Annonce
Odense

Ældre kvinde tiltalt for drabsforsøg: Jeg elsker min mand højt

Den 74-årige mand var tæt på at dø her på OUH i Odense. Arkivfoto: Michael Bager
Tirsdag afsiger et nævningeting ved Retten i Sønderborg skyldkendelse i en sag, hvor en ældre kvinde er tiltalt for forsøg på at dræbe sin mand med sin egen medicin, mens han var indlagt på en række sygehuse.
Annonce

Sønderborg: - Jeg vil sige, at jeg elsker min mand højt, så hvorfor skulle jeg gøre det?

Sådan lød det torsdag fra den 65-årige kvinde fra Sydals, der er tiltalt for drabsforsøg på sin 74-årige mand. Hun nægter sig skyldig i at have givet sin egen stærke muskelafslappende medicin, baclofen, til sin mand på flere danske sygehuse i så store mængder, at manden var i livsfare. Ordene kom ud af hendes mund kort før nævninger og juridiske dommer forlod retssalen ved Retten i Sønderborg for at votere. Tirsdag afsiges skyldkendelsen - efter nu fire retsdage.

Den 74-årige mand var fra juli til december 2018 indlagt på både Sønderborg Sygehus, Odense Universitets Hospital (OUH) og Rigshospitalet i København. Ingen læger kunne finde en forklaring på, hvorfor han gentagne gange blev bevidstløs og røg i koma. Første gang i hjemmet på Sydals 29. juli 2018. Enkelte gange lå han i koma i ugevis. Talrige undersøgelser, skanninger og røntgen gjorde ikke lægerne klogere. De kunne ikke finde en diagnose og årsag til de mange bevidsthedsfald. I alt blev han bevidstløs 14 gange, mens han var indlagt. Til sidst på Rigshospitalet, hvor han tre gange gik i koma. Alle gange var han i livsfare, har overlæge Klaus Hansen, Rigshospitalet, forklaret i retten.

Jeg vil sige, at jeg elsker min mand højt, så hvorfor skulle jeg gøre det.

65-årig kvinde, tiltalt for drabsforsøg

Annonce

Der er intet motiv

En afgørende dag var 16. november 2018 på Rigshospitalet, hvor den ældre mand gik i koma for sidste gang. Her har Retslægerådet slået fast, at han var i livsfare med forgiftning af baclofen. Allerede før 16. november var lægernes mistanke vakt - de mente, han var udsat for en forgiftning - og mistanken rettede de mod hustruen. Der blev taget prøver af mandens blod, maveindhold og urin. Det viste sig senere, at manden var forgiftet med stoffet baclofen, som hustruen siden 2003 er blevet ordineret. Kort derefter meldte overlægen sagen til politiet. Hustruen blev anholdt, sigtet og har siddet varetægtsfængslet siden december 2018. Den ældre herres hjerneaktivitet har flere gange været meget lav - og reelt tæt på hjernedød, har en neurologisk overlæge fra Sønderborg Sygehus forklaret.

Forsvarer Tenna Dabelsteen lagde i sin procedure vægt på, at hustruen intet motiv har - og at der intet er kommet frem under retssagen om et motiv.

- Hun skal frifindes, fordi der ikke er påvist et motiv til, hvorfor hun skulle forsøge at dræbe sin mand, sagde hun.

Annonce

Hun var der ikke

Forsvareren gjorde det også gældende, at hustruen ikke har været til stede i alle de tilfælde, hvor manden røg i koma.

- Der er ingen vidner, der har set tiltalte give sin mand nogen form for medicin. Anklager og politi har ikke fundet et motiv, selv om de har ledt efter det. De har blandt andet kigget på et økonomisk motiv og utroskab. Hun (tiltalte, red.) har også selv sørget for at kræve en second opinion og får hendes mand videre på OUH. Så intet vidner om en hustru, der ville dræbe sin mand, sagde Tenna Dabelsteen.

- Hvis hun var træt af ham, var der så ikke andre alternativer til at slippe af med ham? Jo, hun kunne jo lade sig skille fra ham, sagde forsvareren. Hun mente heller ikke, at det var meget eller unaturligt, at hustruen seks-otte gange havde mad med til sin mand. Typisk søde sager som fromage eller grød. Hun såede også tvivl om, hvorvidt tidspunkter for hustruens besøg hos manden på sygehusene i alle tilfælde passede med de bevidsthedsfald, han derefter fik.

Flere gange er der ikke noteret, at hustruen har været på besøg. Alligevel er manden gået i koma. Men her har flere sygeplejersker forklaret, at det ikke altid bliver noteret, når en patient har besøg.

Annonce

Fik baclofen ved en fejl

Utilsigtede hændelser har været et tema for forsvaret under bevisførelsen, og det var også tilfældet under proceduren.

- Er der en mulighed for, han har fået baclofen af sundhedspersonalet ved en fejl? Ja, det mener jeg, der er. Han var alle steder indlagt på neurologiske afdelinger, hvor baclofen er et kendt og brugt medikament. Det kan ikke afvises, han har fået det ved en fejl. Det havde været usandsynligt, hvis han havde været indlagt på en kirurgisk afdeling, sagde Tenna Dabelsteen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Annonce