Annonce
Indland

Dreng på 15 sigtes for voldtægt - og 33 andre lovbrud

Retten i Herning har fredag haft grundlovsforhør med en blot 15-årig dreng.

Midt- og Vestjyllands Politi har rejst en stribe sigtelser rejst mod dreng, der blev anholdt i en stjålen bil.

En dreng på 15 år fra Herning sigtes af politiet for voldtægt, røveri, vold og en stribe andre lovovertrædelser.

I alt er der 34 sigtelser, oplyser anklageren efter et retsmøde fredag, hvor en dommer har besluttet at varetægtsfængsle drengen.

Torsdag aften forstod den 15-årige åbenbart ikke alvoren af den besked, som han fik ved en afhøring hos politiet.

- Han fik at vide, at hvis han lavede mere, kunne han blive fængslet, siger anklager Jeanie Dam Andersen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Drengen blev løsladt ved 21-tiden. Men blot fem timer senere blev han taget i en stjålen bil. Han sad ved rattet og var påvirket af hash.

Dommeren finder ifølge anklageren, at der en begrundet mistanke mod drengen i 33 kriminelle forhold.

Det gælder dog ikke voldtægtssagen, så hvis det havde været den eneste anklage, ville dommeren have løsladt drengen - men politiet sigter ham stadig for voldtægt.

Drengens opførsel dækker en stribe forskellige paragraffer i straffeloven. Gaderøveri i Vildberg, vold i Herning samt brugstyveri, databedrageri og trusler mod vidner indgår i den omfattende sag mod drengen, der fyldte 15 i januar.

Han skal dog ikke opholde sig i et arresthus med voksne. I stedet er han blevet kørt til en institution for unge, hvor han foreløbig skal tilbringe to uger.

Drengen har fortalt, at han i en periode ikke har været i skole. Han bor hos sin familie, oplyser anklageren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fem riddere om det runde bord

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Fyn

23-årig fodgænger dræbt på motorvejen: Han havde været til fastelavnsfest

Annonce