Annonce
Middelfart

DR: Stort fynsk firma indblandet i sag om brændstof til bombetogter i Syrien

Virksomheden Dan-Bunkering med Torben Østergaard-Nielsen i spidsen er ifølge DR indblandet i en sag om brændstof til russiske fly i Syrien. Arkivfoto
Virksomheden Dan-Bunkering med hovedsæde i Middelfart har ifølge flere eksperter brudt EU’s sanktioner i sag om jetbrændstof til russiske kampfly i Syrien. Virksomheden afviser anklagerne.
Middelfart: Virksomheden Dan-Bunkering, der har hovedsæde i Middelfart, spiller en vigtig rolle i en sag om ulovlige leverancer af mindst 30.000 ton jetbrændstof til borgerkrigen i Syrien. Det afslørede DR søndag aften i nyhedsprogrammet 21 søndag. Ifølge DR sker afsløringen på baggrund af amerikanske retsdokumenter, centrale kilder og fortrolige oplysninger hos danske myndigheder.

Dan-Bunkering er en del af koncernen United Shipping &Trading Company, som er ejet af den fynske milliardær Torben Østergaard-Nielsen, der bor i Middelfart. Koncernen har ligeledes hovedsæde i Middelfart, er Danmarks 11. største virksomhed målt på omsætning og tjener blandt andet penge på at levere brændstof til skibe i hele verden.

Dan-Bunkering har ifølge DR's oplysninger i sagen skaffet jetbrændstof til et russisk firma, som har forsynet russiske kampfly i Syrien. Kampfly, der gennem flere år har fløjet bombetogter til støtte for den syriske præsident Bashar al-Assad.

Handlerne med jetbrændstof er i strid med de sanktioner, som EU’s udenrigsministre har vedtaget for at stoppe Bashar al-Assads fremfærd og forhindre angreb på civilbefolkningen i Syrien. Det vurderer flere eksperter, der har gennemgået oplysningerne i sagen for DR. Siden 2014 har det været forbudt for europæiske virksomheder at sælge, eksportere, overføre eller levere jetbrændstof til anvendelse i Syrien. - Ud fra det materiale, som jeg har set, ser det helt klart ud til, at virksomheden (Dan-Bunkering, red.) har forbrudt sig mod det forbud, som eksisterer, siger Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) til DR. Den vurdering deler Thomas Elholm, der er professor i strafferet ved Københavns Universitet. - Som udgangspunkt er forbuddet brudt. Og hvis man var klar over, at det skulle til Syrien, så er der ingen tvivl om, at det kan straffes, siger han ifølge DR.

Annonce

Handlede for 104 millioner

Dan-Bunkering er hverken sigtet eller tiltalt i USA eller i Danmark. Og i en mail til DR den 1. april skriver virksomheden, at "Dan-Bunkering ikke (er) genstand for juridiske undersøgelser hverken i Danmark eller i andre lande."

Dan-Bunkering afviser, at firmaet har handlet i strid med EU’s regler, men Dan-Bunkering har ikke svaret DR på, om virksomheden har været involveret i leverancer af jetbrændstof, der er endt i Syrien.

Leverancerne af jetbrændstof er beskrevet i et amerikansk anklageskrift og andre amerikanske retsdokumenter, som DR har gennemgået. Dan-Bunkering er som virksomhed anonymiseret i retsdokumenterne, men DR har gennem centrale kilder og fortrolige oplysninger hos danske myndigheder været i stand til at bekræfte virksomhedens identitet og en række oplysninger om Dan-Bunkerings rolle i sagen.

Samlet viser oplysningerne ifølge DR blandt andet, at Dan-Bunkering har været involveret i mindst seks leverancer af jetbrændstof til Syrien fra januar 2016 til maj 2017 og har handlet jetbrændstof for mindst 104 millioner kroner.

Det russiske firma har ifølge retsdokumenterne flere gange betalt Dan-Bunkering for overførsler af jetbrændstof på åbent hav. Brændstoffet er overført fra olietankere til russiske tankskibe, hvorefter de russiske tankskibe er sejlet videre til en Assad-kontrolleret havn i Syrien. Ifølge skibsdata, som DR har indsamlet, er overførslerne sket i Middelhavet.

Ruslands udenrigsministerium har i en pressemeddelelse bekræftet, at det russiske firma har leveret jetbrændstof til landets kampfly i Syrien. Jetbrændstof, som firmaet altså ifølge de amerikanske retsdokumenter og DR’s oplysninger blandt andet har anskaffet gennem Dan-Bunkering.

- På den måde er virksomheden helt bogstaveligt med til fylde brændstof på den konflikt, som raser dernede. Man bidrager til, at det russiske luftvåben kan fortsætte nogle af sine operationer. Fordi de er jo selvfølgelig afhængige af levering af brændstof, siger Flemming Splidsboel Hansen fra DIIS.

Annonce

Brændstof til 6.000 bombetogter

De 30.000 ton jetbrændstof, som det russiske firma ifølge de amerikanske retsdokumenter har anskaffet med hjælp fra Dan-Bunkering, har givet russisk militær mulighed for at flyve omkring 6.000 bombetogter til støtte for præsident Bashar al-Assad i 2016 og 2017. Det vurderer militæranalytiker Mikkel Storm Jensen fra Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet overfor DR. - 6.000 missioner er mange missioner. Det er krigsmateriel, der er kommet ind og har støttet et væsentligt element i Assads generobring af Syrien i en periode, hvor han var ved at tabe krigen. De russiske fly gjorde, at Assad holdt op med at tabe og begyndte at vinde, siger Mikkel Storm Jensen til DR. Rusland gik ind i borgerkrigen i Syrien i efteråret 2015 for at støtte den syriske præsident Bashar al-Assad, der dengang var hårdt presset. På det tidspunkt havde EU’s jetbrændstof-forbud været i kraft i knap et år. - Udviklingen i Syrien er meget alvorlig. Den er kontroversiel og meget dramatisk, og der foregår nogle forfærdelige ting. Og så vil en overtrædelse jo være ganske alvorlig, siger Flemming Splidsboel Hansen til DR om Dan-Bunkerings rolle i sagen.

Udover oplysninger om leverancer af jetbrændstof indeholder de amerikanske retsdokumenter også detaljer om Dan-Bunkerings kommunikation med det russiske firma. For eksempel modtager Dan-Bunkering i september 2016 en mail, hvor det russiske firma præsenterer sig som ”officiel repræsentant for den russiske flåde.” Flåden er en del af russisk militær, som på det tidspunkt udfører daglige luftangreb i Syrien. - Det er et konkret element, som peger i retning af, at man i hvert fald som udgangspunkt burde have været klar over, at jetbrændstoffet kunne gå til Syrien. Men som måske også kan trække i retning af, at man siger, at det ligefrem er forsætligt, siger professor i strafferet Thomas Elholm.

Overtrædelse af EU’s sanktioner kan efter dansk lov straffes med bøde eller fængsel i op til fire måneder eller under særligt skærpende omstændigheder med fængsel i op til fire år. Thomas Elholm understreger, at det er op til domstolene at afgøre, om der er sket noget strafbart i den konkrete sag. Også Flemming Spidsboel Hansen hæfter sig ved, at overførslerne til de russiske tankskibe i Middelhavet blev betalt af et firma, der repræsenterer russisk militær.

- Det peger i retning af, at man måske har været vidende om, at man har leveret til krigshandlingerne i Syrien. Det bestyrker også mistanken om, at man har overtrådt et forbud. Jeg vil umiddelbart vurdere, at det er vanskeligt at gemme sig bag, at man ikke vidste det, siger seniorforskeren.

Annonce

Virksomhed afviser anklager

Hverken Dan-Bunkering eller virksomhedens ejer Torben Østergaard-Nielsen har ønsket at give interview til DR eller kommentere sagens detaljer.

I en mail sendt den 10. april 2019 til DR afviser virksomhedens advokat Peter Appel fra firmaet Gorissen Federspiel, at Dan-Bunkering har handlet i strid med EU’s regler. Han skriver, at Dan-Bunkering aldrig har leveret jetbrændstof til Syrien eller til en kunde, der er omfattet af EU’s sanktionsregler:

”Det kan således oplyses, - at Dan-Bunkering aldrig har leveret brændstof til Syrien. - at Dan-Bunkering ikke har handlet i strid med EU-reglerne. - at Dan-Bunkering ikke har leveret brændstof til en kunde, der er omfattet af EU’s sanktionsregler."

Dan-Bunkering har trods gentagne forespørgsler gennem flere uger ikke svaret på DR’s spørgsmål om, hvorvidt virksomheden har været involveret i leverancer af jetbrændstof, der er anvendt i Syrien og fragtet til landet via overførsler til russiske tankskibe.

De amerikanske retsdokumenter omhandler overtrædelse af USA's økonomiske sanktioner mod Syrien. Tre syrere og fem russere er anklaget i sagen i USA, herunder flere ansatte hos Dan-Bunkerings russiske forretningspartner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce