Annonce
Nordfyn

Dreng gør sjældent fund ved Gyldensteen Strand

Et stort og tungt stykke forstenet havbund med formentlig 500 millioner år på bagen blev mandag eftermiddag fundet ved Gyldensteen Strand. Foto: Nordfynsk guide
Ulla Rasmussen er opvokset på Nordfyn og har været freelance-guide i Nordfyns Kommune siden 2007. På en af hendes guidede ture for en gruppe højskoleelever mandag eftermiddag var hun vidne til et fund, som hun aldrig har oplevet før.
Annonce

Gyldensteen: Det var et fund af de helt sjældne, som Adam Ismel på 10 år gjorde sig, da han under et familiekursus på Nordfyns Højskole var på tur ved Gyldensteen Strand mandag eftermiddag.

Et fund, som end ikke Nordfynsk guide, Ulla Rasmussen, der stod for den pågældende guidede tur, har oplevet før.

- Jeg havde fortalt børnene lidt om Gyldensteen Strand, og så satte jeg dem i gang med en aktivitet, hvor de kunne forsøge at finde fossiler. Jeg havde forinden vist dem et vættelys og forstenet søpindsvin og forstenede ormehuller i sandsten.


Jeg befinder mig meget ude ved vandet og har set masser af forstenede ormehuller, men jeg har aldrig set sådan en stor flage her, så det er meget specielt.

Ulla Rasmussen, Nordfynsk guide


For de uindviede er vættelys en aflang sten, som er den fossile skal fra belemnitter, en slags blæksprutter, der levede i kridttiden.

- Men så kommer den her dreng med et fund, som jeg med det samme kunne se, var specielt.

Annonce

Aldrig set før

- Grunden til, at jeg var obs på det, er, at jeg arbejder som lærer, og derigennem har jeg været på Bornholm og se forstenet havbund. Der har de en hel havbund, der ser sådan ud som det stykke, han kom med, fortæller Ulla Rasmussen.

Forstenet havbund rækker typisk mere end 500 millioner år tilbage i tiden.

Det var 10-årige Adam Ismel fra Søhus, deltager på et sommer-familiekursus på Nordfyns Højskole, der fandt det forstenede stykke havbund ved Gyldensteen Strand. Foto: Nordfynsk guide

Derfor var det et helt særligt syn for den nordfynske guide.

- Jeg har ikke tidligere set det på Nordfyn, og jeg går jo som guide til Æbelø 12-14 gange om året. Så jeg befinder mig meget ude ved vandet og har set masser af forstenede ormehuller, men jeg har aldrig set sådan en stor flage her, så det er meget specielt, fortæller Ulla Rasmussen, der tilmed selv er opvokset i området omkring og som med egne ord kender "Nordfyn som sin egen bukselomme".

Mogens Godballe, der er forstander på Nordfyns Højskole, fortæller, at han har talt med Adam Ismel om, hvor stykket skal bo fremadrettet:

- Han vil gerne have det med hjem på sit værelse, for han var ret stolt over at have fundet det, og jeg er sikker på, at han vil passe godt på det. Han glæder sig til at vise den frem og fortælle kammerater og lærere om det i skolen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Annonce