Annonce
Odense

Dramatisk udvikling: K smidt ud af budgetforlig efter kritik i fjernvarmesag

Borgmester Peter Rahbæk Juel og rådmand Søren Windell har ikke lagt fingre imellem i diskussionen om et potentielt salg af Fjernvarme Fyn.
Konservative er fredag eftermiddag blevet smidt ud af forligskredsen bag budgettet for 2020. Det sker efter partiet har kritiseret, at man har lagt sig fast på én køber af Fjernvarme Fyn i form af Energi Fyn.

Efter et møde i forligskredsen bag Odense Kommunes budget for 2020 er Konservative ikke længere en del af forliget. Partiet blev smidt ud efter at have kritiseret forudsætninger for et potentielt salg af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn.

Ved to møder i forligskredsen torsdag og fredag er partiet blevet bedt om at underskrive en resolutionstekst. Men det har man nægtet.

- Vi bliver smidt ud, fordi vi ikke stiltiende vil acceptere et salg af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn. Vi er sådan set helt enige i, at Energi Fyn skal have buddet, men vi mener også, at man bør undersøge, om der kunne være helt andre modeller og løsninger, hvor man eksempelvis kun sælger Fynsværket, men beholder ejerskabet over ledningsnettet, siger den konservative rådmand Søren Windell, der betegner stemningen som anspændt.

Hos Socialdemokratiet og de andre partier bag budgetforliget mener man modsat, at Søren Windell og de andre konservative politikere selv har brudt med forliget ved at advare mod en salgsproces, der har Energi Fyn som eneste mulige køber.

De henviser til, at forligspartierne – inklusiv Konservative – har underskrevet en forligstekst, hvor salget af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn var nævnt som en mulighed.

”Det er Odense Kommunes ambition at sikre fortsat lave fjernvarmepriser til borgere og virksomheder. En sammenlægning af Fjernvarme Fyn og det forbrugerejede selskab Energi Fyn kan skabe et samlet stort forbrugerejet forsyningsselskab”, står der i forligsteksten.

Og det er den formulering, som Peter Rahbæk Juel og de andre forligspartier mener, at Konservative har overtrådt ved at kritisere processen omkring et muligt salg af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn – og kun Energi Fyn.

”Vi er ærgerlige over, at Det Konservative Folkeparti slår ind på en politisk bane, der ikke er forenelig med budgetforliget 2020. Men det er et kardinalpunkt for forligskredsen, at et eventuelt salg af Fjernvarme Fyn fastholder indflydelsen på fjernvarmen på de fynske forbrugeres hænder. Det var det, da vi forhandlede om budgetforliget sidste efterår - og det er det stadig i dag”, skriver forligspartierne i en samlet udtalelse i forbindelse med bruddet med Konservative.

Mister indflydelse

Med fredagens dramatiske udvikling kan Konservative komme til at miste indflydelse på, hvordan diverse puljer og investeringer i budget 2020 skal fordeles.

- Jeg frygter da, at vi mister indflydelse. Der er blandt andet en pulje på 35 millioner kroner til det specialiserede socialområde, som skulle fordeles, siger Søren Windell.

Annonce

Borgere vil blive involveret

Forligspartierne understreger, at processen omkring et muligt salg af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn fortsætter og at borgerne vil få mulighed for at blive involveret på et senere tidspunkt.

Ifølge politisk ordfører for Socialdemokratiet, Cæcilie Crawley, har det været afgørende, at man holder fast i, at der kun findes en lokal og forbrugerejet køber til Fjernvarme Fyn.

- Der findes bare ikke andre mulige købere, som opfylder de krav, som vi har. Så enkelt er det, siger Cæcilie Crawley, der også peger på, at Konservative ikke vil være med, når forligskredsen skal forhandle om en pulje på det specialiserede socialområde.

- Men hvis de har nogle gode idéer, er de selvfølgelig velkomne til at komme med dem. Det samme siger vi jo til Venstre, der heller ikke er med i forliget, siger Cæcilie Crawley.

Annonce
Fyn For abonnenter

Gerts elregning eksploderede: Han tror ikke på regeringens håndsrækning - Det batter ikke

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Kerteminde

Højvande: Havnemester venter med sandsækkene, men opfordrer sejlere til at tjekke fortøjningerne

Faaborg-Midtfyn

Tegn din familie: Greven på Egeskov vælger børnetegning, der bliver til lyskunst til Luminis

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Middelfart For abonnenter

To år efter røveriforsøg i City Kiosken: 31-årig nægter stadig, men fik en hård straf

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Faaborg-Midtfyn

Sådan ligger vandet: Det topper med 1,19 meter klokken 21.10 i aften

Nordfyn For abonnenter

Trafiksikring blev droppet, da butikkerne strittede imod: Onsdag skete der et uheld

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Debat

Hjælp: 5 medarbejdere til 54 børn - åbent brev til børne- og undervisningsministeren

Fyn For abonnenter

Energipriserhimmelflugt: Thomas fik tredoblet regningen for naturgas

Nyborg

700 frivillige til Tour de France i Nyborg: Alle har mulighed for at være med

Annonce