Annonce
Erhverv

Drømmejob: Alene med Langelands vilde heste

Max Staal Dinesens opgaver som skovløber på Langeland er meget varierende. Ud over hestene skal han også holde opsyn med klokkefrøernes vandhuller, sørge for turisterne, holde shelters i orden og meget mere. Privatfoto

26-årige Max Staal Dinesen har scoret sig et fedt job. Han er skovløber på Langelands Sydspids, hvor han holder opsyn med naturen, 41 vilde heste og deres føl.

En kold aprilvind flår i 26-årige Max Staal Dinesens ører og hår. Han er på vej ned og sætte ladeapparatet på ATV'en, så han kan få den startet og køre ud på overdrevet.

- Batteriet er dødt, og der er for langt at gå rundt. Jeg skal ud og se til hestene. Der kommer jo føl hver dag i øjeblikket, så jeg skal ud og se, at de foler ordentligt, lyder det fra Max Staal Dinesen.

Sidste sommer blev han ansat som Skovløber med ansvar for naturen på Langelands sydspids. En stor del af jobbet går ud på at holde opsyn med de vilde heste, som går på det cirka 100 hektar store indhegnede overdrev. I alt passer Max Staal Dinesen på 41 voksne heste og indtil videre fem føl.

- Jeg håber, der kommer en 18 - 20 føl, siger Max Staal Dinesen og fortæller, at selvom hestene foler fra april til begyndelsen af oktober, så er det nu, de fleste føl kommer til verden.

Annonce
Max Staal Dinesen er skovløber på Sydlangeland, hvor han blandt andet holder opsyn med områdets 41 vilde heste og deres føl.

Fra Esbjerg til drømmejob

Den unge Skovløber lægger ikke skjul på, at det er drømmejobbet, han har landet her.

Han er uddannet Skov- og naturtekniker, men indtil sidste sommer boede han i Esbjerg, hvor han arbejdede for et entreprenørfirma.

- Jeg er jo ikke uddannet til at sidde på en gravemaskine hele dagen. Jeg skal ud og arbejde ude i naturen, siger Max Staal Dinesen.

Og der er ikke to dage, der ligner hinanden. Ud over opsynet med hestene, har skovløberen en række opgaver.

- De arealer, som hestene ikke græsser i bund, skal slås af. Vi har også etableret nogle vandhuller til klokkefrøer, som jeg skal sørge for ligger frit. Og så er der hele den del af mit job, der handler om publikumspleje, siger Max Staal Dinesen.

Området på Sydlangeland er delt op i et overdrev-areal, hvor hestene går og en Stævningsskov. I sidstnævnte skal stierne holdes farbare, og shelters og lejrpladser skal holdes ved lige.

- Den ene dag fælder jeg træer i skoven. Den anden slår jeg hegn i eller sørger for, der ligger foldere klar til turisterne, siger Max Staal Dinesen.

Langelands vilde heste

Langelands sydspids er dækket af et vidstrakt naturområde med store, åbne græssletter, søer og moser, historiske skove, stejle klinter og de særprægede ’hatbakker’, som kun findes på Langeland.

De vilde heste på Sydlangeland lever med et minimum af menneskelig påvirkning og finder selv deres føde. Denne adfærd hjælper til at vedligholde de åbne naturområder.

Det er gratis for turister at færdes i området. Man må også gerne overnatte. Der findes dog ingen opgørelser over, hvor mange turister området tiltrækker.

De vilde heste er af racen Exmoor. Ponyen har egenskaber, som den gør den særligt egnet til at overleve under barske vilkår. Flokken på Sydlangeland stammer fra en flok på Tærø ved Møn. Her har en flok heste levet vildt siden 1964, da de blev udsat som led i et privat forskningsprojekt.

Alene med 41 vilde heste

Er der opgaver, som den unge skovløber ikke kan klare alene, kan han ringe efter hjælp. Han hører under Naturstyrelsens Distrikt Fyn, så der er kolleger i nærheden at trække på.

- Men jeg har ikke haft behov for det endnu, lyder det fra Max Staal Dinesen.

I øjeblikket er det hestene, der får den største opmærksomhed. Et enkelt føl i år klarede ikke fødslen, og det skulle helst ikke ske igen.

- Føllene får et års tid sammen med deres mor. For at undgå indavl, sælger vi dem, sælger vi dem, inden de er voksne, så førerhingsten ikke kommer til at bedække sine egne føl, siger Max Dinesen, inden han drøner ud til flokken på sin ATV.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hold jer væk: Ældre dieselbiler får adgang forbudt i det centrale Odense

Annonce