Annonce
Assens

Drama i købmandsgården

- Mange i dag kender intet til, hvordan det var under krigen her i Assens, siger den 89-årige tidligere modstandsmand Erik Blichfeldt. Derfor har han bedt avisen om at bringe et uddrag af sine erindringer.

HISTORIE: Senere statsminister hjalp ung kollega med at flygte fra tyskerne midt i Assens

ASSENS: - Folk har godt af at vide, hvordan det var dengang. Der skete jo mange mærkelige ting.

Det siger den snart 90-årige tidligere kaptajn i hjemmeværnet Erik V. Blichfeldt, der har bedt avisen om at offentliggøre uddrag af sin scrapbog fra 1940 til 1945.

Heri fortæller han bl.a. om sine oplevelser som ung løjtnant i Sønderjylland den 8. og 9. april 1940, om Schalburgtage i Assens, om sin flugt fra tyskerne, om livet under jorden på Vestfyn og senere som modstandsmand i København.

- Mange kender ikke til, hvordan det var under krigen her i Assens, mener Erik Blichfeldt.

Og når man i dag står midt på Østergade ved Schreiners Bøger og Papir, kan det da også umiddelbart være lidt svært at forestille sig, at en ung mand for 61 år siden her med nød at næppe undgik at blive anholdt af tyskere bevæbnet med maskinpistoler.

Men 5. september 1944 tidligt om morgenen sprang den 28-årige Erik Blichfeldt pludselig ud ad det vindue ved siden af boghandlen, hvor der i dag hænger et par ovale henvisningsskilte til en restaurant og en modebutik inde i Plums Gaard. Han kunne ikke flygte gennem gården, for her stod en bevæbnet tysker. Eneste mulighed var at gå over gaden, uden at tyskerne så det, og gemme sig i byens dengang største isenkrambutik Krull &Jepsen, i dag KPMode.

Efter den vellykkede flugt måtte Erik Blichfeldt, der var gift og havde en søn på halvandet år, leve under jorden de næste ni måneder indtil befrielsen 5. maj.

Hvad der egentlig skete i Plums Kolonialforretning, der i dag er boghandel, lader vi Blichfeldt berette om med sine egne ord fra scrapbogen. Det skal lige anføres, at han et stykke tid havde været aktiv deltager i den lokale modstandsbevægelse, der brugte Assens Terrainsportsforening som dækorganisation. Den stikker, der omtales, var ikke lokal og vidste derfor ikke, hvordan Blichfeldt så ud. Manden, der havde stukket modstandsbevægelsen, var en politiassistent i Assens. Hilmar Baunsgaard er ganske rigtigt identisk med den senere radikale statsminister. Han var dengang disponent i byens største kolonialforretning.

Vi skruer tiden tilbage og giver ordet til Erik Blichfeldt:

"Den 5. september 1944 stod jeg i Plums kolonialforretning ved en pult nær hovedindgangen fra Østergade og skrev en regning. Klokken var syv om morgenen, og der var ingen kunder. Jeg var alene i den ende af forretningen. Nede i den anden halvdel var Hilmar Baunsgaard sammen med Eriksen Jensen, Poul Kastrup samt et par mere.

Blichfeldt stod ved en pult i den ene ende af forretningen i købmandsgården og skrev en regning, da tyskerne og en stikker kom efter ham. I den anden ende søgte Baunsgaard at holde dem hen med snak.tegning: hjørdis plat

Tre tyskere med stikker

Pludselig hører jeg mit navn nævne. Jeg ser ned og bemærker tre tyskere og en civil stikker. Eriksen Jensen ser op mod mig og vifter "stik af" med hånden bag sin ryg. Jeg var helt sikker på, at jeg blev taget, så jeg var fuldstændig rolig. Jeg gik derfor hen til Baunsgaard, som stod og talte med stikkeren og en tysker, og spurgte ham om, hvorfor kassedamen ikke var kommet. Hvad han svarede, kan jeg ikke huske, men hun var ikke kommet, fordi hendes mand Ove Thomsen, var taget af tyskerne tidligere om morgenen. Jeg sagde så, at jeg gik i kassen for at ordne nogle regninger.

Fra kassen gik jeg op på kontoret bagved for at slippe over til Plums Handels a/s på den anden side af porten, men her så jeg endnu en tysker med maskinpistol i gården.

Jeg gik så tilbage til kontoret og så ud på Østergade. Der var ingen tyskere, så jeg sprang ud ad vinduet og gik over til Krull & Jepsens forretning på den anden side af gaden.

Derfra så jeg, at tyskerne kørte med Baunsgaard, og gik derfor tilbage for at høre hvorfor. Det var, fordi tyskerne mente, at han vidste, hvor jeg ville tage hen. De havde fundet min kittel på kontoret og set det åbne vindue."

Annonce

Fortsættes i morgen

Hvad skete der med Hilmar Baunsgaard, og hvem hjalp Erik Blichfeldt med at skjule sig for tyskerne?

Læs svarene i morgen, når vi bringer andet og sidste afsnit af den gamle frihedskæmpers erindringer

Annonce
Odense For abonnenter

Fyresedler og nul tiltro til letbanen på konkursramt butiksplads: - Jeg har ikke råd til at vente længere

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gammelt Odense-firma solgt: Ny ejer har allerede ansat flere folk

Fyn For abonnenter

En anderledes bisættelse: Tak til præsten, der sagde nej - nu blev det helt rigtigt

Odense

- De prøver at overdøve hinanden: Naboerne har fået nok af høj musik i Odenses parker - vil tage drastiske metoder i brug

Nordfyn For abonnenter

Lene frygter, at hendes søn skal starte i skole for tidligt: - Jeg mener, han har godt af at være barn et år endnu i børnehaven

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Faaborg-Midtfyn

Bent er bekymret: Nu har vi kun den her brandhane - og hvad hvis der kommer en storbrand?

Nyborg For abonnenter

Tog narko, terroriserede ekskæresten og kørte fra politiet: Mand idømt tre måneders fængsel

Alle skriger på arbejdskraft, men her drukner man i ansøgninger: - Det har vi aldrig prøvet før

Odense

- Sådan én har jeg sgu aldrig set før: Vaks zoo-gæst fik øje på noget, der hang fra tigeren - nu er dyrepasserne ham 'evigt taknemlig'

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

OB

Han insisterer på ikke at sige noget om sin situation nu: Bashkim Kadrii lover udmelding, når sæsonen er slut

Navne For abonnenter

Ny instruktør på Nordfynspillene er en mand med mange roller: Spiller volleyball og underviser i matematik

Erhverv

Jesper snedkererer millionresultat sammen: Har fordoblet overskuddet på et enkelt år

Annonce