Annonce
Nordfyn

Drømmeferien er i en shelter på Nordfyn: - Det er er en god måde at få renset hovedet

Aske Skau Thomsen og Victoria Vahl-Møller går begge på Vestfyns Gymnasium. De har kendt hinanden i halvandet år og blev kærester næsten fra første gang, de så hinanden, fortæller de. Foto: Jonas Andersen
For Aske og Victoria på 18 har drømmeferien i år været i en shelter i Veflinge Kirkeskov. Tre nætter i ro og idyl dækker ferie-behovet og oplader dem mentalt.
Annonce

Veflinge: Når sommerferien sparkes i gang, betyder det ofte - for mange unge i gymnasiealderen - at der skal lægges planer for en uforglemmelig ferie. Gerne noget, der giver en på opleveren, som en Interail-tur eller en tur til Spanien med mor og far.

Et mere ydmygt behov er nok for Aske Skau Thomsen og Victoria Vahl-Møller på 18 år. For andet år i træk er turen gået til et shelter-ophold på tre nætter ude i det fri. Det er i år den eneste ferie for kæresteparret, der har været så gæstfrie at invitere avisens udsendte "indenfor".

Siden de ankom dagen forinden, er den ubudne gæst det eneste øje, de har set i naturområdet omkring shelteren i Veflinge Kirkeskov.

- Det er nok også lidt det, vi søger. Det er så rart et sted. Her er virkelige stille og fredeligt. Det eneste, man kan høre, er fuglene. Det er en af grundende til, at vi tog afsted, siger Victoria Vahl-Møller.

- Det er anderledes og sjovt. Og så sparer man også mange penge. Jeg tror ikke, vi har behov for mere, siger Aske Skau Thomsen og indrømmer, at det måske er en lidt atypisk ferie for unge.

Vennerne syntes da også, det var et lidt spøjst valg af ferie, de havde taget:

- Jeg tror, mine veninder synes, det er noget mærkeligt noget. Jeg tror også, det er fordi, de er vant til at tage ud at rejse. Min far grinte lidt af det, og min mor synes, det var en sjov idé, siger Victoria Vahl-Møller

- Ja, mine venner var sådan, "hvorfor fa'en laver I ikke noget andet?", tilføjer Aske Skau Thomsen.

- Jeg tror, mine veninder synes, det er noget mærkeligt noget. Jeg tror også, det er fordi, de er vant til at tage ud at rejse. Min far grinte lidt af det, og min mor synes, det var en sjov idé.

Siger Victoria Vahl-Møller.

Annonce

Hvorfor lige shelter?

Men her skal de skal ikke op til noget. Vækkeuret er solen, der står op, kirkeklokkerne der ringer om morgenen et stenkast fra shelteren og fuglenes morgensang.

- Man vågner bare naturligt klokken 6-7 stykker. Den er en god måde at få rutine ind. Her i ferien har jeg selv sovet for længe mange gange, men når man kommer i shelter, så har det hjulpet, siger Aske.

Ingen af dem har rigtig været på Nordfyn før, selvom de kun er fra Odense. Måske lige en enkelt gang i Bogense, men ellers ikke. Derfor var de også interesseret i, at det netop var dette område, turen gik til.

- Vi var inde og læse om mange forskellige sheltere, men om lige præcis den her, stod der, at det var en uforglemmelig oplevelse, siger Victoria Vahl-Møller.

- Så kiggede vi også på, om der var toilet i nærheden, så det ikke var en helt hardcore oplevelse. En af de helt store grunde var også, at der er en dagligbrugs kun 600 meter herfra, lyder det fra Aske Skau Thomsen.

Til spørgsmålet om hvorfor de ikke har cykler med, når de skal være her i fire dage, griner de lidt forlegent og forklarer, at de er blevet kørt. Derfor har de også forsynet sig med minigrill, en stor køleboks fyldt med fryseelementer, dyner, madrasser og sågar en computer, så de kan se film.

- Om aftenen, inden vi skal i seng, så ser vi lige en sjov film, så det ikke er så uhyggeligt at skulle sove her. Man er slet ikke vant til at høre så mange lyde omkring sig, siger Aske Skau Thomsen.

Annonce

Ingen frygt for kedsomhed

Men hvad får to unge så tiden til at gå med fire dage i udkanten af Veflinge under årets anden hedebølge?

- Det giver helt vildt meget ro, bare det at sidde og høre fuglene, og man kan høre vinden. Jeg kan virkelig godt sidde her i flere timer uden at sige et ord, og det er meget rart, inden man skal begynde igen i gymnasiet. Det er er en god måde at få renset hovedet på, siger Aske.

For dem er der ingen akavet stilhed eller frygt for kedsomhed.

- Man tvinger sig selv til at komme ud og opleve noget. Vi er ude at gå og ser, hvad der er i området. Og så er det bare super søde mennesker i området, siger Victoria Vahl-Møller.

Der bliver også kræset om maden, som de laver med lidt køkkeninventar, de har medbragt. Brænde til bålet finder de i skoven, der ligger lige op ad shelteren, der har udsigt over en stor eng.

- Der bliver hygget mere om tingene, når man er her. Selv opvasken bliver der hygget om, når det foregår i den her ramme, siger Victoria Vahl-Møller.

Nordfynske shelters

Nordfyns Kommune råder over fem "grønne" shelters, som ligger et stykke væk fra kysten. Derudover er der et ukendt antal af privatejede shelters rundt omkring i kommunen.

Men med midler fra blandt andet Friluftsrådet og Nordea Fonden skal Nordfyns, Middelfart, Assens, Nyborg og Kerteminde kommuner opføre adskillige helårsshelters ud til kysten i et kommunalt samarbejde. Projektet hedder "Blå Støttepunkter - Helårssheltere omkring Fyn".

De involverede kommuner har i alt søgt om godkendelse ved Kystdirektoratet af 79 lokaliteter. 52 er blevet godkendt. Nordfyns Kommune har fået godkendt tre lokaliteter og har fået afslag på tre andre. To af dem prøver kommunen på ny at få godkendt med visse tilpasninger. Kommunen fortæller, at de håber, at de blå shelters kan tages i brug allerede i løbet af efteråret.

De mange sheltere bliver fordelt på ca. 35 pladser i de fem kommuner med 7 til 10 kilometers afstand rundt langs kysten.

Tal fra Trente Mølle Naturskole viser, at Nordfyns Kommunes mest besøgte shelter indtil videre i år er Glavendruplunden tæt på Skamby med 173 bookinger i 2019. Shelteren ved Veflinge har i år indtil videre haft 74 bookinger.

På www.bookenshelter.dk kan man booke shelters på hele Fyn. Her er der også beskrivelser om området og de forskellige faciliteter for hver enkelt shelter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce