Annonce
Debat

Dronning Margrethe

Annonce

Om ikke andet har den ungradikale Simon Emil Ammitzbøll leveret et varmt emne til barsnakken - og måske også mere end det - når De Radikale holder landsmøde i Nyborg i weekenden. I går havde Ammitzbøll nemlig begået en kronik i Berlingeren, hvori han beskyldte partiets leder for forræderi mod de radikale principper og tildelte Margrethe Vestager hele skylden for det grimme valgnederlag.

Men da det jo, bortset fra af fulde folk, tit er af børn, man skal høre sandheden, kunne det godt være, man skulle lytte lidt til unge Ammitzbøll. Det var der nu ikke den store vilje til i går. Vestager bebudede en kammeratlig samtale, når Ammitzbøll vender hjem fra FN-generalforsamlingen i New York - hvortil han meget behændigt har forføjet sig - og den tidligere radikale leder Marianne Jelved betegnede ham som illoyal. Helt oppe under loftet var folketingsmedlem Johs. Poulsen, der kaldte Ammitzbølls kronik for umoden og skribenten for en uvorn unge: Sidste sommer havde han travlt med at sige, at vi andre i gruppen var for gamle, men det her er et godt eksempel på, at der ikke skal flere unge ind, fnøs Poulsen.

Nu kan man diskutere elegancen i Ammitzbølls kritik. Den er vel af samme kaliber, som når han tumler forvirret rundt på TV 2-fodboldholdet FC Zulu, som absolut intet kan. Men timingen var næppe tilfældig. Der skulle fyres op før landsmødet. Nu kan de andre få lidt at tygge på, mens jeg checker ind til New York.

På Christiansborg kalder nogle af de radikale folketingsmedlemmer deres leder for Dronning Margrethe - altså når hun ikke selv kan høre det - og der var langtfra udelt tilfredshed, da dronningen egenrådigt og rent faktisk i strid med en beslutning i både gruppen og hovedbestyrelsen før valget i fjor helt afskrev muligheden for et samarbejde med en eventuel borgerlig regering og i stedet lagde alle de radikale æg i kurven hos Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt. Det gjorde hun tidligt i valgkampen, og efterfølgende kunne de to kvindelige partiledere dårligt mødes i et tv-studie uden at overfalde hinanden med kys og kram.

Men valget endte som bekendt i en både radikal og socialdemokratisk fiasko, og atter var De Radikale milevidt fra den indflydelse, der ellers har været partiets kendetegn i menneskealdre. Man kunne, i enkelte tilfælde, danne regering selv - eller som tungen på vægtskålen suverænt bestemme farven på andre. De Radikale har altid spillet en central rolle i dansk politik; men det sluttede med Foghs sejr i 2001, og hverken Vestager eller forgængeren Jelved har formået at finde vejen tilbage - skønt Vestager netop har erklæret at ville gå positivt ind i finanslovsforhandlingerne.

Og egentlig var det vel bare det, den uvorne Ammitzbøll mente. Hvad vil De Radikale? Søge indflydelse - eller indtage den gamle SF-rolle som hængekøjepartiet, der scorer pænt med stemmer, men som intet har at skulle have sagt?

Det var da nok en diskussion værd, når de radikale landsmødedeltagere mødes i Nyborg i morgen.

Måske endda ikke kun i baren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Vi finder os ikke i sexchikane

Fyn

Torsdagens tal: Odense nummer 26 over kommuner med mest konstateret coronasmitte i Danmark

Annonce