Annonce
Udland

DRCongo er ramt af dødeligste mæslinge-epidemi i ti år

Johannes Eisele/Ritzau Scanpix
Siden januar har knap 2000 personer mistet livet under voldsom mæslinge-epidemi i DRCongo.

1887 personer har foreløbig mistet livet under den dødeligste mæslinge-epidemi i DRCongo i ti år.

Det oplyser nødhjælpsorganisationen Læger uden Grænser, der samtidig frygter, at dødstallet vil stige drastisk, hvis ikke flere børn bliver vaccineret.

Sundhedsmyndighederne i landet vurderer, at op mod 110.000 personer er smittede. Og særligt de mindste børn er udsatte.

- I et land som DRCongo er der rigtig mange underernærede børn, som ikke er vaccinerede mod mæslinger, og hvis de bliver ramt, så vil man se, at ganske mange vil dø af sygdommen, fordi de har et dårligt immunsystem, siger Kristoffer Vogler, der er læge hos Læger uden Grænser.

Han understreger, at der er et akut behov for at vaccinere flere børn i området.

Når først et barn er smittet, er det således kun symptomerne, man kan lindre.

- Vi kan kun behandle følgesygdomme til mæslinger, såsom lungebetændelse, diarré og øjenbetændelse, men selv virussen må kroppen selv klare. Netop derfor er underernærede børn særligt sårbare, siger Kristoffer Vogler.

Med knap 2000 døde og flere end 110.000 smittede er mæslingeudbruddet markant værre end det ebola-udbrud, der også plager landet i øjeblikket.

Ebola har således "kun" kostet omkring 1500 livet, mens godt 2000 er smittede under det seneste udbrud.

Læger uden Grænser har i de seneste uger vaccineret 361.079 børn og forventer at vaccinere yderligere 140.000 i de kommende uger.

Men det er langtfra nok, advarer organisationen, der møder flere store udfordringer i arbejdet med at bekæmpe epidemien.

- Det er et land, der er rigtig svært at komme rundt i. Der er meget få asfalterede veje, og der er meget regnvejr, der gør det vanskeligt at komme frem. Samtidig er der mange oprørsgrupper, som kontrollerer forskellige områder, der dermed er utilgængelige, siger Kristoffer Vogler.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce