Annonce
Udland

Dronning Elizabeth fejrer 93-årsdag med en række rekorder

Arthur Edwards/Ritzau Scanpix
Dronning Elizabeth har underskrevet ikke mindre end 3500 love og har mødt 11 af USA's præsidenter.

Storbritanniens dronning Elizabeth, der er verdens længstsiddende nulevende monark, fylder søndag 93 år.

Dronningen, som har været statsoverhoved i over 67 år, deltager på dagen i en påskegudstjeneste i kirken St. George's Chapel.

Fødselsdagen markeres med militærparader og kanonsalutter ved Buckingham Palace, Windsor Great Park og Tower of London.

Premierminister Theresa May ventes at føre an, når der dagen igennem strømmer fødselsdagshilsner til dronningen, som har været monark siden 1952.

Dronning Elizabeth overtog tronen, da hun var 25 år.

I 2015 overhalede hun sin tipoldemor dronning Victorias rekordlange regeringsperiode.

Over 80 procent af briterne har ikke levet under nogen anden monark, viser en opgørelse fra Den Nationale Statistik.

Dronningen har regeret over 14 premierministre. Da hun blev indsat på tronen, var det Winston Churchill, som boede i Downing Street 10.

Hun har mødtes med 11 af de 12 amerikanske præsident, som har siddet i Det Hvide Hus, mens hun har regeret.

Dronning Elizabeth har underskrevet ikke mindre end 3500 love.

Hun blev født den 21. april 1926 i Bruton Street nummer 17 i Londons velhaverkvarter Mayfair.

Fødselsdagen markeres igen og mere officielt den anden lørdag i juni. En dobbelt fejring af monarkers fødselsdage blev indført af kong Georg II i 1748, fordi han ønskede at fejre fødselsdag om sommeren.

Dronningen, som har været dyreelsker hele sit liv, har ejet over 30 corgi-hunde, som er hendes favoritrace. Hun har endog udviklet en ny race - dorgien, som er et kryds mellem en corgi og en gravhund.

Det britiske statsoverhoved arvede adskillige fuldblodsraceheste fra sin far, kong George VI, som døde i 1952. Hendes heste har vundet over 1600 løb.

Den nu 93-årige monark har også ejet en elefant, sorte jaguarer og en krokodille - gaver, som bliver passet i zoologiske haver.

Dronningen er ikke teknologi-forskrækket og blev uddannet som lastbilsmekaniker under Anden Verdenskrig.

Hun sendte sin første e-mail i 1976, og hun kommunikerede med astronauterne Neil Armstrong og Buzz Aldrin, da de var på månen i 1969.

Hun tweetede for første gang i 2014 og delte sit første Instagramopslag i sidste måned.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce