Annonce
Debat

Dronning Margrethe

Om ikke andet har den ungradikale Simon Emil Ammitzbøll leveret et varmt emne til barsnakken - og måske også mere end det - når De Radikale holder landsmøde i Nyborg i weekenden. I går havde Ammitzbøll nemlig begået en kronik i Berlingeren, hvori han beskyldte partiets leder for forræderi mod de radikale principper og tildelte Margrethe Vestager hele skylden for det grimme valgnederlag.

Men da det jo, bortset fra af fulde folk, tit er af børn, man skal høre sandheden, kunne det godt være, man skulle lytte lidt til unge Ammitzbøll. Det var der nu ikke den store vilje til i går. Vestager bebudede en kammeratlig samtale, når Ammitzbøll vender hjem fra FN-generalforsamlingen i New York - hvortil han meget behændigt har forføjet sig - og den tidligere radikale leder Marianne Jelved betegnede ham som illoyal. Helt oppe under loftet var folketingsmedlem Johs. Poulsen, der kaldte Ammitzbølls kronik for umoden og skribenten for en uvorn unge: Sidste sommer havde han travlt med at sige, at vi andre i gruppen var for gamle, men det her er et godt eksempel på, at der ikke skal flere unge ind, fnøs Poulsen.

Nu kan man diskutere elegancen i Ammitzbølls kritik. Den er vel af samme kaliber, som når han tumler forvirret rundt på TV 2-fodboldholdet FC Zulu, som absolut intet kan. Men timingen var næppe tilfældig. Der skulle fyres op før landsmødet. Nu kan de andre få lidt at tygge på, mens jeg checker ind til New York.

På Christiansborg kalder nogle af de radikale folketingsmedlemmer deres leder for Dronning Margrethe - altså når hun ikke selv kan høre det - og der var langtfra udelt tilfredshed, da dronningen egenrådigt og rent faktisk i strid med en beslutning i både gruppen og hovedbestyrelsen før valget i fjor helt afskrev muligheden for et samarbejde med en eventuel borgerlig regering og i stedet lagde alle de radikale æg i kurven hos Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt. Det gjorde hun tidligt i valgkampen, og efterfølgende kunne de to kvindelige partiledere dårligt mødes i et tv-studie uden at overfalde hinanden med kys og kram.

Men valget endte som bekendt i en både radikal og socialdemokratisk fiasko, og atter var De Radikale milevidt fra den indflydelse, der ellers har været partiets kendetegn i menneskealdre. Man kunne, i enkelte tilfælde, danne regering selv - eller som tungen på vægtskålen suverænt bestemme farven på andre. De Radikale har altid spillet en central rolle i dansk politik; men det sluttede med Foghs sejr i 2001, og hverken Vestager eller forgængeren Jelved har formået at finde vejen tilbage - skønt Vestager netop har erklæret at ville gå positivt ind i finanslovsforhandlingerne.

Og egentlig var det vel bare det, den uvorne Ammitzbøll mente. Hvad vil De Radikale? Søge indflydelse - eller indtage den gamle SF-rolle som hængekøjepartiet, der scorer pænt med stemmer, men som intet har at skulle have sagt?

Det var da nok en diskussion værd, når de radikale landsmødedeltagere mødes i Nyborg i morgen.

Måske endda ikke kun i baren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Henriette Zobel er død 

OB

Kadrii: Det er bedre nu

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: Lange ventelister for at komme over Storebælt lillejuleaften

1994 Tvind-koncernen er på vej mod sin alvorligste krise i skoleimperiets godt 20-årige historie. Adskillige afhoppede elever og den magtfulde Danmarks Lærerforening har indgivet politianmeldelse mod det såkaldte seminarium på Tvind, der over for sine elever hævder at uddanne lærere til den danske folkeskole. Den forklaring er ikke kun usand, men også kriminel, mener Danmarks Lærerforening. I går meddelte undervisningsministeriet, at det har afsløret Tvind i snyderi til et beløb af 180.000 kroner. Det drejer sig om elever fra Det nødvendige Seminarium, der måske under pres fra lærerne har indgivet snydeansøgninger til den nærliggende Rejsende Højskole for at skaffe penge til seminariet. 1969 Stemmesedlen til det første valg til det fynske storamtsråd bliver næsten trekvart meter lang. Valgloven giver mulighed for at undlade navnene på de opstillede kandidater og kun bringe partiernes navne på stemmesedlen. Men fællesudvalget, der forbereder oprettelsen af Fyns Amt fra 1. april næste år, har besluttet at bringe navnene på samtlige henved 170 kandidater. Det er første gang, at vælgerne i Odense, Svendborg, Middelfart og Nyborg kan deltage i et amtsrådsvalg. Det sker som følge af den nye amtsstruktur, hvorefter de største købstæder også skal bidrage til amterne. Vælgertallet på Fyn kommer derved op på 295.200 mod 176.121 vælgere ved det seneste amtsrådsvalg i 1966. 1944 Nu er der ikke flere chancer for folk, der vil rejse over Storebælt lillejuleaften. Alle færgebilletterne er udleveret på Odense Statsbanestation i morges, og der er skrevet så mange op på ventelisten, at eventuelle billetter, der kan fremskaffes senere, for længst er beslaglagt. De ekstraordinære forhold, der råder for denne juletrafiks vedkommende, skabte et sceneri på statsbanegården i Odense, som vi ikke er vant til på disse breddegrader. Der stod ventende mennesker uden for banegården hele natten trods kulde og slud. Det var folk, der for enhver pris ville over Storebælt lillejuleaften, men deres natlige anstrengelser viste sig at være unødvendige, da der her til morgen var billetter i overskud.

Faaborg-Midtfyn

Grøn fynsk biogas-gigant kører selv på sort diesel: - Afgifterne på biogas-brændstof er for høje

Annonce