.

Den tid ligger langt tilbage - men den er værd at mindes, mener hun.

- Vi skal stadig stå på vagt for de værdier, vi kæmpede for, og som vort samfund stadig bygger på, lød det fra dronningen, som advarede mod antisemitisme.

I sin tale kom hun også ind på, at 2020 vil stå på flere begivenheder i den kongelige familie. Blandt andet skal dronningens ældste barnebarn, prins Christian, konfirmeres.

Og dronningen selv fylder 80 år til april.

- I det nye år skal prins Christian konfirmeres. Han bliver snart en ung mand og har livet foran sig. Selv har jeg rund fødselsdag. Jeg har mange år bag mig.

- Jeg er taknemmelig for alt, hvad årene bringer mig, og for al den varme, som jeg og hele min familie stadig bliver mødt med. Det både inspirerer os og forpligter os, lød det fra dronning Margrethe.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce