Annonce
Musik

Drive-in-koncerter giver håb: Hempler glæder sig til livsnødvendig gimmick

- Jeg havde gearet mig til at skulle optræde hele sommeren, så "Drive-In - Live" er bestemt et plaster på såret, selv om det ikke opvejer de enorme tab, musikbranchen oplever. Hvis jeg havde været fodboldspiller, ville jeg sikkert have sagt, at det er dejligt lige at få rørt bolden igen. Foto: Simon Staun
Fynske Claus Hempler er i modsætning til mange af sine kolleger ikke sprunget på streaming-koncert-bølgen. Han har brugt tiden på at skrive nye sange, der bliver luftet på p-pladsen ved Jyske Bank Arena til "Drive-In - Live" lørdag 13. juni. Et koncept han bifalder og ser frem til at være en del af.

Claus Hempler er ikke sikker på, hvor det helt præcis er, at Jyske Bank Arena ligger i Odense. Men han har også et par uger til at få styr på den eksakte adresse, så han kan finde frem, når han skal optræde til "Drive-In - Live" lørdag 13. juni.

- Jeg har aldrig optrådt i Arena Fyn eller været til koncert der, så jeg har kun haft en svag idé om, hvor den er placeret. Men ude omkring Bilka siger mig noget, konstaterer Claus Hempler, som voksede op et par kilometer syd for arenaen i Højby.

Dengang var der ikke noget, der hed Jyske Bank Arena, og drive-in var et fænomen, som hørte til i USA især i 50'erne og 60'erne.

- Da jeg hørte om planerne om drive-in-koncerter, tænkte jeg, at det var en sjov gimmick. En gimmick, som udelukkende har gang på jord, fordi det er den absolut eneste mulighed for at komme ud at spille og tjene nogle penge. Samtlige af mine koncerter i løbet af sommeren er aflyst, så bare tanken om at stå på en scene virkede lokkende, siger Claus Hempler.

Han synes, at setuppet med at publikum kommer kørende ind på koncertpladsen og bliver siddende i bilen er sjovt.

- Det, der betyder mest, er, at publikum sidder foran mig og ikke bag en mobil- eller computerskærm. Begge parter kan se og mærke, at det foregår lige nu og her. I et rum, vi befinder os i sammen, siger Claus Hempler.

Det kan godt være, at publikum og han er adskilt af forruder, og der er stor afstand til de bageste biler. Det er ikke første gang i musikhistorien.

- Det er ikke mere mystisk end at høre en koncert på Orange Scene, hvor man står en halv kilometer fra scenen og kun kan se musikerne på storskærmene, siger Claus Hempler.

Annonce
Claus Hempler har skrevet flere nye sange under corona-krisen, som han håber at kunne lufte til drive-in-koncerterne til juni. Foto: Simon Staun

På kanten af afgrunden

Modsat mange af sine kolleger har Claus Hempler ikke kastet sig over streaming-koncerter, som har været populære under coronakrisen, eller deltaget i diverse fællessangprogrammer på tv.

- Jeg har takket pænt nej til at medvirke, fordi der hurtigt gik inflation i koncepterne. Jeg har været lidt afventende og i stedet haft travlt med at skrive nye sange, siger Claus Hempler.

Planen er at lufte flere af de nye melodier til drive-in-koncerterne, som holdes i København, Herning, Aarhus, Aalborg og Odense. Selv om der kun er tale om fem relativt små koncerter for Claus Hemplers vedkommende, konkluderer han, at de har stor betydning.

- Drive-in-koncerterne er vigtige i forhold til at holde fødekæden nogenlunde intakt. Både bookingbureauerne, koncertarrangørerne og musikerne er fucked, hvis der overhovedet ikke sker noget på den bane før til efteråret. I den sammenhæng holder vi alle sammen vejret i forhold til, hvad der kommer til at ske. De fleste musikere og spillesteder har pakket alt sammen fra september til december for at indhente det tabte, siger Claus Hempler.

Hvis ikke det bliver muligt at afholde indendørs koncerter fra september, tør han ikke gisne om, hvad konsekvenserne er.

- Det er en uoverskuelig tanke, hvis branchen ikke får gang i hjulene. Vi er tusindvis af musikere, som er kollektivt lammet. Jeg ved godt, at mange andre brancher er påvirket, men få er så hårdt ramt som musikbranchen. Vi befinder os på kanten af afgrunden, og derfor er disse drive-in-koncerter kærkomne, fordi der kommer nogle penge i omløb, siger Claus Hempler.

Puritanske forældre

Den 50-årige crooner har været i drive-in-bio en enkelt gang for mange år siden i København. Han kan ikke huske, hvilken film han så, eller hvor den blev vist. Eller årstallet.

- Jeg formoder, at én af grundene til, at drive-in blev så stort i USA i 50'erne og 60'erne skyldes, at de unge kunne sidde og kysse i bilerne uden at blive opdaget af deres puritanske forældre. Det har uden tvivl været en del af attraktionen, siger Claus Hempler og ler.

Før han blev kontaktet af Live Nation for nylig, havde han aldrig hørt om drive-in-koncerter.

- Da de fortalte om konceptet, kunne jeg godt lide idéen. Selv om publikum sidder i deres biler, er vi fysisk tæt på hinanden. Det er et koncept, som giver mening lige nu og her, men selv om jeg deltager, håber jeg alligevel, det bliver en engangsfornøjelse. En forunderlig kuriositet vi kan sidde om 20 år og tænke tilbage på med et smil på læben, siger Claus Hempler.

En fælles nerve

Det er færøske Teitur, Claus Hempler skal dele scenen med lørdag 13. juni. De har krydset klinger flere gange til både indendørs koncerter og festivaler.

- Jeg tror, det er et meget godt match. Teitur er skidesød, og så laver han virkelig god musik. Jeg har kun godt at sige om ham, og jeg tror, vi udgør en god pakke sammen, fordi vi til trods for vores forskelle også har en form for fælles nerve, siger Claus Hempler.

Han forventer, at de spiller 40-45 minutter pr. mand.

- Der står på Live Nations hjemmeside, at vi spiller en time tilsammen, men det bliver lidt mere end det. Jeg tror, der står 60 minutter for at signalere, at det ikke er en all nighter, folk skal se frem til. Batteriet i bilen skal også kunne holde til det, og det kræver også lidt af publikum at lytte til en koncert via bilradioen, siger Claus Hempler.

Han ser også frem til at høre responsen fra publikum i forhold til lydkvaliteten. Fordi det er den enkeltes bilanlæg, der til en vis grad afgør udfaldet.

- På sin vis kan man sige, at det ikke er anderledes, end når man lytter til et album. Hvis man streamer Pink Floyds "Dark Side of the Moon" på sin mobiltelefon, får man unægtelig også en anden oplevelse, end hvis man lytter på vinylen sat til det vildeste hifi-anlæg med store gulvhøjtalere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Odenses bedste løbere testede formen

112

Mand sigtes for drabsforsøg ved Paludan-demo - politiet anholder mistænkt medgerningsmand

Fyn For abonnenter

Se video af biljagten på Svendborgmotorvejen: Ulriks fire kameraer fanger farlige trafikanter og bilkabule-syndere

Annonce