Annonce
Nordfyn

Droner: Nordfynsk hjertehjælp er flyvende

Daglig leder af de Nordfynske Hjertestarterforeninger Flemming Sørensen havde en opfordring til de nordfynske politikere: Lad kommunalt ansatte, for eksempel sosu-assistenter være akuthjælpere i arbejdstiden. Foto: Betty Rasmussen

De Nordfynske Hjertestarterforeninger indviet syv måneder efter, at ideen blev luftet. Står det til foreningen, kan hjertestartere i fremtiden blive bragt ud i yderområderne ved hjælp af en drone.

Nordfyn: Tænk nogle år ud i fremtiden: Fra et hus ude på landet et sted på Nordfyn bliver der ringet 112 med mistanke om, at en person har fået hjertestop.

Alarmcentralen sender naturligvis en ambulance af sted mod adressen, men samtidig aktiveres en drone, der flyver en hjertestarter ud til et på forhånd udpeget sted, hvor en frivilig akuthjælper står klar til at modtage hjertestarteren og bringe den det sidste stykke til patienten, hvor en anden akuthjælper allerede er i gang med at give hjertemassage.

Visionen blev luftet, da de Nordfynske Hjertestarterforeninger tirsdag officielt blev indviet ved et arrangement på Otterup Rådhus.

De Nordfynske Hjertestarterforeninger er en paraply, der samler de tre hjertestarterforeninger i Otterup, Bogense og Søndersø, og målet er at få uddannet mindst 400 - helst flere - frivillige akuthjælpere på Nordfyn og få hele kommunen dækket, så den frivillige hjertehjælp hurtigt kan være fremme, når alarmen lyder.

Men da det nok ikke er realistisk at have et tætmasket net af hjertetartere i yderområderne, må der andre midler i brug for at forsøge at redde liv der, hvor ambulancen en længst tid om at nå frem.

I jagten på en løsning fandt Bent Jensen fra Otterup Hjertestarterforening frem til, at studerende i Holland arbejder på at koble droner og hjertestartere.

De Nordfynske Hjertestarterforeninger fik skabt kontakt til dronecenteret på Syddansk Universitet, og det viste sig, at studerende her allerede arbejder på et forsøg sammen med H.C. Andersen Golf i Bogense for at teste en drone-leveret hjertestarter på et afgrænset område.

Om det virker, vil vise sig, når de studerende skal til eksamen til januar, fortæller lektor på SDU Ulrik Schultz.

Annonce

Lad der nu ikke gå for lang tid. I første halvår 2018 skal vi have nok have udpeget tre-fire pladser, hvor dronen kan lande, og vi skal nok have folk til at tage imod,

Flemming Sørensen, Nordfyns Hjertestarterforening.

Forsker følger projektet

Husk! Hvert miut tæller.Formaningen er en del af logoet for de Nordfynsk Hjertestarterforeningen og hentyder til, at chancen for at overleve et hjertestop reduceres med 10 procent, for hvert minut der går, før hjælpen går i gang.

Hvordan det net af akuthjælpere, der nu er på vej til at blive rullet ud på Nordfyn og senere i resten af Region Syddanmark og Region Sjælland, vil indvirke på andelen af personer, der overlever et hjertestop, vil blive studeret med forskerbriller af Laura Jangaard, der er læge og ph.d.-studerende på hjerteafdelingen på Odense Universitetshospital.

Lektor på Syddansk Universitet Ulrik Schultz havde lånt en drone af sine studerende, der arbejder på at teste kombinationen af droner og hjertestartere på H.C. Andersen Golf i Bogense. Foto: Betty Rasmussen

Svært at følge med

- Lad der nu ikke gå for lang tid. I første halvår 2018 skal vi have nok have udpeget tre-fire pladser, hvor dronen kan lande, og vi skal nok have folk til at tage imod, ivrede leder af de Nordfynske Hjertestarterforeninger, Flemming Sørensen.

For Ulrik Schultz tegner en fremtid med droneleverede hjertestartere sig lidt længere ud i fremtiden.

Det kræver naturligvis, at teknikken fungerer, men også at lovgivningen og sikkerheden er på plads, og at andre aktører vil være med.

Men Flemming Sørensen, der tog initiativ til Otterup Hjertestarterforening i det tidlige forår, har vist, at han kan få tingene til at ske i en fart.

Foreningen blev stiftet i slutningen af marts, mandag den 16. oktober er flere end 100 nordfynske akuthjælpere uddannet, de Nordfynske Hjertestarterforeninger har fået egne lokaler i Jernbanegade 3 i Otterup med plads til kursisterne, og Nordfyn har udsigt til at blive den første kommune i Region Syddanmark, der skal teste en ny udgave af den teknik, der skal alarmere akuthjælperne.

- Det er sjældent, at noget er gået så stærkt i Nordfyns Kommune. Det kan være lidt svært at følge med, sagde formand for Social- og Sundhedsudvalget Anja Lund Kristensen (V), der takkede Flemming Sørensen for indsatsen og for, at han valgte at flytte til Nordfyn, da han og hustruen solgte huset på Langeland, hvor Flemming Sørensen var med til at etablere øens hjertestarterforening.

Det gælder om at dosere mængden af luft rigtigt. Hvis man puster for kraftigt, risikerer man, at luften kommer helt ned i mavesækken, så patienten kaster op. Foto: Betty Rasmussen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce