Annonce
Debat

Dronning Margrethe

Om ikke andet har den ungradikale Simon Emil Ammitzbøll leveret et varmt emne til barsnakken - og måske også mere end det - når De Radikale holder landsmøde i Nyborg i weekenden. I går havde Ammitzbøll nemlig begået en kronik i Berlingeren, hvori han beskyldte partiets leder for forræderi mod de radikale principper og tildelte Margrethe Vestager hele skylden for det grimme valgnederlag.

Men da det jo, bortset fra af fulde folk, tit er af børn, man skal høre sandheden, kunne det godt være, man skulle lytte lidt til unge Ammitzbøll. Det var der nu ikke den store vilje til i går. Vestager bebudede en kammeratlig samtale, når Ammitzbøll vender hjem fra FN-generalforsamlingen i New York - hvortil han meget behændigt har forføjet sig - og den tidligere radikale leder Marianne Jelved betegnede ham som illoyal. Helt oppe under loftet var folketingsmedlem Johs. Poulsen, der kaldte Ammitzbølls kronik for umoden og skribenten for en uvorn unge: Sidste sommer havde han travlt med at sige, at vi andre i gruppen var for gamle, men det her er et godt eksempel på, at der ikke skal flere unge ind, fnøs Poulsen.

Nu kan man diskutere elegancen i Ammitzbølls kritik. Den er vel af samme kaliber, som når han tumler forvirret rundt på TV 2-fodboldholdet FC Zulu, som absolut intet kan. Men timingen var næppe tilfældig. Der skulle fyres op før landsmødet. Nu kan de andre få lidt at tygge på, mens jeg checker ind til New York.

På Christiansborg kalder nogle af de radikale folketingsmedlemmer deres leder for Dronning Margrethe - altså når hun ikke selv kan høre det - og der var langtfra udelt tilfredshed, da dronningen egenrådigt og rent faktisk i strid med en beslutning i både gruppen og hovedbestyrelsen før valget i fjor helt afskrev muligheden for et samarbejde med en eventuel borgerlig regering og i stedet lagde alle de radikale æg i kurven hos Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt. Det gjorde hun tidligt i valgkampen, og efterfølgende kunne de to kvindelige partiledere dårligt mødes i et tv-studie uden at overfalde hinanden med kys og kram.

Men valget endte som bekendt i en både radikal og socialdemokratisk fiasko, og atter var De Radikale milevidt fra den indflydelse, der ellers har været partiets kendetegn i menneskealdre. Man kunne, i enkelte tilfælde, danne regering selv - eller som tungen på vægtskålen suverænt bestemme farven på andre. De Radikale har altid spillet en central rolle i dansk politik; men det sluttede med Foghs sejr i 2001, og hverken Vestager eller forgængeren Jelved har formået at finde vejen tilbage - skønt Vestager netop har erklæret at ville gå positivt ind i finanslovsforhandlingerne.

Og egentlig var det vel bare det, den uvorne Ammitzbøll mente. Hvad vil De Radikale? Søge indflydelse - eller indtage den gamle SF-rolle som hængekøjepartiet, der scorer pænt med stemmer, men som intet har at skulle have sagt?

Det var da nok en diskussion værd, når de radikale landsmødedeltagere mødes i Nyborg i morgen.

Måske endda ikke kun i baren.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Vinhandel gearer op:  - Inden for få år skal vi i hvert fald runde en omsætning på en halv milliard

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Annonce