Annonce
Nyborg

Drømmer om at plante skov - men reglerne er på tværs

Niels og Inger Nielsen har drevet deres gård ved Refsvindinge traditionelt i mange år. Nu er det nærmest en lystgård, og parret ønsker at plante skov på noget af jorden. Men det er ikke så nemt, som det måske lyder. Foto: Mogens Rasmussen
Inger og Niels Nielsens elsker naturen omkring deres gård ved Refsvindinge. Nu vil de plante skov, men det bliver måske aldrig til noget: En masse regler er på tværs.

Refsvindinge: I midten af 1970'erne var et ungt sjællandsk par klar til at etablere sig, efter de begge havde brugt tid på at se verden på lange rejser til blandt andet Australien og Canada.

Niels og Inger Ejlekær Nielsen var på udkig efter en gård, der kunne blive rammen om deres liv, men jordpriserne på Sjælland var høje. Det drev dem over Storebælt for at se på ejendomme på Fyn, og valget faldt hurtigt på Halvæblegård lige uden for Refsvindinge.

Her fik de, hvad de søgte efter: Jord, stalde og lader til landbrugsproduktion og et godt stuehus. Men oven i købet fik de nogle naturområder og et stykke skov i det smukkeste østfynske landskab på skrænterne ned mod Ørbæk Å. Og det har stor betydning for dem og for denne historie.

Ægteparret drev i mange år landbruget traditionelt med svin, men for flere år siden trappede de ned og satte svinene ud. I dag har de en maskinstation til at ordne markerne, og så hygger de sig med en besætning af limousinekvæg. Og desuden nyder de naturen omkring Halvæblegården, der ofte er et samlingspunkt for hele familien, der tæller tre børn og ni børnebørn.

Annonce

Skov er fantastisk

- Vi kom her over , og dengang kunne vi leve af landbruget. Men så var det, vi fik øje på det med naturen, og blev meget glade for det. Den her gård bliver ikke landbrugsbedrift i fremtiden, men det er en naturperle og det vil vi gerne udbygge. Der synes vi, tankerne om at rejse skov på noget af jorden passer godt med det, man snakker om samfundet i øjeblikket, siger Niels Nielsen.

- Vi var bønder, da vi kom herover, og så køber man en gård med fem hektar skov. Det var jo helt bagvendt. Men det viste sig at det var en fantastisk oplevelse at have sådan et område. Vi har ryddet op i noget af det og plantet nyt, og nu går vi og ser på ahorntræer, der er 40 år gamle og vi har selv plantet dem.  Det er virkelig specielt at have skov, siger Niels Nielsen.

Og Inger følger op:

- Det der med at se skoven vokse op. Når vi sidder her i stuen, så er det jo lige der uden for vinduet, skoven kommer. Og når jeg bliver gammel og ikke kan gå mere, så skal jeg have en stol her ved vinduet, så jeg kan sidde og kigge ud på skoven. Og vi har besluttet os for at blive her så længe, vi kan, siger hun.


Når vi sidder her i stuen, så er det jo lige der uden for vinduet, skoven kommer. Og når jeg bliver gammel og ikke kan gå mere, så skal jeg have en stol her ved vinduet, så jeg kan sidde og kigge ud på skoven.

Inger Nielsen, Refsvindinge


Annonce

Forhindringer

Niels og Inger Nielsen har arbejdet i flere år med planerne om at rejse skov på en del af deres ejendom, og til at begynde med, var de slet ikke klar over, at planerne kommer på tværs af blandt andet de reservationer, der er lagt ind i kommuneplanen.

- Vi fik ideen om plante skov for et par år siden, da alle snakkede om skovrejsning i forbindelse med klimaet. Og lokalt gik Venstre jo ind og ville have rigtig meget skovrejsning. Og så mente vi, at vi havde noget at byde ind med, siger Inger Nielsen.

- Vi har jo vores køer, der går og prutter, og så kunne skovrejsningen måske opveje det, siger hun.

Parret fik involveret Hedeselskabet til at lave de nærmere planer for skovrejsningen, men så blev de også opmærksom på de forhindringer, der er mod projektet.

- Ja, skovfogeden fortalte os, at det måske slet ikke kan lade sig gøre at rejse skov her hos os. Vi anede ikke, der lå sådan nogle begrænsninger på ejendommen, men vi giver ikke op så nemt, så derfor har vi sendt vores ansøgning om skovrejsning på to arealer nord og syd for gården ind alligevel, siger Inger Nielsen.

- Og noget af det, der står i kommunens planer, virker helt mærkeligt: Nogle af vores marker beskrives som vådområder, selv om de altid har været rigtig tørre, siger Inger Nielsen.

Politikerne i Nyborg Kommunes Teknik og Miljøudvalg behandler sagen om skovrejsning ved Refsvindinge mandag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat For abonnenter

Superman, Døgnbrænderen og andre lokale kendisser vil ind i politik - kan de holde gejsten?

Annonce