Annonce
Kultur

Drømmen om Orange Scene lever i nye øvelokaler

Andreas Efthimios Skouros på guitar, Mikkel Lyneborg Ditleven på guitar og forsanger Tobias Nordahl Jensen fra bandet Alone in Rome har haft øvelokale på Middelfartvej 9N siden september. Foto: Simon Staun
Bandlokaler.dk åbnede en odenseansk filial i september. På trods af byggerod og corona har 40 bands og solister allerede lejet sig ind i lokalerne på Middelfartvej.

Odense: 649 kroner om måneden. Så meget betaler rockbandet Alone in Rome for at have adgang til et øvelokale i Bandlokaler.dk’s odenseanske afdeling i den gamle lagerbygning, der nu også huser GASA - Petanque & Shuffle Bar.

Bandet med fem medlemmer har en fast ugentlig tid fredag fra klokken 16 til 19 og kan derudover booke lige så mange tider, det vil. Det koster dermed 150 kroner pr. medlem, hvilket var en af årsagerne til, at medlemmerne besluttede at prøve konceptet af i september.


Annonce

Det er super ødelæggende for kreativiteten, hvis forældre banker på døren og brokker sig over, at man larmer. Her har vi frihed til at skrue lige så højt op, som vi vil. Vi skal heller ikke være stille på et bestemt tidspunkt

Mikkel Bruno Nielsen, medlem af trioen Malte Emil


- Vi havde samlet bandet i løbet af sensommeren sidste år og manglede et sted at øve. Jeg havde set reklamen for Bandlokaler.dk på Facebook og tænkte, at der ikke kunne ske noget ved at se lokalerne, siger guitarist Mikkel Lyneborg Ditlevsen, inden aftenens øver går i gang.

Rummet, de øver i, er et af fire store fælleslokaler, hvor isolerende lydpaneler sørger for, at man kan spille bragende høj rock og ikke genere naboen, der måske indsynger vokal. Her er instrumenter, forstærkere og mikrofoner, man kan låne.

Da de fem unge mænd begyndte at mødes, mindede det mere om en byggeplads end ni finjusterede øvelokaler. Men det tog de fire unge odenseanere og deres trommeslager fra Kolding med oprejst pande.

Oliver Sigmann Beck fik idéen til Bandlokaler.dk, da han selv var på jagt efter øvelokaler i Aarhus. Han håber, at et tilknyttet band en dag åbner Orange Scene på Roskilde Festival. Foto: Simon Staun

- Efter en rundvisning og en snak med Oliver, der står bag Bandlokaler.dk, havde vi en god fornemmelse af stedet. Selv om corona har spillet ind, har vi også tilbragt flere aftener i fællesrummet, hvor vi har talt med medlemmer fra andre bands, siger bassist Martin Steven Pedersen.

Flere af medlemmerne har været tilknyttet andre private eller offentlige øvelokaler i Odense, som har svært ved at matche Bandlokaler.dk.

- Mange steder koster det omkring det firdobbelte om måneden at dele et øvelokale med et andet band, og så er det ikke engang i tiptop stand som her. Fleksibiliteten er også vigtig for et band med fem medlemmer, siger Martin Steven Pedersen.

Medlemmerne er fra 18 til 23 år og henholdsvis gymnasielever, hf-studerende, murerlærling og lærerstuderende. Med en fælles kærlighed for tung, alternativ rock.

Bandlokaler.dk

Bandlokaler.dk's koncept er øvelokaler, som alle deler, der kan bookes gennem et online bookingsystem.

Lokalerne er udstyret med alt, hvad musikerne skal bruge. De skal bare medbringe deres instrument. Det fungerer som en abonnementsordning, hvor prisen starter fra 349 kroner pr. måned. Prisen varierer efter den faste øvedag og tidspunkt. Fredag 19-22 koster 649 kroner pr. måned.

Den anden del af konceptet udgøres af faste lokaler, som typisk lejes af producere, lydmænd eller artister. Tanken er at skabe synergi og nye samarbejder mellem bands, solister og studiefolk.

Øvelokalerne i Odense stod færdige 1. februar 2021. Der er ni lokaler, hvoraf fire er fælles øvelokaler. Det giver fleksibilitet for tilmeldte bands og solister.

Læs mere på www.bandlokaler.dk

- Vi er kommet længere siden september, end jeg havde troet. Vi har allerede skrevet en del sange, spillet vores debutkoncert og er booket til endnu en koncert til juni. Vi har også booket tid i et studie i København, så det tegner lovende, siger Mikkel Lyneborg Ditlevsen.

En uventet gave

29-årige Oliver Sigmann Beck er manden bag Bandlokaler.dk. Han kommer fra Aarhus og spiller det, han selv kalder ”luksusballerock” på 11. år i bandet North Avenue.

Han ledte efter billige øvelokalet i Aarhus, hvilket inspirerede ham til at lave sit eget koncept, som i otte måneder også har eksisteret i Odense.

- Jeg har selv hjulpet med ombygningen af de virkelig nedslidte lokaler, men jeg har også fået hjælp af uddannede håndværkere. De første måneder var det ret kaotisk, men det afskrækkede heldigvis ikke de bands, der kom ud for at besigtige rammerne, siger Oliver Sigmann Beck.

Han er yderst tilfreds med resultatet af alt arbejdet, præcis som han ikke kan skjule sin begejstring for, at naboen GASA - Petanque & Shuffle Bar snart åbner.

- Jeg anede ikke, at der var tanker om sådan et sted, da jeg sagde ja til lokalerne. Det er næsten for godt til at være sandt, at der kommer en stor bar med forhåbentlig masser af gæster. Jeg har allerede spekuleret på, at det var oplagt at indlede et samarbejde og tilbyde dem, at nogle af vores bands giver intimkoncerter hos dem, siger Oliver Sigmann Beck.

Når han ikke sørger for at administrere bookingerne af lokalerne, vedligeholder han bandlokalerne i Aarhus og Odense. Langt de fleste bands behandler lokalerne og instrumenterne pænt. Men en enkelt gang har det været nødvendigt at uddele et rødt kort.

- Sammenlagt er der omkring 100 bands og solister i Aarhus og Odense, og jeg har kun måttet smide et enkelt band ud, som ikke kunne finde ud af, hvordan man opfører sig et sted, andre også skal benytte. Der er videoovervågning af alle lokaler, så vi kan se, hvem der ikke kan efterleve reglerne, siger Oliver Sigmann Beck.

Han er i Odense mindst en gang om ugen. Både for at gøre rent og sikre sig, at alt fungerer. Og i lige så høj grad for at møde bandmedlemmerne og sørge for, at miljøet og ikke kun priserne er tiltrækkende.

- Det sociale skal også spille, hvis de mange musikere skal trives, siger Oliver Sigmann Beck og tilføjer, at der stadig er plads til flere bands.

Annonce

Sød musik opstår

Han viser rundt på førstesalen, hvor der udover et stort studie er to øvelokaler, der er lejet ud fast. I det ene sidder den unge hiphop-trio Malte Emil i dens eget lokale med skrå vægge og egne medbragte møbler.

Malte Emil Fleischer, Mikkel Bruno Nielsen og Buster Hoff har besøg af medlemmer fra rockbandet Kayser, som de har samarbejdet med på et nyt nummer, hvor de blander hiphop og elektronisk musik med akustisk guitar. Det er præcis den slags samarbejder, Oliver Sigmann Beck efterlyser.

Malte Emil Fleischer (stående), Mikkel Bruno Nielsen og Buster Hoff udgør trioen, der har taget navn efter Malte Emil. Foto: Simon Staun

- Udover at have et øvelokale er det et godt eksempel på, hvad der også gerne må opstå. Hvis de havde siddet hjemme på deres eget værelse eller i en kælder, var det aldrig sket, siger Oliver Sigmann Beck, mens co-produktionen fylder lokalet med tropiske varmegrader.

- Vi sidder lige og roder med en sang, der kan beskrives som rap til radiostationer. Selv om vi nærmest kun bruger computer til at skabe vores musik, betyder det meget at kunne mødes her i vores eget lokale. Vi er langt mere produktive her, siger Buster Hoff.

Han skruer op for sangen og illustrerer en af grundene til, at det giver mening at mødes her og ikke på et teenageværelse.

- Det er super ødelæggende for kreativiteten, hvis forældre banker på døren og brokker sig over, at man larmer. Her har vi frihed til at skrue lige så højt op, som vi vil. Vi skal heller ikke være stille på et bestemt tidspunkt. Sidste weekend arbejdede vi til klokken 9 søndag morgen, siger Mikkel Bruno Nielsen, inden trioen igen kaster sig over det nye radiovenlige nummer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Odenseansk kvinde bor i sydisraelsk by under raketangreb: Vi løber i pendulfart til beskyttelsesrummet

Nyborg

Borgermøde med coronapas

Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce