Annonce
Odense

Ældre kvinde tiltalt for drabsforsøg: Jeg elsker min mand højt

Den 74-årige mand var tæt på at dø her på OUH i Odense. Arkivfoto: Michael Bager
Tirsdag afsiger et nævningeting ved Retten i Sønderborg skyldkendelse i en sag, hvor en ældre kvinde er tiltalt for forsøg på at dræbe sin mand med sin egen medicin, mens han var indlagt på en række sygehuse.

Sønderborg: - Jeg vil sige, at jeg elsker min mand højt, så hvorfor skulle jeg gøre det?

Sådan lød det torsdag fra den 65-årige kvinde fra Sydals, der er tiltalt for drabsforsøg på sin 74-årige mand. Hun nægter sig skyldig i at have givet sin egen stærke muskelafslappende medicin, baclofen, til sin mand på flere danske sygehuse i så store mængder, at manden var i livsfare. Ordene kom ud af hendes mund kort før nævninger og juridiske dommer forlod retssalen ved Retten i Sønderborg for at votere. Tirsdag afsiges skyldkendelsen - efter nu fire retsdage.

Den 74-årige mand var fra juli til december 2018 indlagt på både Sønderborg Sygehus, Odense Universitets Hospital (OUH) og Rigshospitalet i København. Ingen læger kunne finde en forklaring på, hvorfor han gentagne gange blev bevidstløs og røg i koma. Første gang i hjemmet på Sydals 29. juli 2018. Enkelte gange lå han i koma i ugevis. Talrige undersøgelser, skanninger og røntgen gjorde ikke lægerne klogere. De kunne ikke finde en diagnose og årsag til de mange bevidsthedsfald. I alt blev han bevidstløs 14 gange, mens han var indlagt. Til sidst på Rigshospitalet, hvor han tre gange gik i koma. Alle gange var han i livsfare, har overlæge Klaus Hansen, Rigshospitalet, forklaret i retten.

Annonce

Jeg vil sige, at jeg elsker min mand højt, så hvorfor skulle jeg gøre det.

65-årig kvinde, tiltalt for drabsforsøg

Der er intet motiv

En afgørende dag var 16. november 2018 på Rigshospitalet, hvor den ældre mand gik i koma for sidste gang. Her har Retslægerådet slået fast, at han var i livsfare med forgiftning af baclofen. Allerede før 16. november var lægernes mistanke vakt - de mente, han var udsat for en forgiftning - og mistanken rettede de mod hustruen. Der blev taget prøver af mandens blod, maveindhold og urin. Det viste sig senere, at manden var forgiftet med stoffet baclofen, som hustruen siden 2003 er blevet ordineret. Kort derefter meldte overlægen sagen til politiet. Hustruen blev anholdt, sigtet og har siddet varetægtsfængslet siden december 2018. Den ældre herres hjerneaktivitet har flere gange været meget lav - og reelt tæt på hjernedød, har en neurologisk overlæge fra Sønderborg Sygehus forklaret.

Forsvarer Tenna Dabelsteen lagde i sin procedure vægt på, at hustruen intet motiv har - og at der intet er kommet frem under retssagen om et motiv.

- Hun skal frifindes, fordi der ikke er påvist et motiv til, hvorfor hun skulle forsøge at dræbe sin mand, sagde hun.

Hun var der ikke

Forsvareren gjorde det også gældende, at hustruen ikke har været til stede i alle de tilfælde, hvor manden røg i koma.

- Der er ingen vidner, der har set tiltalte give sin mand nogen form for medicin. Anklager og politi har ikke fundet et motiv, selv om de har ledt efter det. De har blandt andet kigget på et økonomisk motiv og utroskab. Hun (tiltalte, red.) har også selv sørget for at kræve en second opinion og får hendes mand videre på OUH. Så intet vidner om en hustru, der ville dræbe sin mand, sagde Tenna Dabelsteen.

- Hvis hun var træt af ham, var der så ikke andre alternativer til at slippe af med ham? Jo, hun kunne jo lade sig skille fra ham, sagde forsvareren. Hun mente heller ikke, at det var meget eller unaturligt, at hustruen seks-otte gange havde mad med til sin mand. Typisk søde sager som fromage eller grød. Hun såede også tvivl om, hvorvidt tidspunkter for hustruens besøg hos manden på sygehusene i alle tilfælde passede med de bevidsthedsfald, han derefter fik.

Flere gange er der ikke noteret, at hustruen har været på besøg. Alligevel er manden gået i koma. Men her har flere sygeplejersker forklaret, at det ikke altid bliver noteret, når en patient har besøg.

Fik baclofen ved en fejl

Utilsigtede hændelser har været et tema for forsvaret under bevisførelsen, og det var også tilfældet under proceduren.

- Er der en mulighed for, han har fået baclofen af sundhedspersonalet ved en fejl? Ja, det mener jeg, der er. Han var alle steder indlagt på neurologiske afdelinger, hvor baclofen er et kendt og brugt medikament. Det kan ikke afvises, han har fået det ved en fejl. Det havde været usandsynligt, hvis han havde været indlagt på en kirurgisk afdeling, sagde Tenna Dabelsteen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce