Annonce
Livsstil

Drømmer du om at bygge selv: Her er 10 råd, du gerne vil have, inden du bygger nyt hus

Det hele er lidt nøgent i det tidlige forår, men lige om lidt bliver huset pakket ind mellem friske, grønne træer. Foto: Christine Landry
Hvor vil I have alle jeres stikkontakter? Hvor mange kvadratmeter skal soveværelset være? Og hvad med panelerne? Der er uendeligt mange beslutninger, der skal træffes, når man skal bygge nyt hus. Det kender journalist Christine Landry alt til. Sidste år byggede hun og familien et sort træhus omgivet af skov og natur nær Odense. Her får du hendes råd til processen.

Det lyder måske forkælet. At vores drøm ikke var at bygge et nyt hus.

Men lad mig lige forklare det:

Faktisk var vi næsten lige blevet færdige med at totalrenovere et gammelt dødsbo. Vi havde væltet vægge, bygget en førstesal og revet tapet af. Det trak tænder ud, og nu skulle vi puste ud, blev vi enige om.

Annonce

Men en dag fandt vi os selv på Ærø, midt i en snak om at bo på landet. Om at have lidt klaustrofobi på villavejen. Om drømmen om høns. Og udsigt. Og højere til himlen og længere til naboerne.

Og vi var nødt til at gøre noget ved det.

Så vi ledte og ledte efter det helt rigtige hus på landet. Et, der ikke lå for langt væk fra vores job, et, hvor der ikke var udsigter til et højhastighedstog i baghaven. Et, hvor der ikke var larm fra motorvejen. Og det var svært.

Vi kiggede længe og havde egentligt opgivet igen. Men så fandt vi pludselig den helt rigtige grund 12 kilometer fra Odense. Med egen skov. Med Odense Å i baghaven. Og med et hus, vi bare kunne renovere. Troede vi.

Men det stod hurtigt klart, at det ville koste næsten det samme at renovere det gamle, misligholdte hus, der stod på grunden, som det ville at bygge et nyt.

Faktisk var vi slet ikke interesserede i at bygge et nyt hus. Men stedet og beliggenheden - det var vores drøm. Faktisk var det meget bedre end det, vi havde drømt om.

Og derfor måtte vi i gang med at tegne, fortælle og snakke med håndværkere.

Vi blev hurtigt klar over, at vi ikke ville bygge et murstenshus. Grunden lå midt i sin egen lille skov, og vi syntes ikke, at et nybygget murstenshus ville rime ret godt på land og natur.

Vi endte med at bygge et sort træhus. Et hus, der både skulle fungere som vores hjem og samtidig give os følelsen af sommerhus.

I dag er det et år siden, vi flyttede ind, og selv om det oprindeligt ikke var vores drøm at bygge et helt nyt hus, er det alligevel en drøm at bo i. Faktisk kunne vi ikke forestille os noget bedre.

Her er 10 ting, vi gerne ville have vidst, inden vi gik i gang med at bygge et nyt hus:

1. Husk haven i dit budget. Medmindre din bedste ven er anlægsgartner, og du kan hyre ham eller hende, så er det en utopi at tro, at du selv kan anlægge en have og en indkørsel med hældning og fliser, der bliver liggende snorlige. Jeg kan afsløre, at vi ikke havde den del med i vores budget. Og vi var ret overraskede over, hvad det koster at forvandle en byggeplads til en have.

2. Selvom det giver akutte svedeture at skulle forholde sig til, hvor samtlige af husets stikkontakter skal sidde, så er det et vigtigt forarbejde. Det er så træls at mangle en stikkontakt et sted, hvor du altid står og skal bruge en. Eller ikke at kunne flytte rundt på møblerne på børneværelset, fordi der så mangler et stik.

3. Det kedeligste råd er, at beliggenheden er det vigtigste ved hele projektet. Men det er desværre bare sandheden. Lad være med at gå for meget på kompromis her. Der er selvfølgelig en naturlig barriere, der hedder økonomi, men vær ærlige over for jer selv, når I kigger på grunde, geografi eller beliggenhed på villavejen. Det er det eneste, der ikke kan ændres efterfølgende.

4. Lav en prioriteret liste over, hvad der er vigtigt for jer i et hus. Vil I gerne have køkken-alrum, eller skal køkkenet være i et rum for sig? Skal der være et ekstra værelse? Kvadratmeterprisen løber hurtigt op, så det ændrer meget ved prisen, når man laver ændringer eller tilføjer selv små værelser. Lav det hus, der passer allerbedst til jer - også om fem år. Det eneste, jeg fortryder ved vores planløsning, er, at vi ikke fik et selvstændigt viktualierum i forbindelse med køkkenet. Men økonomien var den naturlige stopklods for det.

5. Tænk indretningen ind i budgettet. Gardiner, knager til håndklæderne og møbler. Måske kommer I fra en lejlighed og har ikke møbler nok til et helt hus. Eller måske vil I bare gerne spæde op med lidt nyt. Det løber op, og det løber hurtigt. Sæt penge af til det i budgettet.

6. Skab et godt forhold til håndværkerne. En ramme sodavand, smørrebrød på en fredag eller en kanelstang er helt legal smørelse, når det kommer til at påskønne dem, som arbejder for jer. Det handler ikke om bestikkelse, og ja, jeg ved godt, at de også får løn. Men hvis håndværkerne er glade, vil jeg vove den påstand, at de fleste også vil gå en ekstra mil for jer.


Skab et godt forhold til håndværkerne. En ramme sodavand, smørrebrød på en fredag eller en kanelstang er helt legal smørelse, når det kommer til at påskønne dem, som arbejder for jer.


En diset forårsmorgen, hvor solen kigger ind gennem træerne i haven. Den over 100 år gamle have sætter vi stor pris på. Derfor var det også vigtigt for os, at de mange maskiner, der skulle ind i haven under byggeriet, ødelagde så lidt som muligt. Foto: Christine Landry

7. Sørg for at lægge luft ind i budgettet. Der kommer altid uforudsete poster. Hos os startede det tidligt. Vi rev et hus ned og skulle bygge et nyt samme sted. Derfor tænkte vi også - måske lidt naivt - at jorden ville være fin. Men da der blev taget jordbundsprøver, viste det sig, at der skulle køres 14 lastbilfulde sand på. Og vi lærte, at sand er dyrt. Så regn fra starten med, at der kommer uforudsete ting, og at de fleste byggerier går over budget.

Det var naturen omkring huset, vi faldt for i første omgang. Og vi er endnu ikke blevet trætte af at kigge på den. Bagerst i haven står tre mindre huse, hvor der i 70’erne var champignonproduktion. I dag bliver de brugt til at opbevare vores georginer og brænde - og til børnelege. Foto: Christine Landry

8. Vi havde et fantastisk tømrerfirma som totalentreprenør. Og de var meget fleksible. Og derfor fik vi lov til at tage ting ud af entreprisen, så vi på den måde kunne spare lidt. Vi har tilsammen ret mange tommelfingre, men det grove knoklearbejde, der kan de fleste være med. Og der er mange penge at spare, hvis du selv maler og selv river en del ned, hvis du skal have et gammelt hus ned først, eller at du selv står for at rydde op på byggepladsen. Snak med din entreprenør om, hvad der er realistisk for jer, og hvor der er mest at spare.

9. Lav et budget i Excel og vær nidkær omkring det. Sørg for at skrive alt ind, og bliv ved, også hvis du kan se, det hele er ved at skride. Det giver et uvurderligt overblik i hele processen. Der findes mange gode standard-byggebudgetter, man kan tage udgangspunkt i.

10. Der findes en del Facebook-sider for folk, der bygger nyt. Og de er lidt ligesom Netdoktor.dk. Du skal ikke bruge dem for meget. Forstå mig ret, de kan være rigtigt fine at bruge til inspiration. Men der er mange kokke om maden i sådan en gruppe, og de kan tit skabe mere forvirring end afklaring.Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Kerteminde For abonnenter

Spejderhytte ombygget til unikt fritidshus: - Det er måske et af de mest specielle sommerhuse i Danmark

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Nye fiskekvoter kommer til at koste Skipper Kurt halvdelen af sin løn: - Der er ingen, der gider betale, når de kun må komme hjem med en enkelt torsk

Odense For abonnenter

50 år med lig på bordet: Peter Mygind Leth er dødens detektiv - Disse sager har gjort størst indtryk på ham

Odense

Kunstner vil ikke fjerne kendt skulptur: - Den minder om det voldsomme svigt, kommunen udsatte mig for

Odense Håndbold

Althea Reinhardt var uigennemtrængelig i Champions League - Odense Håndbold sender slovenere hjem uden point

Sport

Axelsen efter H.C. Andersen-eventyr: - Vega gav mig energi og styrke

Erhverv For abonnenter

Johanne er en af Danmarks eneste kvindelige stenhuggere:  - Jeg har også masser af sten derhjemme

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Debat

Pendlere i modkørende trafik

Erhverv

Mountainbikere og støjende unge forpester naturen: Lad skoven være i fred

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Kommunalvalg

Politikere med røde ører - glemte at invitere to lokale kandidater til fælles hygge med vælgere: - Jeg beklager simpelthen dybt

Odense For abonnenter

'Banjo' var ved at drikke sig ihjel: Nu krænger grill-kongen hjertet ud efter livslangt alkoholmisbrug

OB For abonnenter

Statistikkens sjældne lov gik den fynske vej - OB kom tilbage fra afgrunden med scoring i sidste sekund

Annonce