Annonce
Fyn

Drab, narko og groft tyveri: Fejl i teleoplysninger vil ramme sager om alvorlig kriminalitet

- Teledata-sagen handler om vores tillid til retssystemet. Vi skal kunne stole på, at ingen uskyldige dømmes. Og vi skal kunne regne med, at ingen skyldige går fri, har justitsminister Nick Hækkerup udtalt. Her Jens Galschiøts skulptur Justitia, der hænger i Retten i Odense. Foto: Michael Bager
Mindst 1500 gange har Fyns Politi indhentet teleoplysninger, som kan være ufuldstændige på grund en langvarig fejl hos Rigspolitiet. Det er især sager om drab, narko og groft tyveri, der kan være blevet ramt af fejlen, som kan have påvirket både efterforskninger og retssager.

Drab, narko, vold og groft tyveri.

Det er sager om de alvorligste former for kriminalitet, der rejses tvivl om i skandalen om fejl i teleoplysninger hos Rigspolitiet.

Fra 2012 til marts 2019 kan 10.700 sager hos politiet potentielt være blevet påvirket af en fejl, som betyder, at en del af materialet kan være blevet frasorteret, når Rigspolitiet har bearbejdet og videresendt teleoplysninger til brug i efterforskninger og retssager.

Som vi skrev forleden, har Fyns Politi ifølge den nyeste tilgængelige statistik fra Rigsadvokaten mindst 1500 gange indhentet teleoplysninger i perioden 2012 til og med 2017. Statistikken for Fyn er ikke opdelt efter kriminalitet, men på landsplan er det de alvorlige sager, der tegner sig for størstedelen af indhentede teleoplysninger i 2017.

Annonce

Seks års fængsel

Cirka halvdelen af statistikken er ikke opgjort på sager, men blandt de, der er, topper drabssagerne efterfulgt af sager om groft tyveri og narkotika.

Det er som udgangspunkt også kun de alvorligste sager, hvor politiet må anvende værktøjet med teleoplysninger, der enten kan handle om, hvilke telefonnumre der har været i kontakt med hinanden, eller hvilke master en telefon har benyttet sig af.

Fejlen rammer potentielt også de sager, hvor politiet har benyttet sig af udvidede teleoplysninger, hvor oplysninger om et helt område i et bestemt tidsrum er blevet brugt i efterforskninger eller retssager. Det kan være oplysninger om, hvilke telefoner der har benyttet masterne i området, eller hvilke telefoner der har været i kontakt med hinanden i området. Denne metode har blandt andet indgået i den omfattende efterforskning af de gentagne stenkast fra fynske motorvejsbroer, der i august 2016 kostede en tysk kvinde livet.

Ifølge retsplejeloven må politiet gribe ind i meddelelseshemmeligheden og indhente teleoplysninger, når det er afgørende for efterforskningen, og når der er tale om en lovovertrædelse, der kan straffes med mindst seks års fængsel. Desuden skal formålet være så vigtigt, at indgrebet står mål med den krænkelse af privatlivet, som rammer den mistænkte.

Der findes dog en række undtagelser fra kravet om en potentiel straf på seks års fængsel. Blandt andet kan politiet alligevel indhente teleoplysninger, når der er tale om landsforræderi eller forbrydelser mod staten, eller hvis der er tale om flugt fra fængsel, rufferi eller børneporno.

Teleselskaberne advarede

Fejlen i teleoplysninger kan i yderste konsekvens betyde, at skyldige er gået fri, og uskyldige er blevet dømt. Derfor skal 10.700 sager tjekkes, og enkelte sager skal måske gå om ved domstolene. Det er dog ikke sikkert, at politiet stadig er i besiddelse af råmaterialet fra de mange sager fra 2012 og frem.

Ifølge Ekstra Bladet afviste teleselskaberne for 10 år siden politiets ønske om at aflevere teleoplysninger i et fælles, ensartet format, netop fordi det kunne medføre fejl og mistede oplysninger, når selskabernes rådata skulle bearbejdes og gøres mere overskuelige. I stedet udviklede Rigspolitiet dets eget it-program.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil have sagen kulegravet og nedsætter derfor en uvildig gruppe ledet af en landsdommer, som skal gennemgå sagen om teleoplysninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce