Annonce
Odense

Drømmefabrikken på Syddansk Universitet

Victor Gram Thomsen (t.v.) og André Rangel de Sousa har begge deltaget i SDU’s talentprogram for iværksættere og har sammen med fire andre skabt virksomheden Tryp.com, som søger billige rejser frem til den eventyrlystne.  Foto: Birgitte Carol Heiberg
På Syddansk Universitet kan de studerende afprøve livet som iværksættere, mens de læser. Nogle vinder iværksætter-priser og etablerer sunde, levedygtige virksomheder, mens andre trækker følehornene til sig efter en rum tid og fokuserer alene på studiet. Ligegyldig hvad får de studerende kompetencer med, som de kan bruge i deres fremtidige arbejdsliv.

André Rangel de Sousas sorte krøller hopper begejstret op og ned, når han fortæller om Tryp.com - en slags moderne interrail og drømmegenerator for de prisbevidste, som elsker at rejse, har god tid til det og ikke har specifikke ønsker om, hvor de gerne vil hen.

- Jeg har arbejdet i robotindustrien, hvor alting går hurtigt. Hver dag er der nogle, som opfinder noget nyt. Den slags innovation er der ikke i rejseindustrien, siger han og finder sin telefon og hjemmesiden Tryp.com frem.

Efter han har tastet afrejsested, antal personer og rejselængde ind, kværner Tryp.com informationerne igennem og præsenterer et par muligheder for os. Vinderen er en 22 dage lang tur fra 9. til 31. januar til Budapest, Rom, Catania og Perugia til 513,36 kroner pr. person. Kun transporten er inkluderet, men der er også mulighed for at sætte flueben i en accommodation-boks.

Annonce

- Jeg elsker selv at rejse, og jeg blev irriteret over, hvor besværligt det er at sætte en rejse med flere stop sammen - og være sikker på at få de billigste flybilletter. Jeg er ung, lidt ligeglad med destinationen, vil bare gerne et cool sted hen, men er meget fleksibel i forhold til rejsetidspunkt og -længde, siger han.

Idé blev til virkelighed

Idéen til Tryp.com var bare det - en idé - da han læste mechanical engineering på SDU og blev opmærksom på et etårigt talentprogram ved SDU Entrepreneurship Labs, som er universitetets innovations- og iværksættermiljø. Han ansøgte, blev optaget, og i dag er Tryp.com en virksomhed med en værdisætning på fire millioner dollar og 10 ansatte.

Egentlig har André Rangel de Sousa afsluttet sin uddannelse på SDU og burde derfor ikke længere være tilknyttet SDU Entrepreneurship Labs, men Victor Gram Thomsen, en af de fem andre grundlæggere af firmaet, læser stadig på SDU, hvorfor de stadig har adgang til alle ressourcerne i Cortex Park 26, hvor SDU Entrepreneurship Labs holder til.

Talentprogrammet, som de begge har deltaget i, har eksisteret siden 2016, og alene de seneste tre år er der 17 startups, som har set dagens lys. 11 er stadig levedygtige og har hentet små tre millioner kroner i finansiering. For de studerende gælder det, at de får 20 ECTS-point med fra talentprogrammet, hvilket gør, at de består deres uddannelse med udmærkelse, men endnu vigtigere er den adgang til knowhow, som de får undervejs.

Det fortæller Sine Berg Schuwendt, leder af SDU Entrepreneurship Labs.

- Inden for et år skal de gå fra idé til salg eller investering, og de bliver sat sammen med studerende fra andre fakulteter, så de kan supplere hinandens faglighed. I løbet af talentprogrammet er der forskellige læringsforløb, de skal igennem, og de får eksperter og mentorer tilknyttet. Det går stærkt, og det er hårdt, og derfor er det også kun de bedste ansøgere, som vi udvælger, siger hun og suppleres af Pascal Gyldenberg, forretningsudvikler ved SDU Entrepreneurship Labs:

- Både i forhold til talentprogrammet og den anden mulighed, som vi har, nemlig at komme i praktik i sin egen virksomhed, gælder det, at det handler om at koble teori og praksis. Du får mulighed for at få alle kasketter på, du skal selv undersøge ting og tage tøjlerne. Du lærer at lave en markedsanalyse, at pitche din idé, skaffe finansiering og så videre - og hele tiden med udgangspunkt i noget virkeligt - din egen idé.

Annonce

Lige til højrebenet

For Victor Gram Thomsen, som læser software engineering, var det derfor heller ikke svært at se fordelene ved talentprogrammet.

Sine Berg Schuwendt og Pascal Gyldenberg fra SDU Entrepreneurship Labs tilrettelægger og hjælper de unge igennem de forskellige iværksætter-programmer. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Jeg har altid gerne villet starte egen virksomhed og har været tiltrukket af iværksættermiljøet, men det er svært at vide, hvor man skal starte henne med sådan noget, og samtidig havde jeg ikke en færdig idé.

- Jeg havde nogle faglige kompetencer, som jeg kunne se, jeg kunne byde ind med, men jeg vidste ikke, hvordan man fik den gode idé og derefter skabte en virksomhed ud fra den, så for mig lå det lige til højrebenet at søge, siger han.

Kendskabet til André Rangel de Sousas startup fik han i oktober 2020 i starten af sit forløb, hvor André Rangel de Sousa, der på det tidspunkt havde afsluttet sit forløb, holdt oplæg om Tryp.com for de nye i talentprogrammet.

- Jeg kunne med det samme se mig selv i hans idé. Jeg er målgruppen for vores produkt og kunne se mig selv give værdi til produktet gennem min faglighed.

Annonce

En fyldt hverdag

Endnu har Victor Gram Thomsen ikke prøvet at købe en af rejserne fra Tryp.com, men hverdagen er også fyldt til bristepunktet med gøremål.

- Det er hårdt at jonglere med både studiet og virksomheden. Det kræver, at man vil det - ellers dør man i det. Talentprogrammet krævede også meget tid - det var både weekender og aftener. Lige nu er det sværeste at blive ved med at prioritere studiet, for egentlig vil jeg gerne lægge alt min tid i virksomheden. Når man først opdager, hvor meget man gerne vil sin egen virksomhed, så begynder det at fylde, siger han.

Jeg har altid gerne villet starte egen virksomhed og været tiltrukket af iværksættermiljøet, men det er svært at vide, hvor man skal starte henne med sådan noget, og samtidig havde jeg ikke en færdig idé.

Victor Gram Thomsen

Den problemstilling er ikke ukendt for Sine Berg Schuwendt og Pascal Gyldenberg.

- Det er et område, vi har meget fokus på, for vi vil gerne vise de studerende, at de både kan læse og være iværksættere på samme tid. Derfor lægger vi også altid møder og arrangementer uden for undervisningstiden, siger Pascal Gyldenberg.

Undervejs er der dog studerende, som opdager, at iværksætter-vejen ikke er for dem. Alligevel er deres tid med tilknytning til SDU Entrepreneurship Labs på ingen måde spildt, mener Pascal Gyldenberg.

- De bliver agile, hårdføre og fleksible af at være her, og den stamina, de opbygger, kan de bruge senere. Samtidig hjælper vi dem med at identificere de kompetencer, som de har fået, og som kan gøre dem interessante på jobmarkedet. Vores studerende kan for eksempel sige, at de har prøvet at starte en virksomhed - at de har prøvet det i praksis. Én ting er at lave tingene teoretisk - noget andet er at snakke med en potentiel investor eller ens slutkunder.

Victor Gram Thomsen har være igennem talentprogrammet på SDU. Nu kæmper han med den sidste del af studiet, inden han kan kaste alle sine kræfter over i virksomheden Tryp.com, som han har været med til at stifte. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Dermed lever SDU Entrepreneurship Labs op til sine to formulerede målsætninger - nemlig at udklække iværksættere og gøre studerende mere arbejdsparate. Og i dag er iværksættermiljøet på Syddansk Universitet et af de største i landet. Talentprogrammet, som har kørt siden 2016, vil for fremtiden blive erstattet af eliteprogrammet Below Zero, som har til formål at tilskynde studerende til at udvikle nye teknologier, materialer og produkter, der reducerer industriens udledning af drivhusgasser og mindske forbrugernes CO2-fodaftryk i dagligdagen. Helt konkret identificeres nye grønne forretningsmuligheder fra både cementindustrien, landbruget, fødevareindustrien, stål- og aluminiumsindustrien, tekstil og mode, den klassiske energi- og transportsektor og andre stærkt forurenende industrier.

På talentprogrammet bliver der optaget 25 studerende, men når det skifter form og navn til Below Zero, bliver der plads til 10 mere. Erfaringerne fra talentprogrammet vil dog i høj grad leve videre i Below Zero, fortæller Sine Berg Schuwendt.

- Vi tager udgangspunkt i ”vinder-opskriften” fra talentprogrammet, hvor de studerende lærte om idédannelse, forretningsudvikling, hurtig udvikling af prototyper, growth hacking, samskabelse, marketing og salg.

SDU’s iværksættermiljø

Iværksættermiljøet er et af Danmarks største universitets-iværksættermiljøer. I 2020 var der 286 startups (med og uden CVR) indrulleret i miljøet. I 2021 er tallet trods corona endnu højere (opgøres endelig i januar 2022).

Studerende fra alle SDU’s fem fakulteter og dermed mange faglige/akademiske baggrunde starter egen virksomhed.

Tilbuddet er forankret i alle SDU’s fem campusbyer med uddannelsesaktivitet.

Der er flere uddannelser på SDU, hvor innovation og entreprenørskab spiller en central rolle. Som noget nyt begyndte SDU i 2018/19 på tværs af fakulteterne at arbejde med at tilbyde ”praktik i egen virksomhed”, så flere studerende med forskellige uddannelsesbaggrunde kunne prøve kræfter med entreprenørskab og virksomhedsopstart som en del af studiet.

Udviklingen tog afsæt i et fælles projekt mellem KU, CBS, AAU, AU og Fonden for Entreprenørskab.

De seneste år har SDU årligt haft cirka 100 studerende igennem ECTS-belagte forløb af denne type og det tal forventer vi stiger de kommende år.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Erhvervschef siger op seks uger før Tour de France: - Der er truffet en række beslutninger, som gør, at jeg ikke længere kan se mig selv som en del af Nyborg Kommune

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Hård kritik af plejehjem: - Når personalet ikke har styr på det helt basale, er det meget farligt for alle, der bor der

Erhverv For abonnenter

Lensbaronens datter i tårevædet tale: Valdemars Slot er færdig som museum - der er intet at vise frem

Faaborg-Midtfyn

Noget var galt i lille Matheos barnevogn: - Det er simpelthen så bizart, og det gør mig utryg

Kultur For abonnenter

Kunstner bruger sin nøgne krop til at fortælle kontroversiel historie: - Det skete ofte, at danske mænd gjorde en grønlandsk kvinde gravid

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

Odense

Våbenlager på værtshus: 93 års fængsel til fynske narko- og våbenhandlere

Navne For abonnenter

Dødsfald: Det er slut med "Hej Schmidt'er. Hvordan går det?" Arne har gået sin sidste tur med Frieda Maria og rollatoren

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Middelfart

Kendt bagermester forudser vulkanudbrud: Er blevet officiel leverandør af romkugler til Tour de France

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Odense

Se før- og nu billederne: Sådan har letbanen forandret Odense

Odense Håndbold For abonnenter

Før gyseren i DM-semifinalen i Ikast - Odense Håndbold holder kortene tæt ind til de orange trøjer

Erhverv

Vestfynsk vækstkomet køber mere jord: Fremrykker byggeri til trecifret millionbeløb

Annonce