Annonce
Debat

Dronning Margrethe

Om ikke andet har den ungradikale Simon Emil Ammitzbøll leveret et varmt emne til barsnakken - og måske også mere end det - når De Radikale holder landsmøde i Nyborg i weekenden. I går havde Ammitzbøll nemlig begået en kronik i Berlingeren, hvori han beskyldte partiets leder for forræderi mod de radikale principper og tildelte Margrethe Vestager hele skylden for det grimme valgnederlag.

Men da det jo, bortset fra af fulde folk, tit er af børn, man skal høre sandheden, kunne det godt være, man skulle lytte lidt til unge Ammitzbøll. Det var der nu ikke den store vilje til i går. Vestager bebudede en kammeratlig samtale, når Ammitzbøll vender hjem fra FN-generalforsamlingen i New York - hvortil han meget behændigt har forføjet sig - og den tidligere radikale leder Marianne Jelved betegnede ham som illoyal. Helt oppe under loftet var folketingsmedlem Johs. Poulsen, der kaldte Ammitzbølls kronik for umoden og skribenten for en uvorn unge: Sidste sommer havde han travlt med at sige, at vi andre i gruppen var for gamle, men det her er et godt eksempel på, at der ikke skal flere unge ind, fnøs Poulsen.

Nu kan man diskutere elegancen i Ammitzbølls kritik. Den er vel af samme kaliber, som når han tumler forvirret rundt på TV 2-fodboldholdet FC Zulu, som absolut intet kan. Men timingen var næppe tilfældig. Der skulle fyres op før landsmødet. Nu kan de andre få lidt at tygge på, mens jeg checker ind til New York.

På Christiansborg kalder nogle af de radikale folketingsmedlemmer deres leder for Dronning Margrethe - altså når hun ikke selv kan høre det - og der var langtfra udelt tilfredshed, da dronningen egenrådigt og rent faktisk i strid med en beslutning i både gruppen og hovedbestyrelsen før valget i fjor helt afskrev muligheden for et samarbejde med en eventuel borgerlig regering og i stedet lagde alle de radikale æg i kurven hos Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt. Det gjorde hun tidligt i valgkampen, og efterfølgende kunne de to kvindelige partiledere dårligt mødes i et tv-studie uden at overfalde hinanden med kys og kram.

Men valget endte som bekendt i en både radikal og socialdemokratisk fiasko, og atter var De Radikale milevidt fra den indflydelse, der ellers har været partiets kendetegn i menneskealdre. Man kunne, i enkelte tilfælde, danne regering selv - eller som tungen på vægtskålen suverænt bestemme farven på andre. De Radikale har altid spillet en central rolle i dansk politik; men det sluttede med Foghs sejr i 2001, og hverken Vestager eller forgængeren Jelved har formået at finde vejen tilbage - skønt Vestager netop har erklæret at ville gå positivt ind i finanslovsforhandlingerne.

Og egentlig var det vel bare det, den uvorne Ammitzbøll mente. Hvad vil De Radikale? Søge indflydelse - eller indtage den gamle SF-rolle som hængekøjepartiet, der scorer pænt med stemmer, men som intet har at skulle have sagt?

Det var da nok en diskussion værd, når de radikale landsmødedeltagere mødes i Nyborg i morgen.

Måske endda ikke kun i baren.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Klumme

Dagen i dag: Bombetrussel førte til evakuering af IC3-tog

1994 En bombetrussel, der i går blev indtelefoneret til billetkontoret på banegården i Odense, betød, at et IC3-tog blev evakueret og togdriften afbrudt i 20 minutter. Meldingen lød på, at en bombe på et tog ville eksplodere kl. 7.45 – og det fik DSB til at rette søgelyset mod et tog, der netop skulle afgå fra Fredericia. Toget blev tømt for passagerer og kørt ud på et øde sidespor uden at noget skete. For en sikkerheds skyld valgte man at standse alle forbipasserende tog i 20 minutter omkring det tidspunkt, hvor eksplosionen skulle ske. Vicekriminalkommissær Jørgen Mikkelsens, Fredericia Politi, siger, at politiet tager altid den slags anmeldelser alvorligt – selv om der næsten altid er tale om tomme trusler. 1969 Takstforhøjelsen i de odenseanske bybusser skabte ingen vanskeligheder i morges. Bybuschaufførerne mærkede ingen reaktioner på den ekstra femøre, som folk tilsyneladende tog i stiv arm. Det hele var også nøje tilrettelagt med tydelige skilte og anden oplysning om de nye priser. Takstforhøjelsen ved vedtaget i byrådets møde i aftes med kun Alfred Andersen (SF) som modstander. De to bybusdirektører Høffding og Westergaard ilede ud fra byrådssalens tilhørerloge for at give deres personale besked om forhøjelsen, og hele natten blev der arbejdet med at montere skilte og skifte poletposer ud, så man var klar til de nye priser straks fra morgenstunden. 1944 Som følge af den mørke boligsituation i Odense har formanden for socialudvalget, overportør C.V. Jørgensen og formanden for de kommunale bygninger, kontorbestyrer Georg Jørgensen, for nylig været i København for at forsøge at skaffe nogle barakker til hurtig opstilling. Men i aftes vendte C. V. Jørgensen hjem med uforrettet sag, da det ikke var muligt at få bevilget træ til nye barakker. Årsagen til den akutte bolignød i Odense skyldes ikke tilflyttere men skal søges i de mange giftermål. Hver uge bliver 20-30 par gift i denne tid, og de skal jo have et sted af bo. Man kan jo ikke forhindre folk i at gifte sig, men når der kun opføres så nye boliger, skal det selvfølgelig give boligmangel.

Annonce