Annonce
Nordfyn

Drikkevandsekspert: - Forgiftet vand er ulovligt

Foto: Colourbox

Sundhedsskadeligt eller ej: For drikkevandsekspert Walter Brüsch er der intet at rafle om: Veflinge Vandværk må ikke sende giftholdigt vand ud til forbrugerne.

Annonce

Veflinge: Det er lovbrud, når borgerne i Veflinge de seneste år har kunnet tappe drikkevand, der flere gange har været forurenet af sprøjtemidlet Bentazon i koncentrationer, der er over grænseværdien.

Det fastslår en af den Danmarks førende drikkevandseksperter, den prisbelønnede tidligere statsgeolog Walter Brüsch.

- Jeg har ikke kompentence til at vurdere sundhedsdelen. Men jeg ved, at grænseværdien for Bentazon er overskredet flere gange. Lovgivningen er klar: Så må de ikke sende vandet ud til forbrugerne, og det har de gjort. Uanset, hvad man måtte mene om sundhedsrisikoen, så kan man ikke opfinde sine egne regler. Og det er kommunes pligt at føre tilsynet med, hvad vandværket gør og ikke gør., siger Walter Brüsch

Han betegner i øvrigt den kommunale redegørelse, der blev sendt ud torsdag, som grundig.

- Det er en udmærket redegørelse. Heri giver kommunen vandværket skylden for den manglende information til forbrugerne. Det er korrekt, at vandværket skal informere ved den slags uregelmæssigheder. Men igen er det kommunen, der har tilsynspligten. Og man har alle årene kunnet se, at der er sket overskridelse af grænseværdien.

Walter Brüsch noterer sig også, at i redegørelsen forholder man sig kun til Bentazon.

- Vi ved, der er mange andre giftstoffer i Veflinges drikkevand. Alle, altså undtagen Bentazon, holder sig under grænseværdierne. Men de er i vandet, og de er mange. Den cocktail-effekt, det giver, kan udgøre en risiko, men det forholder man sig slet ikke til, konstaterer han.

Det vand, man sender ud til forbrugerne, skal være rent og giftfrit. Det er faktisk så enkelt, som det kan blive

 
Water tap with flowing water. Selective focus, shallow depth of field.
Annonce

- Lav nye boringer

Walter Brüsch ser kun to løsningsmuligheder i Veflinge.

- Nu har det stået på periodevis gennem en årrække, så det løser ikke sig selv. Man må lave nye og dybere boringer. De tre, man har, er kun 23-24 meter dybe. Normalt skal de være op mod 100 meter dybe. Det betyder, at man pumper ungt vand op, som er meget sårbart over for nedsivning af gifte.

- En anden mulighed er at slå sig sammen med et andet vandværk og få vandet derfra. For bundlinjen siger, at det vand, man sender ud til forbrugerne, skal være rent og giftfrit. Det er faktisk så enkelt, som det kan blive, siger Walter Brüsch.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce