Annonce
Nyborg

Drik løs: Vand er rent igen

Vandet i Langå skal ikke en tur forbi komfuret, inden man kan drikke løs af det. Arkivfoto: Foto: Karina Øhlenschlæger
Efter godt halvanden uge med bakterier i vandet er Langå Vandværks vand igen helt rent og klar til at blive drukket direkte fra hanen.

LANGÅ: Efter halvanden uge er der nu igen grønt lys til at drikke alt det vand fra Langå Vandværk, man har lyst til.

Vandværket har torsdag fået resultatet af en prøve, der viser, at vandet nu igen er helt frit for de farlige bakterier, der har drillet vandforsyningen over de seneste 10 dage.

Langå Vandværk fandt mandag 16. august spor efter E.coli-bakterier i vandforsyningen. Derfor udsendte værket og Nyborg Kommune en anbefaling om, at beboere i området skulle koge alt vand, inden det blev brugt.

Der gik ikke mere end et par dage, før man fandt ud af, at bakterierne i Langå stammede fra en af de to boringer, som vandværket får sit vand fra. Langå bliver derfor indtil videre kun forsynet med vand fra den ene boring.

- Vi har lukket ned for den anden boring, indtil vi får set på, hvad problemet med den er, siger Leif Andersen, formand for Langå Vandværk.

Med den ene boring lukket ned håbede man, at vandet ville komme tilbage til normalen ret hurtigt, men det tog alligevel lidt længere tid, end man havde regnet med.

- Boringen og vandet fra værket blev hurtigt godkendt igen. Det var ude i ledningsnettet, det tog lidt længere tid. Folk skulle lige have brugt lidt vand, så systemet blev skyllet ordentlig igennem, siger Leif Andersen.

Langå Vandværk er et mindre vandværk i den sydlige del af Nyborg Kommune. Værket leverer primært vand til byen Langå.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce